'Eten met je rug naar de camera'
Op de Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar draaien sinds vorige week 35 camera’s. In de kantine en klaslokalen, bij de kluisjes en op het schoolplein. Het wel en wee van de leerlingen wordt vastgelegd.
Vanaf januari is de serie De School te zien op BNN. Een goed idee? "Ik denk dat het goed is voor onze school."
Door Govrien Oldenburger
"Ik voelde me heel ongemakkelijk de eerste dagen," vertelt Danisha (13) uit 2-vwo. En ja, zij en haar klasgenoot Sera (14) gaan zich er anders door gedragen. "We laten elkaar vaak struikelen," giechelen ze. "Dat vinden we grappig, want we vallen altijd heel raar. Maar nu komt het misschien op tv, dus letten we beter op."
Nooit op tv
Nog een verandering: "Als we eten, lachen we vaak," zegt Danisha. "En dan valt er wel eens een stukje uit je mond." Eten doen ze dus met hun rug naar de camera. Op deze ongemakken na vinden ze het leuk dat er een documentaire over hun school komt. Danisha: "Ik heb mezelf nog nooit op tv gezien."
Meer dan honderd scholen werden benaderd door BNN. Bijna allemaal bedankten ze voor de eer. CSG Jan Arentsz niet. De school en BNN wilden niet reageren, maar in een persbericht staat de volgende reactie van de school: "Het doel is een mooie, zorgvuldig gemaakte documentaireserie waarin je de waarde voelt van de docent, de leerling en het belang van een school die het verschil kan maken." Na veel gesprekken met ouders en leerlingen stemde de school ermee in. Zes weken lang wordt er gefilmd. De leerlingen van 4-havo staan centraal.
Privacy
"In het begin was het wel vreemd," zeggen Anouk (16) en Ingeborg (16) uit 4-havo. "We krijgen allemaal een zendertje om. De camera’s volgen iedereen die praat." Ingeborg had een coachinggesprek met haar mentrix. Ook dat werd gefilmd. "Ik ging natuurlijk niet mijn hele privéleven bespreken," zegt ze. "Maar verder was ik mezelf. Ik denk dat het goed is voor onze school."
Ontwikkelingspsycholoog Ingmar Visser heeft zo zijn twijfels. "Het lijkt me verstorend werken als je steeds bezig bent met uit welke hoek je gefilmd wordt terwijl je dingen moet leren," zegt hij. Om over de privacy nog maar te zwijgen. "Je kunt je afvragen of jongeren de gevolgen van zoiets kunnen overzien," zegt Visser.
Geen soap
Daarover maken Anouk en Ingeborg zich geen zorgen. "BNN wil kijken hoe het leven op school is," zegt Ingeborg. "Het wordt geen soap, maar een documentaire." Volgens haar weten de leerlingen precies waar ze aan toe zijn. "BNN is al twee maanden op onze school. We konden altijd vragen stellen en hebben informatieavonden gehad." Ook ging er een brief naar de ouders, die toestemming moesten geven. Wie niet in beeld wil komen, kon dat aangeven. Die wordt er achteraf uitgeknipt.
Anouk en Ingeborg verwachten niet dat ze BN’ers worden. "Het is niet zo dat er leerlingen centraal staan," zegt Ingeborg. "Ze volgen steeds iemand anders." Of de serie spannende verhalen gaat opleveren? Daarover twijfelen Ingeborg en Anouk. "Zoveel gebeurt er niet op school."
Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.
1 seconde geleden