Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een medicijn voor het medicijngebruik

Een medicijn voor het medicijngebruik

Door Bram

Beste mevrouw Schippers,

Op de website van het AD las ik een artikel waarin verteld werd dat u het gebruik van zogenaamde 'breindoping' wilt tegengaan. U bent het er namelijk niet mee eens dat jongeren kalmerende en oppeppende medicijnen slikken tijdens de examens, terwijl die medicijnen niet eens zijn voorgeschreven door doktoren. 

Jongeren halen deze medicijnen voornamelijk van het internet af, zegt u. En dat moet stoppen, want dergelijke medicijnen worden niet voor niets alleen maar onder strikte voorwaarden door een dokter voorgeschreven. Hierin ben ik het volkomen met u eens.

Maar dan begint u met het formuleren van een oplossing. U stelt een publiekscampagne voor. Bij zo'n campagne denk ik meteen aan een soort SIRE-spotje, waarin we zien hoe jongeren tijdens het leren in slaap vallen door de kalmerende middelen die ze hebben gebruikt. Een spotje waarin we zien hoe leerlingen hyperactief door een examenzaal heen rennen door de grote hoeveelheid ritalin die zij in hun bloed hebben gepompt. En aan het eind van dat spotje  horen we dan een net iets te zware stem die zegt: "Medicijngebruik is niet zonder risico. Zonder recept geen pillen, zeker niet voor jongeren."

En daar gaat het mis. Daar blijkt dat u het grote probleem niet ziet, maar slechts de symptomen hiervan. Jongeren slikken die illegale medicijnen niet omdat ze ze lekker vinden smaken, of omdat ze stoer willen doen, of omdat ze er op dat moment toevallig even zin in hebben. Nee, jongeren slikken die medicijnen omdat ze zo gespannen zijn voor hun examens. De lat wordt zo hoog gelegd dat ze geen andere mogelijkheden meer zien dan het slikken van illegale middelen.

Leerlingen raken steeds meer gestrest, omdat de prestatiedruk steeds groter wordt - mede door beslissingen die genomen worden in Den Haag. De jeugd heeft de toekomst en de toekomst is wat telt, is het motto van de regering. Daarom moeten we zorgen dat het niveau van onze scholieren steeds hoger wordt. Dit gebeurt onder andere door middel van het stellen hogere eisen om te slagen, het invoeren van een rekentoets en het belonen van leerlingen die heel goed presteren. Een mooi doel, maar de middelen gaan te ver. Zo ver zelfs, dat ze averechts beginnen te werken. Nog nooit in de geschiedenis zagen we zoveel burn-outs onder jongeren. Nog nooit in de geschiedenis zaten zoveel jongeren bij een psycholoog of psychiater. En nu wordt dus ook medicijngebruik een probleem. 

Het tegengaan van het medicijngebruik door middel van een reclamespotje en een kekke campagne op Facebook, is niets meer dan symptoombestrijding. Ons schoolsysteem is ziek en de ziekte heet prestatiedruk. We hebben een medicijn nodig en dat medicijn is noch te krijgen met een recept van de dokter, noch illegaal te verkrijgen op internet.

Beste mevrouw Schippers, ik denk dat het tijd wordt voor een paar kamervragen aan meneer Dekker. 

Gepubliceerd op 11 juli 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Q.

Q.

Zo ongelofelijk eens met dit artikel!

9 jaar geleden

M.

M.

en daar kwam dit jaar bij dat je wel móest slagen wilde je je stufi hebben...

9 jaar geleden

K.

K.

Of het niveau wat je doet is te hoog gegrepen, en daardoor raak je gestrest. Ooit daar wel eens aan gedacht?

9 jaar geleden

D.

D.

Ik neem altijd extra vakken ook al wordt dat me afgeraden i.v.m. werkdruk. (volgens hen 74 uur werkweek) Daarnaast werk ik voor mijn geld. Veel slapeloze nachten, maar ik hou van de uitdaging. Ritalin innemen leek me een leuk experiment, maar dan voelt het aan als vals spelen. Als de overheid meer uitdagingen beschikbaar maakt, dan is het fantastisch om ze eens uit te proberen om jezelf te testen en te overtreffen.

9 jaar geleden

M.

M.

Hoewel ik het ermee eens ben dat een reclamespotje niet gaat helpen (zeker niet in deze leeftijdscategorie), kan ik me totaal niet in het prestatiedruk verhaal vinden. Jongeren slikken die pillen inderdaad omdat ze gespannen zijn, maar hoor je niet gespannen te zijn voor een belangrijk examen? Dit hoeft helemaal niets met prestatiedruk te maken te hebben. Sterker nog, er zijn maar weinig middelbare scholieren die echt onder prestatiedruk staan - meestal gaat het alleen om de leerlingen die een 8 gemiddeld moeten halen voor hun studie. Dat we overigens meer burn-outs zien, is niet vreemd. Burn-outs zijn iets van deze tijd. Net zoals vele andere psychische stoornissen. Vroeger waren deze een taboe, nu heeft bijna iedereen wel iets.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.