Een boekentip voor elk leerjaar

Een boekentip voor elk leerjaar

Door Naomi

De Boekenweek van Jongeren gaat vanaf vandaag van start. Hoewel veel jongeren boeken lezen maar saai vinden, kan lezen ook super leuk zijn. Het is een kwestie van boeken lezen die echt bij je passen.

Maar welke boeken zijn nou echt de moeite waard? In deze blog geef ik per leerjaar een boek dat jij echt moet lezen!

Leerjaar 1: ‘Een weeffout in onze sterren’ – John Green

Een weeffout in onze sterren gaat over de zestienjarige Hazel. Hazel is een intelligente meid die getroffen is door kanker. Wanneer haar moeder haar aanspoort om naar een lotgenotengroep te gaan, gaat ze daar met tegenzin naartoe. Hier ontmoet zij Augustus, een jongen die ook kanker heeft. Hoewel Hazel eerst niets van haar groepsgenoten wil weten, deelt ze haar favoriete boek met Augustus. Dit versterkt hun band. Hazel wil graag het einde van het boek weten. Augustus zet zijn make-a-wish in om met Hazel naar Amsterdam af te reizen, om hier achter te komen. Er bloeit een bijzondere band tussen de twee op. In dit boek word je meegesleurd in het bijzondere verhaal van Hazel en Augustus. Het boek is een echte tranentrekker.

Leerjaar 2: ‘Chatroom’ – Helen Vreeswijk

Wanneer de twee vriendinnen Marcia en Floor worden uitgenodigd op een casting van een modellenbureau, zijn ze dolenthousiast. Ze worden verwacht voor een fotoshoot. Aanvankelijk is dit superleuk, tot de fotograaf dingen van de meisjes gaat vragen die voor hen veel te ver gaan. Zo moeten de twee opeens in bikini en topless gaan poseren. De praktijken gaan van kwaad tot erger, tot het helemaal uit de hand loopt… 

Leerjaar 3: ‘Als je mij vindt’ – Emily Murdoch  

Carey (15 jaar) woont samen met haar zusje Jenessa in een oude caravan in de bossen. Zij worden opgevoed door hun drugsverslaafde moeder. Al kan je dit niet echt opvoeden noemen, want er zijn tijden dat hun moeder verdwijnt en de zusjes totaal verwaarloosd worden. De twee worden op een gegeven moment gered door Jeugdzorg. Ze moeten wennen aan een heel nieuw leven, met een ander gezin. Carey draagt al jaren een geheim met haar mee. Lukt het haar om die toe te vertrouwen aan haar nieuwe gezin?

Leerjaar 4: ‘Of ik gek ben’ – Michiel Stroink

Kunstenaar Benjamin belandt van de ene op andere dag in een Tbs-kliniek. Hij is zich totaal niet bewust van zijn strafbare feit, omdat hij de desbetreffende avond niet kan herinneren door zijn drank- en drugsgebruik. In dit boek krijg je een unieke inkijk in het reilen en zeilen van een Tbs-kliniek.

Leerjaar 5: ‘Het experiment’ – Joost Heyink

Een stel komt bij een organisatie die persoonlijkheidstrainingen geeft. Het bedrijf heet Sigma en is geen normaal bedrijf. De trainingen bestaan uit experimenten die steeds heftiger worden. De 32-jarige Hella blijft de training volgen, de man van het stel haakt af. Hella raakt verstrikt in een psychologisch spel. Het is uiteindelijk de vraag of dit spel nog wel goed zal aflopen.

Leerjaar 6: ‘Up’ – Myrthe v/d Meer

In het vervolg van Paaz, Up, wordt Emma opnieuw opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Leven met een nieuwe diagnose: hoe doe je dat nou? Je krijgt een kijkje in het leven op een behandelafdeling in de GGZ. De mooie kanten en de zware kanten: je wordt overal in meegenomen. Nb: je hoeft het eerste deel niet per se te hebben gelezen om Up te lezen.

Gepubliceerd op 16 september 2022

REACTIES

een scholier

een scholier

stommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

2 maanden geleden

een scholier

een scholier

sorrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.