Europese filmprijs voor NL scholieren

Door Kim

Drie Nederlandse scholieren hebben dit weekend het Europese Filmfestival voor Scholieren gewonnen. Nick Golterman, Dyon Verkruissen en Tom Cloosterman van het Cals College in Nieuwegein mochten een weekje naar Griekenland om de eerste prijs in de categorie '16+' op te halen. En dat alles dankzij hun masterlijke filmpje Day 42: 

Maar Europa veroveren doe je niet in één keer: zowel in 2009 als in 2010 hadden deze gasten al het Nederlands Film Festival voor Scholieren gewonnen, en vorig jaar waren ze ook al tweede geworden in dezelfde Europese wedstrijd. Die trouwens officieel Camera Zizanio heet, en waar in totaal 260 filmpjes van jongeren uit 25 landen om verschillende prijzen vochten.

Mede-CalsCollegiaan Casper Buitendijk is in Griekenland trouwens tweede geworden in de categorie 'tot 16 jaar' met z'n animatie The Good, The Bad and The Wrong Line. En tot slot hebben nog wat andere Nederlandse scholieren hun visitekaartjes afgegeven in film-Europa: de video's Spreekbeurt Jake en The Rules wonnen net geen prijs, maar wel een eervolle vermelding. Een hoop goeie filmpjes van eigen bodem, dus. Straks is Nederland over dertig jaar het nieuwe Hollywood, als dat zo doorgaat. 

De Neerlandsche (bijna)-winnaars: zoek de nieuwe Spielberg

Gepubliceerd op 20 december 2010