Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Drenthe, daar zijn toch alleen hunebedden?

Jasper

Mijn eerste blog op Scholieren.com en direct kom ik maar uit de kast. Als ik mezelf ergens voorstel, met woonplaats erbij, is het altijd iets van ‘Ik kom uit Zuidwolde, dat ligt in Drenthe.’ Dat zeg ik dan met een megagevoel van schaamte, omdat ik weet dat Drenthe niet enorm avontuurlijk klinkt. Bij veel mensen klinkt het saai in de oren, vaag bekend van de hunebedden en een topografie-les op de basisschool.

Maar het moet maar eens afgelopen zijn met die schaamte. Als Drentholoog - ik woon er nu een jaar of tien - laat ik je zien dat Drenthe écht wel meer is dan een stel hunebedden en een stipje op de landkaart.

Om het vooroordeel maar meteen even uit de wereld te helpen: inderdaad, er zijn een aantal hunebedden. Maar er is ook nog wel meer. Wat we verder hebben zijn Assen en Emmen, en een aantal kleinere steden. In die steden is alles wat je nodig hebt aan voorzieningen. Ondanks het feit dat we wel steden hebben, is de kans (inderdaad) groot dat je in een dorp woont. Ik ben ook dorpeling, en dat bevalt me prima. Het is een gezellig dorp waar niet al te veel gebeurt, maar je kunt er gewoon naar de supermarkt, slager, Action enzovoorts.

Eenheid en veiligheid

De grootste kracht van een dorp is de eenheid die je kan ervaren. Toen er bijvoorbeeld een pubermeisje in mijn dorp overleed door een ongeluk, rouwde het hele dorp mee, iets waar de familie enorm veel steun uit putte. Het is een vrij heftig voorbeeld, maar het geeft goed aan hoe het zit. Dat gevoel van sociale cohesie (opgelet bij maatschappijleer!) zie je ook terug in het feit dat Drenten het meest bereid zijn iets voor de buurtveiligheid te doen, terwijl Drenthe al de veiligste provincie van Nederland is. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het Ministerie van Justitie.

Geen herrie van de tram

Een ander groot voordeel aan Drenthe is de rust. Dat klinkt bejaard, maar juist als scholier is dat ook donders chill. Als ik een lange dag heb gehad op school, moet ik altijd nog een stuk fietsen. Niet door de stad, maar langs enkele dorpen, bossen en weilanden. Een perfect moment om je hoofd leeg te maken, zodat je met een goed gevoel thuiskomt. Nog een voordeel van die rust: bij het leren van saaie toetsen word ik niet gestoord door allemaal auto’s, treinen, trams, whatever. Ik kan me concentreren, met muziek, of in stilte, en ben daardoor ook weer sneller klaar met m'n huiswerk. Het is dan ook geen wonder dat in de meeste geluks-onderzoeken Drenthe de beste provincie is.

Chillen met vrienden

Ik hoor je al zeggen: rust is soms fijn, maar het is zeker niet alles. Er moet immers wel meer zijn, en dat is er zeker. Gelukkig is hier ook gewoon internet, dus kan je hier gewoon appen, gamen en facebooken. Als je graag iets met vrienden wil doen, kun je gewoon chillen, een PlayStation is hier ook gewoon. Bovendien is er ook zoiets als uitgaan mogelijk: er zijn hier cafés, discotheken en heuse (zuip-)keten. Wat dat betreft dus niets anders dan in de Randstad. (Sterker nog: volgens mij kennen jullie helemaal geen zuipketen!)

Nog meer

Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen: zo zijn de huizenprijzen véél lager, heb je hier amper files, mooie bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Oh ja, en de huizen zijn ook nog eens groter dan die krappe stadswoninkjes. En zo zijn er nog veel meer voordelen, maar als ik doorga zouden jullie nog jaloers worden ook.

Als ik alles zo opsom, snap ik niet waarom ik mij zou moeten schamen voor mijn Drentse achtergrond. Ik ben bevoorrecht om Drent te zijn. Hier ben ik goed te passe. En als je dat nu nog niet snapt, dan ben je niet heelmoal zuuver in de panne (dan klopt er iets niet in je bovenkamer).

Gepubliceerd op 23 januari 2017
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.