Examen Russisch 'mooi kijkje in cultuur'

Examen Russisch 'mooi kijkje in cultuur'

Door Joca

Zes havisten en elf vwo'ers verdiepten zich vanmiddag in de Russische taal tijdens hun eindexamen. "De teksten waren leuk en gaven een mooi kijkje in de Russische cultuur", aldus docent Jeanette Bron.

Gymnasiast Angela Medendorp was voor het examen best zenuwachtig. "Ik doe pas sinds drieëneenhalf jaar Russisch", zegt ze. "Ik ben sterk in talen en na wat kennismakingslessen heb ik het toen gekozen als examenvak." In het examen zat een voor Angela lastige tekst over een Russische provincie. "Daar kon ik vrij weinig mee. Verder ging het eigenlijk wel goed en was ik een kwartier voor de eindtijd klaar."

Malevich

"Ik heb het havo- en vwo-examen bekeken en ik vond het een leuk examen", vertelt docent Jeanette Bron. "Er was een prima afwisseling van lichte en zware onderwerpen. Zo kwam er in een van de examens een grappige tekst voor over een man uit Sint-Petersburg. Als hij blut was, sprong hij de rivier in voor geld, waarmee hij bier kon kopen. Ook was er een mooi artikel over het tragische leven van de beroemde kunstenaar Malevich."

Volgens Bron was het examen prima van niveau. "Toch is het voor mij als leraar altijd anders dan voor de leerlingen natuurlijk. Zij reageerden wisselend en vonden de eerste tekst vrij lastig."

Moskou

Redenen om Russisch te kiezen als examenvak zijn er genoeg volgens de lerares. "Juist nu is kennis van het Russisch heel nuttig. De taal is de sleutel tot het begrijpen van de Russische cultuur", legt Bron uit.

Ook scholier Angela raadt iedereen aan de taal te leren. "Het is een hele goede kennismaking met de cultuur. Verder heb ik dankzij dit schoolvak meegedaan aan de Olympiade Russisch. Daarvoor mocht ik naar Moskou!"

Weinig klachten

Het LAKS heeft van de havisten geen klachten ontvangen over het examen. Wel klaagden twee vwo'ers bij de Examenklachtenlijn. "Een klacht ging over dat het examen te moeilijk was, maar de andere klacht was wel heel apart", vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "De tweede klacht ging namelijk over een docent. Die was niet aardig volgens de leerling."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 26 mei 2014
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.