Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Examens maken tussen de kampioenschappen door

Xiang

Je zou denken dat de examens al vermoeiend genoeg zijn. Maar topzwemsters en vriendinnen Chantalle (17) en Lisa (17) doen er nog een schepje bovenop. Beiden doen aan Paralympisch zwemmen en zijn vanaf de eerste dag op de middelbare school veel afwezig geweest om te trainen in Amersfoort. Ook tijdens de examens heerst er competitie tussen de twee.

Chantalle mist haar rechterhand, Lisa heeft een handicap aan haar pols. Chantalle zit in Rotterdam op school, Lisa in Zwolle. Paralympisch zwemmen heeft de twee bij elkaar gebracht. De vwo'ers kennen elkaar sinds 2012, toen zij samen in het nationale team belandden.

Rivalen en vriendinnen

Lisa vertelt hoe ze in het team terecht is gekomen: "Nadat ik mijn zwemdiploma had behaald, ging ik door naar de moderne vijfkamp. Hier neem je deel aan vijf verschillende sporten: zwemmen, hardlopen, schermen, paardrijden en schieten. Op een gegeven moment werd mijn handicap erger, waardoor ik ben gestopt met de vijfkamp en alleen mijn beste talent heb doorgezet. Oftewel, ik ging zwemmen in Harderwijk. Ik begon als regulier, maar mijn trainer merkte op dat mijn armen ongelijk zijn. Hierdoor kwam ik in aanmerking voor Paralympisch zwemmen." Voor Chantalle verliep het anders: "Vanuit diplomazwemmen ben ik doorgegaan naar wedstrijdzwemmen. Praktisch gezien doe ik het al mijn hele leven." Lisa vervolgt: "We zijn met name rivalen omdat we beide goed zijn in dezelfde afstand."

Absolute wereldtop

Inmiddels behoort het duo tot de absolute wereldtop. Lisa is in 2016 op Paralympisch niveau kampioen geworden op de 100-school, Chantalle schopte het in 2015 tot Paralympisch kampioen en is in zowel 2014 en 2016 Europees kampioen geworden op de 100-school.

"We maken geregeld tripjes over de grens, waar we een paar weken verblijven. Er vinden vier wedstrijden en vier trainingskampen per jaar in het buitenland plaats. Amerika en Mallorca hebben we bezocht, maar ook Zuid-Afrika en Rio de Janeiro." Tickets regelen ze niet zelf, dat doet de zwembond. Net als het hotel. "We stappen met het hele team het vliegtuig in. Het is altijd supergezellig, ze zijn als familie."

Natuurlijk is er competitie onderling, maar tegelijkertijd bloeien er mooie vriendschappen op. Beiden spreken nog regelmatig mensen die ze in het buitenland hebben leren kennen. "Mensen uit Nieuw-Zeeland en Canada spreek ik regelmatig. Sommigen zelfs bijna wekelijks. Anderen weer eens in de zoveel maanden", licht Chantalle toe.

School en sport combineren

Helaas kun je niet je hele leven aan topsport doen. Daarom is het belangrijk dat er ook examens worden gemaakt en dat er gekeken wordt naar een leven na het zwembad.

"De afgelopen jaren zijn we maar een à twee dagen per week op school geweest", bekennen de vriendinnen. "Gelukkig komt er veel zelfstudie voor. Daarnaast leren we vrij makkelijk en blijven veel dingen hangen. Als we iets lezen of zien, hoeven we het niet nog drie keer door te nemen. Dat helpt wel." Maar er is niet alleen strijd tijdens het sporten. "We vergelijken regelmatig onze schoolcijfers met elkaar. We zitten niet op dezelfde school, maar behandelen natuurlijk wel dezelfde stof. We merken dat de rivaliteit dan terugkomt."

Olympische Spelen 2020

Vanwege het Paralympisch zwemmen zijn de examens van Chantalle en Lisa verdeeld over twee jaar, maar dat vinden ze niet erg. Uiteindelijk wil Chantalle in Amerika studeren en Lisa wil de medische wereld in duiken. "Ik ben vaak aan mijn pols geopereerd. Waar anderen daar misschien bang voor zijn, vind ik het juist heel interessant. Ik wil altijd alles weten en vraag de dokters het hemd van het lijf. Daarom wil ik geneeskunde studeren", legt Lisa uit.

Maar voorlopig heeft studeren nog geen prioriteit. Eerst gaan de dames hun examens maken en een tussenjaar tegemoet. In 2020 staan alweer de Paralympische Spelen in Tokio op de planning. "Als ik niet win, hoop ik dat Chantalle eerste wordt", lacht Lisa.

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 28 mei 2018
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.