Eva (22) richtte haar eigen mbo-studie op

Eva (22) richtte haar eigen mbo-studie op

Eva de Leeuw (22) uit Leiden was het huidige onderwijssysteem zó zat, dat ze haar eigen mbo-opleiding oprichtte: Mbo UniverCity. "Ik heb niet opgegeven, maar ging nadenken over hoe het anders kan."

Tijdens haar stage bij onderzoeksinstituut Studio Moio deden Eva en haar collega's onderzoek naar gelijke kansen in het onderwijs. Daardoor ging Eva inzien: niet iedereen past even goed in het huidige scholensysteem. Eva besloot dat er iets moest veranderen.

"Ik deed mbo niveau 4 en volgde de opleiding maatschappelijke dienstverlening, maar ik ben gestopt", vertelt ze. "Mijn hele leven heb ik last gehad van het systeem: een klaslokaal demotiveert mij. Ik had meer ruimte nodig en vond het moeilijk om me te concentreren in een grote klas." 

Goed plan

Eva wilde graag weten hoe dingen zaten. Ze was nieuwsgieriger dan de leraren. "Ik wilde zélf creatief bezig zijn, zélf nadenken. Het maakte me depressief dat ik geen inspraak had in alle dingen die ik moest leren. Verder had ik veel meegemaakt. Daar wilde ik ruimte voor, maar die kreeg ik niet."

Eerst probeerde Eva dingen binnen de school te veranderen, maar de school leek niet te willen veranderen. "Toen heb ik een plan geschreven. Toen keek ik om me heen. Wie geloofde in mijn idee? Veel partners van Studio Moio wilde me helpen met het realiseren. Toen ging het allemaal heel snel." 

MBO UniverCity
De Mbo UniverCity is geen school zoals we die kennen. Het is een school zonder klaslokalen, maar met veel begeleiding. "Veel jongeren willen niet in lokalen werken, maar in de stad. Er zijn dan ook niet echt klaslokalen. Onze studenten worden gekoppeld aan experts uit de stad, zodat zij hun ervaringen en kennis kunnen delen. De jongeren leren van hen." 

Op dit moment volgen tien jongeren onderwijs op Eva's opleiding. "Maar dat aantal groeit snel." 

Het MBO van Eva

Je kunt het niet alleen 
Eva had nog nooit eerder iets opgericht. Ze vindt dat ze veel heeft gehad aan de steun van anderen en aan het samenwerken. "In je eentje kan je geen school oprichten", zegt Eva. "Samenwerken is heel belangrijk, net als kennis delen."

Heel moeilijk vond ze het gek genoeg niet. ‘’Als je een idee hebt waar je honderd procent achter staat, en je weet dat het veel mensen gaat helpen, en je het samen met andere mensen doet, gaat het allemaal vanzelf."

Nog niet erkend
Haar mbo-opleiding wordt momenteel nog niet erkend als school, maar ze werkt al wel samen met het ROC in Rotterdam. Misschien dat ze hierdoor binnenkort een door de overheid erkende diploma kunnen geven aan leerlingen.

Maar ook zonder dat, krijgen de leerlingen een goed cv en bouwen ze werkervaring én zelfvertrouwen op, zegt Eva. "Deze school laat jongeren zien dat het mogelijk is. Dat vind ik het mooiste."

Gepubliceerd op 21 november 2018
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.