Drie dagen in een Glazen Huis op het schoolplein

Door 7Days

Kerst staat voor de deur en dus ook Serious Request. 3FM-dj’s Giel, Paul en Domien laten zich vandaag opsluiten in het Glazen Huis in Heerlen om geld te verzamelen voor kinderen in oorlogsgebieden. Vier leerlingen van het Kaj Munk College in Hoofddorp komen na drie dagen juist weer vrij. Zij zaten in hun eigen Glazen Huis, een actie die ze met hulp van medeleerlingen helemaal zelf bedachten en regelden.  

Door 7Days/Sytse Wilman

"Vorig jaar stond het Glazen Huis van 3FM in Haarlem, toen is het idee ontstaan", vertelt Jaap (18). Het is dinsdagochtend tien vóór elf. Over iets meer dan een uur is de opening op het schoolplein. "We hadden toen een tent op school, maar dat stelde niet zoveel voor", vult Floris (16) aan. "Wij dachten: dit jaar gaan we het goed aanpakken." "Groter, beter, vetter...", grijnst Pim (18).

En dat is gelukt. De hele school praat erover, de gymzaal staat vol apparatuur en er is een groot podium waar artiesten komen optreden. En er staat een echt glazen huis op het plein. Om dat daar te krijgen, was nog een heel gedoe, vertellen de scholieren. Jaap: "Het huis bestaat uit twee delen en een daarvan was wat te zwaar. Tijdens het takelen gingen er al wat alarmen af. En toen hoorden we boem..." "Nu zit er een mooie buts in de muur van de school", lacht Pim. Jaap: "Ja, maar we hebben al iemand geregeld die het komt repareren hoor!"

Niet bakken en braden

Het regelen en plaatsen van het huis was maar één van de vele klussen die kwamen kijken bij organiseren van zo’n evenement. Floris: "Een vergunning krijgen van de gemeente was misschien nog wel het moeilijkste. Die stelde allemaal eisen en we moesten van alles aan- leveren. Ik heb wel drie keer een formulier ingevuld waarop staat dat we echt niet gaan bakken en braden..."

Dat mag ook helemaal niet, want net als hun collega’s van 3FM mogen de jongens alleen vloeibaar voedsel eten. Vooral een heleboel vieze groentesapjes dus. "Ik heb gisteren maar wat extra pizza gegeten", vertelt Alex (15). Naast alle regeldingen moesten de vier ook nog leren radio te maken. Want dat hadden ze eigenlijk nog nooit gedaan. Een workshop bij de lokale zender MeerRadio, waar de leerlingen ook te horen zijn, bracht uitkomst. Jaap: "De belangrijkste tip is zoveel mogelijk lullen." Pim: "Maar niet te slap." Alex: "Het gaat om de balans."

Laatste boost

"Ik ben wel heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen", zegt Pim. "Het kan zijn dat er vierhonderd mensen komen, maar misschien staat er ook wel niemand. Het hoogtepunt wordt denk ik vrijdagochtend. Wij vervangen de kerstviering, dus iedereen kan dan komen om ons een laatste boost te geven." Alex: "Ik heb zin om straks te gaan beginnen. Maar ik voel ook nu wel stress hoor. Er moet nog van alles geregeld worden. Kabels leggen, dingen programmeren..." Dan moeten de vier echt weer aan het werk. "Raar dat we over een uur al live op de zender zijn", zegt Jaap terwijl de jongens opstaan en naar het plein lopen. "Man, hou op...", reageert Floris.

En daar staan ze dan, nog geen uur later, in hun eigen Glazen Huis. De wethouder van Onderwijs is langsgekomen om de deur op slot te doen. Leerlingen verzamelen zich op het plein. "Drie, twee, een...", scanderen ze. En dan: een bombastisch intro en de eerste plaats knalt door de radio en over het schoolplein: Chelsea Dagger van de Fratelli’s. Het avontuur is begonnen. 

Luister hier live mee met de Live Stream van het KMC Glazen Huis. 

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 18 december 2015

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.