Eerlijk zullen we alles delen

Eerlijk zullen we alles delen

Door Lisa

Stipt om half negen loop ik de rechtbank binnen. Nog nooit eerder heb ik een rechtszaak bijgewoond. Ik ken deze serieuze aangelegenheid alleen maar van het journaal en spannende televisieseries. Vandaag staan de verdachten van de examenfraude op het Ibn Ghaldoun terecht, en ik ben erbij.

Dat voelt best een beetje bijzonder. Deze jongeren zorgden er namelijk mede voor dat ik vorig jaar nagelbijtend af moest wachten wanneer ik mijn allerlaatste examen mocht maken.

Ik kreeg een halve hartverzakking toen ik hoorde dat het eindexamen Frans uitgelekt bleek te zijn voor de afnamedatum en de kans bestond dat ik alle examens opnieuw moest maken. Dat alles waar ik zo ontzettend hard voor gewerkt en geleerd had, misschien wel voor niets zou zijn. En wat te denken van al die duizenden scholieren die hun welverdiende zon-zee-zuip-vakantie moesten omboeken of annuleren?

Gij zult niet stelen

In de rechtbank zitten de verdachten er in mijn ogen net iets te relaxed bij. Alsof ze niet doorhebben dat ze zich op een plek bevinden waar hun gehele toekomst bepaald wordt door drie mensen, de rechters. Dat 'gij zult niet stelen' een welbekende uitspraak is en nageleefd moet worden, lijkt deze jongeren niet veel te deren. Onder het pleidooi van hun advocaat staren ze ietwat emotieloos voor zich uit en in de pauze halen ze lachend een kopje koffie uit de automaat.

Hadden deze jongeren kunnen verwachten dat hun nachtelijke bezoekjes aan de kluiskamer en het doorverkopen van kopieën van de eindexamens zo’n grote impact zouden hebben op ons kikkerlandje? Ik weet het niet. De enorme media-aandacht voor de examenfraude heeft mij in ieder geval verrast.

Impact

Maar ik weet wel dat de impact van de diefstal op eindexamenkandidaten vorig jaar bijzonder groot was. Wat mij betreft mag de schade van minimaal 100.000 euro dan ook verhaald worden op alle verdachten: dieven en helers. Ieder van hen heeft namelijk de wet overtreden en ervoor gezorgd dat wij eindexamenkandidaten wekenlang in de stress zaten. Laat ze maar van 'gij zult niet stelen' naar 'eerlijk zullen wij alles delen' gaan.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Lisa aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 31 januari 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.