Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Economische crisis in examen filosofie

Economische crisis in examen filosofie

Door Roos

Een kleine groep van 1.468 havisten stond vandaag voor een diepgaande uitdaging: het examen filosofie. Dit examen staat bekend om de enorme hoeveelheid leerstof en vage opdrachten. "Op veel vragen kun je op driehonderd manieren antwoorden, het is moeilijk in te schatten of je het nou goed gedaan hebt of niet", vertelt Simone de Canne.

Het verbaasde haar dat er op het examen maar weinig vragen waren over onderwerpen waar veel aandacht aan was besteed. "We hadden bijvoorbeeld veel geleerd over de filosoof Peter Singer, maar daar werd maar een vraag over gesteld", licht ze toe.

De scholieren konden alleen oefenen met het examen van vorig jaar. "Elke vier jaar verandert het onderwerp bij filosofie, sinds vorig jaar is het onderwerp mondiale rechtvaardigheid", legt scholier Merel Marcuse uit. Zij vond dit examen een stuk lastiger dan het examen van vorig jaar. "Vooral de vraagstelling was lastiger." Scholier Emma van der Heijden is het daar niet mee eens, zij vond dit examen juist makkelijker. "Er werden veel betekenissen gevraagd, als je goed geleerd had kon je die prima maken", aldus Emma.

Ook docent Jasper Beckeringh en zijn collega's vonden het examen 'niet heel moeilijk', maar wel wat lang. Een vraag viel hen in het bijzonder op. "De tweede vraag over Martha Nussbaum was wat vreemd. Als je die vergelijkt met de eindtermen, zou ik niet weten hoe scholieren daarop hadden moeten antwoorden. Ook vanuit mijn collega's kwam veel kritiek op deze vraag." 

Economische crisis

Over de laatste vragen over de economische crisis zijn Merel en Emma het wel eens. Die waren heel moeilijk. Emma: "In een onderwerp zoals armoede kun je je goed inleven, maar de economische crisis is veel abstracter. Dat maakt het moeilijk". Merel vond deze vragen ronduit jammer. "Ik raakte hier helemaal in de war door alle financiele termen. Ik heb niet eens economie." 

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn vooralsnog weinig klachten. "Er zijn nog geen specifieke klachten over de vragen over de economische crisis binnen. De teller staat nu op 36 klachten. De meeste klachten gaan over dingen als 'veel leerstof', 'het ging heel diep', 'vage vraagstelling', maar dat is elk jaar wel zo", vertelt klachtencoordinator Loran Hempenius. 

[sentiment:188]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.

Gepubliceerd op 18 mei 2016
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.