Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Eindejaarsstress

Eindejaarsstress

Door Ivo

Aan het begin van het jaar was de sfeer op mijn school heerlijk relaxed. De docenten hanteerden de 'het komt wel goed'-mentaliteit, wij, de leerlingen, besteedden meer tijd aan hobby's dan aan leren en niemand maakte zich ergens zorgen over. Lang leve Luilekkerland. Maar nu, aan het einde van het jaar, is de sfeer volledig omgeslagen.

Ik zit inmiddels al (te) lang op de middelbare school. Ik kan dus bevestigen dat het ieder jaar hetzelfde liedje is. Van de zomer tot de herfst geeft niemand een fuck. Van de herfst tot de winter is menig docent en leerling vaker bezig om de schaatsen gereed te maken dan met de lesstof bezig te zijn. Van de winter tot de lente rusten we uit van de kerstvakantie en daarna breekt de pleuris los. Van de lente tot de zomer is iedereen opgefokt bij ons op school. 

Extra veel opdrachten

De eindejaars doen natuurlijk eindexamen en docenten zien op tegen de stapels papieren waardoor ze het bos door de bomen niet meer kunnen zien. Om te voorkomen dat al het nakijkwerk op één bult belandt (wat uiteindelijk toch wel gebeurt) geven ze in de weken voorafgaand aan de examens nog even extra veel opdrachten. Een werkstukje hier en een extra proefwerkje daar. Niks is te gek.

En omdat het leven van de docent toch al één grote puinhoop is, hebben ze vaak ook geen zin om onze ingeleverde meesterwerkjes serieus na te kijken. Het lijkt er soms zelfs op of de voorkant van een werkstuk bepaalt wat voor cijfer je krijgt. Fokke en Sukke staat garant voor een dikke negen en een simpel plaatje van Google Images is een zesje. 

Dikke stress

Afschuwelijk vind ik het. De sfeer op school is in dit laatste kwartaal om te snijden. Je zou verwachten dat alleen de eindexamenkandidaten onder dikke stress staan, maar voor een derde-, vierde-, of vijfdejaars is het al net zo erg. Ik snak naar de zomervakantie. Zes weken zonder toetsen, huiswerk en stomme werkstukken. En daarna kunnen we weer driekwart jaar vertoeven in Luilekkerland. Alvorens de pleuris weer uitbreekt op school.

Gepubliceerd op 30 mei 2015
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

N.

N.

Correctie: Door alle bomen zie je het bos niet meer

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.