Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Examendieven hoeven de cel niet meer in

Examendieven hoeven de cel niet meer in

Door Lisa

De examendieven van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hoeven niet terug de gevangenis in, maar krijgen wel taakstraffen variërend van 130 tot 170 uur. Dat is de uitspraak die de Rotterdamse rechtbank vandaag heeft gedaan in het proces van de grootste Nederlandse examenfraude ooit.

Een aantal scholieren kreeg van de rechtbank ook celstraffen opgelegd, maar deze hebben ze al in het voorarrest uitgezeten. Daardoor hoeven ze niet opnieuw de cel in.

Volgens de rechtbank zijn Safae K., Annas B. en Kamal el B. de hoofdrolspelers in de zaak. Zij kregen dan ook de hoogste straffen opgelegd.

Schade

Vorige maand maakte het College voor Examens (CvE) al bekend de schade van de examendiefstal, die geschat wordt op 100.000 euro, te willen verhalen op de scholieren. Miriam Kapelle, woordvoerder van het CvE: "We willen nu gaan kijken welke vervolgstappen we gaan ondernemen." Over het precieze bedrag van de schadevergoeding wil het CvE nu verder nog niets zeggen.

Eindexamenfraude

De eindexamenfraude kwam op 28 mei aan het licht toen bleek dat het vwo-eindexamen Frans op internet was gepubliceerd. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en bleek dat er op het Ibn Ghaldoun veel meer examens gestolen waren dan aanvankelijk gedacht werd. In totaal werden 24 examens van vmbo, havo en vwo gestolen.

De grote eindexamenfraudezaak zorgde er uiteindelijk ook voor dat het Ibn Ghaldoun in november vorig jaar failliet werd verklaard. De leerlingen van de islamitische school zijn sindsdien elders ondergebracht.

Tweets

De rechtszaak tegen de examenfraudeurs ging eind januari van start. Bloggers Joca, Lisa en eindredactrice Renske woonden de zaak namens Scholieren.com bij. Hieronder een greep uit de tweets die ze live vanuit de rechtszaal stuurden:

Wil jij al het nieuws over de examenfraude nog eens nalezen? Check dan ons nieuwsdossier.

Gepubliceerd op 13 februari 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.