Elias (18) - 'Maak fouten. Je bent jong. Boeien'

Elias (18) - 'Maak fouten. Je bent jong. Boeien'

Door Elisa

De 18-jarige Texelaar Elias spreekt van een schandalig klimaatbeleid op het Waddeneiland. Ook ziet hij lijdzaam toe dat het niet goed gaat met de jongeren op het eiland. Daar wil hij verandering in brengen. Hij staat daarom op nummer twee van GroenLinks Texel.

“Mijn interesse in politiek begon in 2016 toen de strijd om het presidentschap in Amerika bezig was. Ik las hier heel veel artikelen over en keek naar filmpjes, zo ook die van Bernie Sanders. Zijn uitspraken en meningen vond ik heel interessant en ik begon mij te verdiepen in zijn verhaal, maar ook van andere kandidaten. Ik was op het einde van de campagne die jongen die om 4 uur ’s nachts live mee blogde tijdens de debatten tussen Clinton en Trump.

De politiek in Amerika is een grote show, vergeleken met Nederland. Tijdens de landelijke verkiezingen van vorig jaar was ik dan niet zo actief, maar ik wist wel dat mijn visie op één punt voor 100% bij GroenLinks aansloot. Ik vind namelijk dat het echt tijd word voor actie op het gebied van klimaatverandering. GroenLinks had de urgentie op dit gebied waar ik naar zocht.”

Groenlinks

“Ik ben altijd met van alles bezig waarbij ik mijn mening uit. Zo heb ik een eigen column in de Texelse krant, waar ik over veel verschillende onderwerpen schrijf, waaronder politiek. Jaap Vlaming, het raadslid van GroenLinks op Texel, las mijn columns en vroeg of ik in de steunfractie wilde. Dat wilde ik wel, met maatschappelijke zaken bemoeien is namelijk wel mijn ding. Daarna heb ik me ook beschikbaar gesteld voor een plaats op de lijst.

Op dit moment spreken mensen van ver boven de 40 over problemen van mensen van onder de 18. Ik vind het belangrijk dat er iemand van 18 in de raad zit, want die staat het dichts bij deze belangrijke groep in de samenleving. Met de jongeren van 12 t/m 15 jaar gaat het niet goed op Texel. Ze scoren hoger dan de landelijke gemiddeldes van hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland op drank, seks en drugs. Op het gebied van het klimaat is er ook nog heel veel werk te doen. Texel wilde in 2020 energieneutraal zijn, 3% van deze doelstelling is bereikt. Ik vind dat een schande en het moet heel snel veranderen.”

Partij van De Feiten

“Er zijn te veel partijen in Nederland die zaniken. Als ik ooit een partij zou oprichten dan zou dat de feitenpartij zijn. Alle standpunten gebaseerd op wetenschappelijk bewezen feiten. Dat is veel belangrijker voor Nederland. Het heeft nu geen zin om met een eigen mening in de tweede kamer te gaan zitten. Daarmee schiet niemand wat mee op. Klimaatverandering bijvoorbeeld is ook geen linkse kwestie. Het is een algemene kwestie waar we straks allemaal de dupe van zijn.”

Meer jongeren de politiek in

“Als jongere de politiek in? Ik zeg gewoon doen! Op dit moment wilt niemand de lokale politiek in, omdat alle volwassenen het te druk vinden, maar jongeren hebben in principe heel veel tijd. Alle partijen willen heel graag jongeren binnenslepen, dus als jongere heb je al een streepje voor. Wat ook belangrijk is: domme vragen bestaan niet, vraag alles wat je wilt weten. En maak dan fouten, je bent jong. Boeien.”

Gepubliceerd op 14 maart 2018
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.