Na een reis door Afrika ging Eva Afrikaans studeren

Door Nationaal Platform voor de Talen

Na het vwo maakte Eva (22) in haar tussenjaar een onvergetelijke reis door Afrika. Ze trok in twee maanden van Tanzania naar Zuid-Afrika. "We gingen met een jeep en sliepen in de open lucht. Ik vond het geweldig! De kennismaking met de plaatselijke culturen bleef alleen nogal oppervlakkig. Ik wilde daar meer kennis over opdoen." Juist die behoefte zorgde ervoor dat Eva bij de studie Afrikaanse talen en culturen uitkwam.

Dit interview is onderdeel van de campagne Talenstudie voor jou! Lijkt de studie Afrikaanse talen en culturen jou wel iets? Check dan alle info over talenstudies op Talenstudievoorjou.nl

Antropologie en geschiedenis

Eva koos in eerste instantie voor de opleiding International Studies met de specialisatie Afrika, maar miste daarbij de echte verdieping. "De vakken over Afrika vond ik wel heel erg leuk. Zo kwam ik bij de opleiding Afrikaanse talen en culturen terecht." 

Studeren in Ghana

Een bijzondere ervaring voor Eva was haar verblijf in Ghana. Als onderdeel van de opleiding vertrok ze naar dit land om daar een Afrikaanse taal te leren. In haar geval was dat Twi, een van de meest gesproken talen in Ghana. "Wat ik leuk vind, is dat je door de taal ook veel van de cultuur meekrijgt. Er gaat een wereld voor je open."

Onderzoek naar rollen tussen mannen en vrouwen

Mede door haar verblijf in Ghana is Eva geïnteresseerd in de rollen van mannen en vrouwen in Afrika. "Man-vrouwrelaties verschillen heel sterk per cultuur en liggen in Afrika anders dan bij ons. Ik vond het interessant om te zien dat de traditionele rolverdeling op de universiteit minder duidelijk aanwezig was dan op het platteland. De cultuur is in beweging."

Je wereld vergroten

Voordat ze bij de studie Afrikaanse Talen en Culturen uitkwam, had Eva eigenlijk nooit een talenstudie overwogen. Ze dacht eerder aan iets met kunst. Toch geeft ze nu aan: "Het is echt een studie die bij mij past en die mijn wereld groter heeft gemaakt. De studie heeft me niet alleen kennis gegeven over het Afrikaanse continent en zijn geschiedenis, maar ook over het belang om kritisch te kijken naar je eigen perspectief." 

Wil jij uitzoeken welke talenstudie het beste bij jou past? Gebruik dan de Opleidingenzoeker. Hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal. Of check hieronder de andere interviews met studenten die een talenstudie volgen!

Gepubliceerd op 1 juli 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.