'Droomboek laat somberheid verdwijnen'

Door Joca

Dus jij dacht dat het hele kroningsgedoe al over was? Mooi niet! Onlangs werd elke brievenbus in het land gevuld met een bon voor een gratis Droomboek. Ik besloot er eentje op te halen, en werd na het lezen zelfs een beetje verliefd op ons koude kikkerlandje.

Een paar maanden geleden kon je jouw droom voor Nederland delen op internet. Terwijl iedereen zat te klagen over het Koningslied selecteerde een jury uit een stapel van 6500 dromen de allerleukste. Vervolgens werd het gratis geschenk in Duitsland gedrukt, wat weer een relletje opleverde. Daarnaast leverde de stormloop op het boek nog een paar problemen op. Je zou bijna vergeten het over de inhoud te hebben. Want wat staat er nou eigenlijk in het Droomboek?

Mega globes & .NL eilanden

De inhoud is heerlijk truttig. Het begint al met de paginanummers. Op pagina 15 staat bijvoorbeeld onderaan de droom van ene Lesley die geheel toevallig 15 jaar is: "Ninja's die uit het niets je een stuk pizza of shoarma geven."

De dromen verderop in het boek variëren van wereldvrede, tot een schuifdak over Nederland zodat het niet meer elke dag regent. Maar mijn favoriete dromen zijn die met absurde bouwplannen. Zo is er een 84-jarige staalbouwkundige die een mega globe wil bouwen. Iemand anders wil in het Markermeer à la Dubai een eiland in de vorm van .NL opspuiten.

De droom van Ellis Vollebregt (2000) uit Poeldijk

Tussen al die dromen door staan mierzoete foto's van koning Willem-Alexander met Máxima en de prinsesjes. Het boek eindigt met een samenvatting van de dromen. Daar wordt nog even onderstreept dat de koning het symbool is van "de onderlinge verbondenheid van Nederlanders." Daarna is er een dankwoord voor de Postcode Loterij die het hele project betaald heeft. ("Ook deze loterij is voortgekomen uit een droom")

Droomland

Tja, eigenlijk zou ik willen zeggen dat ik dit truttige boek totaal belachelijk vind. Het probleem is alleen dat ik dit boek stiekem verschrikkelijk leuk vind. Sterker nog, ik wil wel in het droomland uit het boek wonen.

Na het lezen van het Droomboek zag ik een land voor mij met lachende kindertjes en stralende oude mannetjes. Ninja's gaven iedereen gratis pizza en de pretparken waren er gratis. Alles zag eruit als in een kindertekening, met stokpoppetjes en krasjes aan de zijkant. Sporten deed iedereen, net zoals knutselen. De crisis was weg en iedereen had een baan. Last but not least: koning Willem had eindelijk zijn baard laten staan. 

Sindsdien heb ik een warm gevoel in mijn buik, alsof ik plotseling smoorverliefd ben geworden op ons dromerige kleine landje. Mijn chagrijn en somberheid zijn net zo met pensioen als koningin Beatrix.

Ik weet niet hoe lang dit effect stand blijft houden, maar voor een gratis boek vind ik dit heel behoorlijk. Misschien moet je die bon dus toch uit de oudpapierbak vissen, of 'm even simpel downloaden.

Gepubliceerd op 19 september 2013
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!