Een slecht rapport? Dikke kans dat je tóch overgaat

Ellis

Sta je er slecht voor en zou je misschien zelfs blijven zitten dit jaar? Het zou zomaar eens kunnen zijn dat jij tóch overgaat. Meer dan een derde van de middelbare scholen in Nederland schaft zittenblijven af. Dat blijkt uit een onderzoek onder 149 middelbare scholen van de Volkskrant

De middelbare scholen in Nederland sloten 16 maart hun deuren en begonnen vanaf dat moment met het geven van online lessen. Hoewel de meeste leerlingen braaf de lessen volgden, bleek dit voor velen toch erg lastig. Veel scholieren hebben thuis geen rustige werkplek of hebben veel last van stress vanwege alles wat de coronacrisis met zich meebrengt. Het merendeel van de scholen kiest er daarom voor om wat chiller om te gaan met de overgangsnormen. 

Verschillende overgangsnormen

38 procent van de ondervraagde scholen kiest ervoor om alle leerlingen over te laten gaan, tenzij de leerlingen vóór de corona-crisis al geen inzet toonden.

Een andere manier om de knoop door te hakken is om de ouders en kinderen samen te laten kiezen of het kind overgaat. Ongeveer 15 procent van de scholen kiest voor deze methode. Toch vindt het ministerie van Onderwijs dit niet de beste oplossing omdat het zou leiden tot oneerlijkheid. "Als ouders mogen beslissen of hun kinderen overgaan, kan dit leiden tot kansenongelijkheid. Vooral mondige en hoogopgeleide ouders zullen daarvan gebruik maken. Dat is niet wenselijk", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de Volkskrant.

Rapportcijfers

Voor de corona-crisis maakten de scholen op basis van rapportcijfers de keuze over het overgaan of zittenblijven. Opvallend is dat deze manier dit jaar maar door 41 procent van de scholen wordt gebruikt.

Een reden hiervoor is dat leerlingen al sinds 16 maart geen proefwerken of andere toetsen hebben gemaakt. Zo is het voor een hoop van deze leerlingen niet mogelijk geweest om hun onvoldoendes op te halen. Dat, gecombineerd met de worstelingen die kwamen kijken bij het opzetten van de online lessen, heeft de meeste scholen doen besluiten om niet puur naar het rapport te kijken dit jaar. 

Gepubliceerd op 25 mei 2020
Ga jij volgend jaar studeren?

Check dan de speciale sjaars-artikelen op Studenten.com en Studententijd de podcast. Voor de beste voorbereiding op je nieuwe leven.

Naar Studenten.com

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.