Eva (18) deed mee aan een internationale zeilrace

Eva (18) deed mee aan een internationale zeilrace

Na de eindexamenuitslagen pakken veel geslaagden hun koffers om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Zo ook de achttienjarige Eva. Maar waar de meesten vertrekken naar zonnige oorden als Albufeira en Mallorca, zeilde Eva in een week tijd de hele Noordzee over, van het Belgische Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.

Eva deed deze zomer mee aan detallship races. Dat is een meerdaagse zeilrace, georganiseerd voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Hierbij bestaat de eerste week uit de zeilreis zelf en de tweede week uit feesten en evenementen in aankomstplaats Aalborg.

Cadeautje

Als Eva afgelopen april achttien jaar wordt, weten haar ouders nog geen goed cadeau. "Ik kwam op een dag terug van training en toen lieten mijn ouders me deze reis zien." Ze is enthousiast en besluit zich aan te melden. "Dus deze race was een mix van mijn verjaardagscadeau en een eindexamencadeau."

De achttienjarige heeft voor haar leeftijd al behoorlijk veel zeilervaring: "We gingen eigenlijk elke zomervakantie zeilen, maar gingen dan naar Texel of Vlieland of zo." Dit is de eerste keer dat ze meedoet aan een zeilrace. Eva heeft hier vroeger wel een tijdje voor getraind, maar is er al vrij snel mee opgehouden. "Ik woon in Delft en dat is bijna een uur rijden van open water. Daarom ben ik er na een jaartje mee gestopt."

Sterren kijken

Op 25 juli is het voor Eva dan eindelijk tijd om vanuit de haven van Antwerpen te vertrekken voor de race naar Aalborg. Omdat het evenement echt een race is, vaart de boot 24/7 door. "Het is wel zwaar als iemand om 3.00 uur 's nachts bij je stuurhut staat omdat jij aan het roer moet staan. Maar om daarna zonder lichtvervuiling naar de sterren te kunnen kijken, is het meer dan waard." 

Tijdens de race vaart Eva als enige Nederlander op een verder geheel Belgisch schip: "Ik dacht altijd dat Vlaams te verstaan is, maar het is blijkbaar een hele andere taal. Dus het kostte een paar dagen om daaraan te wennen." Gelukkig wordt de taalbarrière al snel doorbroken. "Na de eerste dag waren we al heel close met elkaar."

‘Slecht weer’

Daarnaast is het tijdens de race prachtig zonnig weer. Nu is dat heel fijn voor een wandeling in het park, alleen is mooi weer nou juist wat je tijdens het zeilen niet wil: "Er stond die week nul wind. We hebben de hele race bijna stilgelegen. Meestal doen ze het in vier dagen, maar wij hebben er een week over gedaan. Hierdoor hadden we tijd om andere dingen te doen, omdat we niet de hele tijd bezig waren met het zeilen."

Een van die andere dingen is een viswedstrijd op open zee: "Via het officiële communicatiekanaal gaven we aan een andere boot door hoeveel vissen we hadden gevangen." Het mooiste momemt van de race beleeft Eva als ze haar eigen eten uit zee haalt: "Toen heb ik een vis uit het water gehaald, hem onthoofd, de organen eruit gescoopt en deze de zee in gegooid. Dat voelde wel heel bad ass om te doen."

Zeeziek 

Natuurlijk is voor het eerst zo lang alleen zonder je ouders voor iedere jongere spannend. Maar van heimwee is tijdens de reis bij Eva geen sprake. Wat het wel lastig maakt, is dat ze een week lang geen contact heeft met haar ouders: "Op zee is er natuurlijk geen bereik, dus kan je ook niet appen."

Daarnaast zorgen de golven op zee ervoor dat je zeeziek kan worden: "Er waren schepen waar de hele bemanning zeeziek op het dek lag." Tijdens de tweede week, die grotendeels plaatsvond Aalborg, kan er natuurlijk wel weer geappt worden. Maar dan heeft Eva het veel te druk met alle feestjes en evenementen die er worden georganiseerd. "Het feesten voelt extra lekker als je echt het gevoel hebt ervoor te hebben gewerkt."

De crew van een andere boot die zeeziek op het dek ligt

Internationale vriendschappen

Bij de tallship races gaat het om veel meer dan zeilen alleen. Een belangrijk aspect van de race is om internationale vriendschappen te bevorderen en wederzijds respect te creëren. Zo leerde Eva tijdens de race veel over Oman. "Een van de grootste schepen kwam uit Oman en die mensen waren superlief en nodigde steeds mensen uit om te eten. Uiteindelijk hebben zij ook de vriendschapsprijs gewonnen." 

Na twee lange weken zeilen en feesten is Eva nu begonnen met het eerste jaar van haar studie communicatiewetenschappen. Ook in haar studententijd zal ze blijven zeilen en wil ze nog meer vrienden maken: "In Utrecht hebben ze een studentenzeilvereniging, dus daar ga ik zeker kijken." Daarnaast raadt ze zo'n soort race aan aan iedere jongere die op zoek is naar avontuur. En dat hoeft niet gelijk zo lang als haar avontuur: "Veel van de boten die tijdens de race meevaren organiseren ook dagtripjes naar de waddeneilanden of Engeland."

Maar het sociale aspect van de race is volgens Eva belangrijker dan een goed resultaat halen: "Je komt hier niet om te winnen, maar om mensen te leren kennen." En zo is het.

Gepubliceerd op 22 september 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.