Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Een insta-loos leven: 'Ik heb nu meer rust in mijn hoofd'

Door Inze

Ik besloot laatst om - heel confronterend - in mijn screen time-statistieken van mijn telefoon te duiken. Wat bleek: per dag spendeer ik gemiddeld 5 uur op mijn telefoon! Instagram en Snapchat zijn de grootste tijdvreters. Soms zou ik me wel eens willen afzonderen van al deze apps, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iemand die zich niet door social media laat beïnvloeden, is Joost. Hij heeft Instagram onlangs verwijderd en dit inspireerde me. Ik vroeg hem naar zijn Insta-loze leven. 

Wat voor Instagrammer was jij? 

"Ik was eigenlijk een hele normale Instagrammer: ik postte niet enorm veel foto’s, maar vond het wel leuk om andere foto’s te bekijken. Ik was vooral actief wat betreft liken en commenten en kon uren achter elkaar scrollen."

Wanneer en waarom heb je Instagram verwijderd?

"Afgelopen zomervakantie, toen ik in Frankrijk was, besloot ik Instagram uit mijn leven te verbannen. Het leek me de ideale gelegenheid om te beginnen met mijn anti-Instagram-experiment, omdat ik merkte dat het een negatieve invloed op me had. Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik foto’s puur plaatste voor de bevestiging van anderen. Ik deed het voor de likes en comments, niet omdat ik de foto zelf zo bijzonder mooi vond. Ook kwam ik steeds meer artikelen tegen over de negatieve gevolgen van social media. Mijn eigen ervaring gecombineerd met die artikelen gaven me een naar gevoel. Dat gevoel werd bevestigd toen ik door mijn volgers lijst ging; ik volgde heel veel mensen, terwijl ik de meesten nauwelijks kende of helemaal niet mocht."

Wat doe je met de tijd die je nu over hebt?

"Ik geloof dat ik per dag zo’n 1 à 1,5 uur op Instagram spendeerde, maar die tijd heb ik nu extra in mijn dag! Doordat ik Instagram verwijderde toen ik op vakantie was, was ik het gemis al gewend toen ik terugkwam. Thuis probeerde ik deze overgebleven uren zo goed mogelijk in te vullen. Sporten is nu voor mij een goed tijdverdrijf. Naast dat het natuurlijk gezond is, werkt het ook als uitlaatklep."

Was je bang dat je dingen zou gaan missen?

"Het feit dat ik sommige dingen niet meekrijg heb ik geaccepteerd. Gelukkig hecht ik niet zo veel waarde aan het 'insta-nieuws'. Echte belangrijke dingen krijg ik vaak toch nog wel via WhatsApp doorgestuurd, of mijn vrienden vertellen het me in het echt. Hoewel ik soms niet mee kan praten over 'dat ene grappige filmpje', voel ik me niet buitengesloten. Instagram verwijderen was m'n eigen keus."

Welke (positieve) effecten ervaar je?

"Ik merk dat mezelf losmaken van Instagram ervoor heeft gezorgd dat ik meer rust in m’n hoofd heb. Ik hoef niet de hele dag bezig te zijn met de vraag of ik wel genoeg likes heb en of mensen me nog wel leuk genoeg vinden. Vroeger vond ik social media leuk en onmisbaar, maar nu zie ik het meer als nutteloos en onzekermakend."

Ben je van plan Instagram ooit weer te downloaden?

Op dit moment ben ik niet van plan Instagram opnieuw te installeren, om de simpele reden dat ik de app eigenlijk niet mis. Misschien dat, als ik daar in de toekomst zin in heb, ik Instagram weer download, maar dan ben ik wel van plan sommige dingen anders aan te pakken. Het uitschakelen van de reacties onder mijn foto’s bijvoorbeeld. Dan hoef ik me niet druk te maken of er wel genoeg mensen zijn die mijn foto mooi vinden en kan ik niet terug in mijn oude ritueel vallen."

Joost heeft me aan het denken gezet; er ís een wereld buiten het verlengstuk van m’n arm. Hoewel een leven zonder Instagram me iets te heftig is, kan een beetje minderen geen kwaad. Een tijdlimiet op m’n social media-gebruik per dag bijvoorbeeld. 

Gepubliceerd op 15 november 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.