Examendieven hoeven de cel niet meer in
De examendieven van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hoeven niet terug de gevangenis in, maar krijgen wel taakstraffen variërend van 130 tot 170 uur. Dat is de uitspraak die de Rotterdamse rechtbank vandaag heeft gedaan in het proces van de grootste Nederlandse examenfraude ooit.
Een aantal scholieren kreeg van de rechtbank ook celstraffen opgelegd, maar deze hebben ze al in het voorarrest uitgezeten. Daardoor hoeven ze niet opnieuw de cel in.
Volgens de rechtbank zijn Safae K., Annas B. en Kamal el B. de hoofdrolspelers in de zaak. Zij kregen dan ook de hoogste straffen opgelegd.
Schade
Vorige maand maakte het College voor Examens (CvE) al bekend de schade van de examendiefstal, die geschat wordt op 100.000 euro, te willen verhalen op de scholieren. Miriam Kapelle, woordvoerder van het CvE: "We willen nu gaan kijken welke vervolgstappen we gaan ondernemen." Over het precieze bedrag van de schadevergoeding wil het CvE nu verder nog niets zeggen.
Eindexamenfraude
De eindexamenfraude kwam op 28 mei aan het licht toen bleek dat het vwo-eindexamen Frans op internet was gepubliceerd. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en bleek dat er op het Ibn Ghaldoun veel meer examens gestolen waren dan aanvankelijk gedacht werd. In totaal werden 24 examens van vmbo, havo en vwo gestolen.
De grote eindexamenfraudezaak zorgde er uiteindelijk ook voor dat het Ibn Ghaldoun in november vorig jaar failliet werd verklaard. De leerlingen van de islamitische school zijn sindsdien elders ondergebracht.
Tweets
De rechtszaak tegen de examenfraudeurs ging eind januari van start. Bloggers Joca, Lisa en eindredactrice Renske woonden de zaak namens Scholieren.com bij. Hieronder een greep uit de tweets die ze live vanuit de rechtszaal stuurden:
Verdachte Safae K. barstte vandaag zo vaak en hevig in huilen uit dat de rechter twijfelde of het wel oprecht was. #examenfraude #Ghaldoun
— Scholieren.com (@scholieren) 28 januari 2014
"Het was de grootste fout in mijn leven" - verdachte Salahodin over het zwijgen over de #examenfraude
— Scholieren.com (@scholieren) 29 januari 2014
Safae en Kamal zouden het initiatief hebben genomen tot de #examenfraude. Ze stonden ook bekend als mensen die wel wat lef hadden.
— Scholieren.com (@scholieren) 29 januari 2014
Twee verdachten zitten naast elkaar. De derde zit ver weg in een hoekje. Geen vrienden meer. #examenfraude
— Scholieren.com (@scholieren) 29 januari 2014
Salahodin ging alleen maar mee om erop toe te zien "dat de anderen niet nog dommere dingen zouden doen, bijv. een raam ingooien."
— Scholieren.com (@scholieren) 31 januari 2014
Wil jij al het nieuws over de examenfraude nog eens nalezen? Check dan ons nieuwsdossier.
1 seconde geleden