Examenkandidaten moeten verhuizen

Examenkandidaten moeten verhuizen

Door Merel

 Mijn onderbouwbroertje komt om twee uur 's middags thuis en vertelt dat de hele school naar huis mocht "omdat de examenmensen in onze klaslokalen moesten zitten".

Huh? Ineens begrijp ik dat de stroomuitval zich niet tot ons huis beperkt, maar dat de hele buurt en dus ook de sporthal er last van heeft. Waar de examens plaatsvinden.

Donker. Het zal je maar gebeuren: de hele sporthal zit vol, de opgavenboekjes zijn uitgedeeld, je zet je GR aan, test je pen en wacht gespannen af terwijl de klok de laatste minuut tot half 2 wegtikt. En dan – bzzt - springen ineens alle TL-lichten uit…

180 leerlingen

Het overkwam vanmiddag zo’n 180 van mijn medeleerlingen op het Bouwens van der Boijecollege in Panningen. Jep, mijn school. Zelf ben ik thank god ontsnapt aan dit horrorscenario omdat ik vandaag geen examen had. Maar voor de examenkandidaten wiskunde A (Havo) en biologie (vwo) was het wel degelijk even schrikken.

Lege school

"Gelukkig gebeurde het nét voordat de leerlingen hun boekjes hadden opengeslagen. Als dat wel was gebeurd, was de chaos niet meer te overzien geweest, dan was de kans groot dat de zitting ongeldig was verklaard”, zegt meneer Neessen, teamleider van havo.

Hij loopt een beetje doelloos door een ander schoolgebouw, die van het Junior College, te ijsberen. De hele aula is leeg en grijs, hier en daar staat een groepje docenten bij elkaar te praten, of pakt een laatste leerling zijn spullen. Op de eerste verdieping zitten de examenleerlingen, verdeeld over verschillende klassen. Ook hier is geen stroom, maar schijnt er tenminste nog licht door de ramen.

Hitte en uitloop

De conciërge vertelt hoe de examenkandidaten vanuit de sporthal met hun spullen naar het Juniorcollege moesten lopen, zo’n 100 meter verderop. Alle andere leerlingen werden naar huis gestuurd, en een groot deel van de leraren werd ingezet als surveillant. "Dit alles leverde meer dan een uur vertraging op, ze zijn nu net weer begonnen. En er is nog een nadeel: voel je hoe warm het hier is?"

Inderdaad, merk ik, met die 28 graden vandaag lijkt de school wel een magnetron. Mijn oksels klotsen nu al. "Precies, de sporthal was een stuk koeler, zeker nu hier ook nog de airco uitgevallen is".

"Best grappig!"

Update 18:30 uur: inmiddels zijn de examenkandidaten klaar. Ik sprak een aantal van hen:

Jeroen (17) vertelt: "In eerste instantie dacht ik dat iemand de lichtknop per ongeluk had uitgeduwd. Maar toen de leraren ineens alle blaadjes gingen ophalen, bleek er meer aan de hand. Het examen zelf, jaaa, dat was niet zo’n succes. Maar dat lag meer aan mijn eigen voorbereiding dan aan de stroomstoring hoor!"

Maud (17) vond het eigenlijk best grappig. "Toen die lichten uitgingen was het net een discotheek zonder muziek, haha. Ik vond het veel fijner om on een klaslokaal mijn examen te maken dan in die kille sporthal. Gewoon met een normale klok, niet die enge grote rode cijfers. En de sfeer werd er ook veel relaxter van. Ik vond het trouwens heel grappig toen ze riepen dat iedereen ‘geëvacueerd’ moest worden. Alsof er een overstroming was of zo!"

"Pfff, ik vond het maar vervelend hoor!”, verzucht Luca (17). “Ik zit toch liever in de sporthal. Nu leek het meer alsof ik een proefwerk aan het maken was, en het was zo warm! Bovendien was na dat uur wachten voor we verplaatst werden mijn concentratie ook behoorlijk gezakt. Ik moest er echt weer even inkomen."

Gratis eten

Tot slot Daan (18): "De school had het goed opgelost. We kregen drinken en wat lekkers, en uiteindelijk is alles goedgekomen. Al was een warme maaltijd natuurlijk nog beter geweest!" "Jaaa, doe mij maar döner!" vult Luca aan.

Eind goed, al goed dus, voor de meesten. Als ze dat willen, mogen de leerlingen het examen ongeldig laten verklaren en het opnieuw maken tijdens de herexamens, maar tot zover heb ik nog niemand gehoord die dat gaat doen. De meesten haasten zich naar huis om verder te leren, morgen weer een nieuwe (drukke) dag!

Gepubliceerd op 23 mei 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

U.

U.

Zou het sabotage zijn?
Bij mij op school valt de stroom nooit uit. Behalve bij de examens dan.

10 jaar geleden

L.

L.

Een of ander transformatorhuisje was ontploft of iets dergelijks. Het goede nieuws is dat ik meen dat ik wiskunde niet verknald heb :). Super stukje Merel! Het spreekt me echt aan ;). Meer als sommige denken ^^

10 jaar geleden