Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Drie boeken die elke scholier gelezen moét hebben

Drie boeken die elke scholier gelezen moét hebben

Door Els

Boeken lezen lijkt misschien tijdsverspilling, iets wat je alleen doet als je je echt verveelt of als je ouder bent. Toch is lezen belangrijk; je leert anderen een stuk beter begrijpen. Vooral als je jong bent moet je leren hoe je met anderen om moet gaan.

In de onderstaande boeken zit in elk een levensles die elk jong persoon wat mij betreft zou moeten leren. Daarom raad ik deze drie boeken aan:

1.   'The Color Purple', Alice Walker

The Color Purple gaat over een zwarte vrouw in het zuiden van de Verenigde Staten, Celie. Het boek speelt zich af begin twintigste eeuw. Dit boek vind ik prachtig omdat het de zelfontdekking laat zien van een vrouw die zichzelf eigenlijk helemaal niet mag leren kennen, het vertelt het verhaal van iemand die normaal gesproken geen stem zou krijgen. De hoofdpersonage kampt met veel problemen en Alice Walker beschrijft dit enorm mooi.

Het boek is geschreven in Celies brieven aan God, aangezien zij niemand anders heeft om haar gevoelens aan te bekennen. De brieven zijn dus ook geschreven in het accent van Celie, wat erg afwijkt van het Engels dat wij tegenwoordig leren. Dit boek gaat over onderwerpen als seksualiteit, verkrachting en racisme. Het lezen van The Color Purple leert je hoe onderdrukte vrouwen leefden en dachten.

2.   'The Silence of the Girls', Pat Barker

Dit boek is een moderne vertelling van de mythe over Troje. Het verhaal van Troje is een iconisch verhaal uit de Griekse mythologie, maar toch hoef je niets van de Grieken te weten om dit boek te lezen. Het verhaal vertelt zichzelf en context wordt gegeven. 

De hoofdpersoon heet Briseis, zij is een voormalig Trojaanse prinses die in de oorlog als slaaf gevangen wordt genomen. Zij komt in handen van Achilles, de beroemdste Griekse held. Ook dit boek zet een onderdrukt personage in het licht en dat is enorm belangrijk in de literatuur. Er wordt vaak over slavernij in de oudheid heen gekeken of het wordt als vanzelfsprekend gezien. Moderne vertellingen zoals deze laten de grauwe kant van oorlogen/mythologie zien. 

Pat Barker heeft, net zoals schrijver Madeline Miller, meer van dit soort moderne vertellingen geschreven. Allemaal stuk voor stuk aanraders!

3.   'Het Achterhuis', Anne Frank

Ik hoef niet te vertellen waar het dagboek van Anne Frank over gaat. De voornaamste reden dat ik dit boek aanraad is dat na tachtig jaar dit boek nog steeds herkenning oproept bij degenen die het lezen. Natuurlijk gaat het boek over onderduiken en de oorlog, maar vooral de manier waarop dit veertienjarig meisje schrijft is zo herkenbaar voor jongeren, dat ik gelijk een veel beter beeld had van hoe het was om onder te duiken. Anne Frank schrijft over jongens, rivaliteit met haar zus Margot en zoveel andere dingen waar wij ons allemaal jaren later nog in kunnen herkennen. 

Ook al was het niet de bedoeling van het dagboek, het is nu nog steeds enorm populair omdat het een beter beeld geeft dan alle geschiedenisboeken. Je zult er geen spijt van krijgen om dit tijdloze boek te (her)lezen!

Gepubliceerd op 2 maart 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.