We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu

Een tien op de luistertoets met radiodrama's

Door D.

Kijk- en luistertoetsen: in de ogen van de meeste scholieren de absolute hel op aarde. Ook omdat je je er amper op kunt voorbereiden, toch? Fout! Met radiodrama’s, bij je opa en oma ook wel bekend als hoorspelen, luister je jezelf bijna vanzelf naar een prachtig cijfer. En met onderwerpen als zombies en bovennatuurlijke wezens kun je ze toch echt niet ouderwets noemen. Ik zet er vier voor je op een rijtje.

Cabin Pressure

Heeft de piloot van je vliegtuig je ooit verteld dat hij er vrijwel zeker van was dat de landingsbaan die hij ging nemen geen zwembad is, omdat die blauw zijn? Die van mij godszijdank niet. De passagiers in Cabin Pressure kunnen iets anders zeggen, want dit is namelijk hoe de serie begint. MJN-air is een noodlijdende vliegtuigmaatschappij. Op zich is dat niet zo vreemd: piloot nummer één had zeven pogingen nodig om zijn licentie te krijgen, nummer twee werd ontslagen wegens onveilig gedrag en de steward heeft het IQ van een tuinboon.

Het resultaat in de reden dat mijn medetreinreizigers ongetwijfeld denken dat ik niet helemaal spoor: niet hardop lachen tijdens het luisteren naar deze show is namelijk absoluut onmogelijk.

Hier te beluisteren.

Dr. Carp: Paranormal Therapist

Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat dit radiodrama ongeschikt is voor mensen die niet zo van horror houden, is het toch vooral een komedie. Het gaat over de neurotische Dr. Harold Carp, een psychiater voor alles wat binnen het paranormale valt. Hij hoort hun verhalen aan en geeft ze wat iedereen, ook bovennatuurlijke wezens, nodig heeft: steun.

Al is dit radiodrama misschien nog net niet zo huilen-van-het-lachen-hilarisch als Cabin Pressure; dit wordt helemaal goedgemaakt met hoe scherp het geschreven is. Ook wordt er ontzettend knap gebruikgemaakt van geluidseffecten, wat soms tot behoorlijke kippenvelmomenten kan leiden.

Te beluisteren via iTunes en hier

Welcome to Night Vale

Night Vale is een slaperig woestijndorpje met zijn eigen radiostation. Daar vertelt Cecil met zijn stem zo diep als het Marianentrog over wat er zoal in de gemeenschap gebeurt. Over de gloeiende wolk waaruit het kleine dieren regent bijvoorbeeld. Of de engelen van old lady Josie - hoewel engelen natuurlijk niet bestaan! Ondertussen zijn er nog wat mededelingen van de gemeenteraad: zo mag absoluut niemand in het nieuwe hondenpark komen of er zelfs maar naar kijken. En ook in Cecils leven is het niet erg rustig: de ene na de andere stagair verdwijnt en wie is toch die nieuwe wetenschapper met dat perfecte haar?

Naar Welcome to Night Vale luisteren is iets wat je gewoon over je heen moet laten komen. Het is poëtisch, hilarisch, maar bovenal ontzettend absurd. En juist dat is wat de show zo z’n charme geeft.

Te beluisteren via iTunes en hier.

We’re Alive

Zombies! Wie houdt er nou niet van zombies? Waarschijnlijk de meeste mensen in zombiefilms die geen zombie zijn, maar verder bijna iedereen, toch? Het is dus niet zo gek dat onze favoriete breinetende wezens ook hun weg naar de (digitale) radio hebben gevonden.

We’re Alive is waarschijnlijk de beste in het lijstje radiodrama’s over zombies. Het verhaal is vrij standaard - mensen (scholieren!) leven hun gewone leven en dan zijn er BOEM ineens zombies - maar de cast is ontzettend goed, waardoor je er helemaal ingezogen wordt.

Te vinden op iTunes en hier.

Gepubliceerd op 6 oktober 2014