Een week lang de verwarming lager zetten: ‘Een goede start om een minder hypocriete klimaatstaker te worden’

In samenwerking met EnergieGenieNext

Het wordt tijd om mij beter voor het klimaat in te zetten en - laat ik eerlijk zijn - mij minder hypocriet te gaan gedragen. Daarom deed ik de challenge ‘Houd je huis cool’ van EnergieGenieNext.nl, waarbij je een week lang de thermostaat een graad lager zet en daarmee een steentje bijdraagt voor een beter klimaat.

Geen smoesjes meer

Ik vind dat er iets moet gebeuren om het versterkte broeikaseffect tegen te gaan. Ik wil er zelfs voor staken, maar mijn goedkope nieuwe kleding, lange douches en warme kamer ervoor opgeven doe ik liever niet. Ik verzin smoesjes dat ik niet meer kan doen voor het klimaat, maar ik moet eraan geloven: begin februari ging de verwarming een week lang omlaag. Zo ging in de woonkamer de thermostaat van 21 naar 20 graden.

Het bibberende begin van de week

Ik begon mijn week met redelijk wat vertrouwen. Ik houd van een warme kamer, maar ik dacht dat ik een weekje een iets kouder(e) huis wel zou kunnen overleven. Het was de eerste paar dagen nog wel een wedstrijd met mijn zusje. Ze probeerde de verwarming stiekem hoger te zetten en dan deed ik hem weer lager.

Om te compenseren voor het energieverbruik door mijn zusje, die de thermostaat beneden steeds hoger probeerde te zetten, vond ik het tijd voor wat nieuws. Bovendien vond ik de kou beneden toch wel meevallen. Ik besloot om de verwarming in mijn slaapkamer een flink stuk terug te draaien. Mijn verwarming die normaal op stand vier van de vijf stond ging nu naar de eerste stand. Dat vond ik toch wat minder grappig. De eerste paar dagen zat ik standaard ingepakt in twee truien en een dekentje. Ik zag er vast heel charmant uit tijdens de online lessen, daar bibberend achter mijn bureau. Gelukkig konden ze mijn super stylish kerstsokken niet zien.

Even wennen

Langzamerhand begon ik steeds meer aan de temperatuur in mijn kamer te wennen. Woensdag droeg ik eindelijk weer één trui in plaats van twee, maar ik bleef het wel koud hebben. 

In de woonkamer was het niet zo koud dat iedereen standaard zat ingepakt in dekentjes, maar het was wel koud genoeg om meerdere keren warme chocolademelk met slagroom te maken. Ik hoop dat we daar een traditie van kunnen maken! Mijn ouders hadden in de woonkamer geen last van die ene graad verschil. Zelfs mijn zusjes die in het begin zo klaagde raakte er aan gewend. Zelf had ik het best warm in de woonkamer. Door mijn eigen kamer was ik al gewend aan de kou en ik droeg net iets warmere kleding. Misschien had ik dat eerder moeten proberen, want ik had het nu op school ook ineens niet meer koud. Buiten was het soms koud, maar als ik dan weer binnen kwam viel de kou reuze mee. Mijn lichaam begon te wennen aan andere temperaturen. Mooi systeem ;)

De laatste paar dagen overleven

Op zondag was ik gewend om standaard met een kopje thee en een dekentje op mijn kamer te gaan zitten. Op die manier was de kou zo erg nog niet. Beneden was het verschil zo klein dat ik er na een paar dagen echt niks meer van heb gemerkt. De week vloog voorbij. Het hele gezin was zo gewend aan de nieuwe temperatuur in de woonkamer dat we de thermostaat op 20 graden hebben laten staan. Op mijn eigen kamer zette ik de verwarming wel weer één stand hoger.  

Het voelt niet alsof ik het klimaat heb gered met mijn dikke trui en kerstsokken, was het maar zo simpel. Maar toch weet ik dat ik CO₂ bespaard heb. Misschien niet heel veel, maar het is wel een goeie start om een minder hypocriete klimaatstaker te worden.

Wil jij ook meedoen met een challenge? 

Neem eens een kijkje op EnergieGenieNext.nl. Misschien zit er ook een leuke challenge voor jou bij, dan word je ook iets minder hypocriet ;)

Gepubliceerd op 5 maart 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Nelrich

Nelrich

ik wil ook leren bloggen zoals jij

3 weken geleden