Een recap van de eerste examenweek

Door Xiang

Zat je de afgelopen dagen veel te lang met je neus in de boeken en heb je even compleet gemist wat er om je heen gebeurde? In deze recap vind je alle hoogte- en dieptepunten van de eerste examenweek. Zet de thee en koekjes maar klaar, want het waren vijf hectische dagen.

Maandag, dag 1

Maandagochtend hebben veel mensen moeite met opstarten. 76 leerlingen van het Vavo (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) waren deze week de sjaak. In plaats van de zogeheten bezemexamens (examens volgens het oude systeem), kregen zij door hun school de nieuwe examens voorgeschoteld. Het duurde welgeteld 1,5 uur voordat deze fout door een examenkandidate werd opgemerkt. De Onderwijsinspectie zette de arme stakkers vervolgens voor het blok: een retourtje quarantaine, wachtend op de juiste examens of de examens het eerstvolgende blok maken.

Het CSG Bogerman in Sneek kampte met een stroomstoring. Vwo’er Nienke Lijten (18) stelde de redactie van Scholieren.com op de hoogte. Zelf ondervond ze hier geen problemen mee, maar vmbo’ers die op dat moment hun digitale examen biologie maakten, waren mooi de dupe. Zij gaan woensdag 23 mei voor de herkansing.

Het LAKS ontving meerdere meldingen van diverse locaties waar examenkandidaten flauw vielen. Het is nog niet bevestigd of dit daadwerkelijk zo is. Mocht je in een soortgelijke situatie terechtkomen, dan moet je in gesprek met de rector en de Onderwijsinspectie. Zij bepalen voor jou hoe het verder afloopt.

Voor de rest van het examenvolk is de maandag gelukkig moeiteloos verlopen. Vmbo’ers begonnen aan een mild examen Nederlands, voor het vwo stonden meerdere examens wiskunde klaar. Het havo-examen natuurkunde ontving gemengde reacties.

Dit is het Eindexamenjournaal van dag 1.

 

Dinsdag, dag 2

 

Dinsdagmiddag werd Twitter overspoeld met boze reacties naar aanleiding van een heftig vwo-examen Frans. Het ellenlange, moeizame examen heeft bij veel mensen gevoelens losgemaakt. Onder de gevallen slachtoffers hebben wij cadeautjes verloot en een speciale video uitgebracht, check 'm hieronder:

Ook het LAKS werd getroffen door een storing. Weliswaar geen stroomstoring, maar veroorzaakt door een overvloed aan bevestigingmails. “We beleven topdrukte en dat heeft als gevolg dat ik het daadwerkelijke aantal klachten niet kan bekijken”, meldt Lizelot van den Berg, klachtenlijncoördinator van het LAKS. De storing was na één dag verholpen.

Wegens procedurefouten van voorgaande jaren, waren de antwoorden van de vwo-examens Frans, Nederlands en scheikunde niet op de dag van afname beschikbaar. De antwoorden van Frans en scheikunde zijn later deze week online verschenen, Nederlands volgt maandag 21 mei.

Dit is het Eindexamenjournaal van dag 2.

Woensdag, dag 3

Examenkandidaat Renée van Marrewijk werd voor vijfeneenhalf uur in de quarantaine gegooid. Haar vakkenpakket kwam niet overeen met het landelijke examenrooster, dus maakte zij het vwo-examen Engels eerder dan de rest. Om te voorkomen dat zij informatie zou doorspelen, werd zij door twee docenten geen moment uit het oog verloren en werd zij afgesloten van alle aanwezige communicatiemiddelen.

Niet iedereen is even scherp in de middag, zo bleek. Zowel de vwo’ers als een surveillant vonden het moeilijk om hun ogen tijdens het examen Engels open te houden. "Ik zat op de eerste rij en zag hoe een van mijn surveillanten in slaap viel”, fluistert Megan Davies (18) ons toe. De leerlinge heeft geen misbruik van de situatie gemaakt.

Dit is het Eindexamenjournaal van dag 3.

Donderdag, dag 4

Opgave twee van het vmbo-examen biologie bevatte een foutje, waarvoor de scholieren een herziene opgave ontvingen. Dit had verder geen invloed op het examen, want die scheen inhoudelijk alles behalve spannend te zijn. "Als je had geleerd, was hij prima te doen. Het was rechttoe, rechtaan, zonder verrassingen", bevestigt docent Jarno Heerschap namens de sectie biologie van het RGO Middelharnis.

Over verrassingen gesproken… wij vonden het hoog tijd om Sieger Kooij, beter bekend als Scheikundelessen, in het zonnetje te zetten. Want even eerlijk, waar waren we zonder dit fantastische YouTube kanaal? Leuk feitje: Sieger organiseert als sinds 1990 fietstochten vanuit zijn fietsverhuurbedrijf in Amsterdam. Lekker om mee uit te waaien na de examens.

Dit is het Eindexamenjournaal van dag 4.

Vrijdag, dag 5

Voor de nodige drama in je leven hoef je geen GTST te kijken. De examens zijn namelijk al een drama an sich. Deze vrijdagmiddag steeg de spanning rondom het havo-examen economie. Moeizaam, onduidelijk en zéér pittig. "Het leek wel alsof ik nog nooit economie heb gehad," betreurt Romana Harmanus. In de eerste uren na het examen stroomden er duizenden klachten binnen bij het LAKS.

Leerlingen die hierdoor permanente schade hebben opgelopen, kunnen terecht bij Bob Skirros' opvangcentrum. Zie de video hieronder.

Dit is het Eindexamenjournaal van dag 5.

Fijn weekend allemaal en tot dinsdag!

Gepubliceerd op 19 mei 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.