Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Examenstress? Wat is dat?

Examenstress? Wat is dat?

Door Ruben

Examenstress? Ik had er de afgelopen weken niet zo last van. Ik vond het maar gebrabbel. Zo lang je in je schooljaren gewoon een goede basis legt door goede cijfers te halen, ga je hartstikke relaxed je examens in. Toch?

Ruben Gemser (15) is videoblogger bij Scholieren.com en doet examens vmbo-gl/tl. Hoe verlopen die voor hem?

Zo ging het dus voor mij. Met als laagste cijfer een 7.1 voor Nederlands op mijn rapport had ik een paar weken terug helemaal geen last van examenstress. Voorbereiding? Weinig! Ik bedoel: wat valt er nou te leren voor een vak als Nederlands, als je toch alleen maar teksten voor je krijgt en jij die teksten mag verklaren?

En dus liep ik superontspannen de examenzaal in. Maar daar gebeurde het alsnog: examenstress. Omdat Nederlands mijn eerste examen was, en ook omdat de opgaves lastiger waren dan gedacht. Ja, ik heb wel die goede basis en daar kan ik op terugvallen. Maar misschien heb ik daardoor de examens wel een beetje onderschat.

Maar ondanks dat inschattingsfoutje, ga ik alsnog relaxed de laatste toetsen maken. Gelukkig zat er een weekend tussen. Die heb ik goed kunnen gebruiken, want als jullie dit lezen zit ik waarschijnlijk aan een tafeltje mijn examen geschiedenis te maken. Dit keer heb ik 'm wél goed voorbereid.

Al met al is het dus vooral belangrijk een goede basis te hebben qua rapportcijfers waar je altijd op terug kan vallen. En een beetje examenstress hoort erbij. Het is goed om ontspannen te zijn, maar een beetje spanning is gezond.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 19 mei 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.