Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Douze points: ik ben fan van het Songfestival

Douze points: ik ben fan van het Songfestival

Door Dina

Eindelijk is het weer mei: met een met een bakje paprika chips, wat borrelnootjes en vooral heel veel zin zit ik voor de buis. Allemaal om (iets te) veel geld uit te geven om te stemmen op mijn favoriete liedjes. Je raadt het misschien al: ik ben groot songfestivalfan. Ondanks het hysterische imago dat het toch een beetje met zich meedraagt. 

En daarom vertel ik je drie redenen waarom ik dit gebeuren zo fantastisch vind. Want het Songfestival is echt meer dan de winnende vrouw met baard of kippengeluiden.

Voor iedereen wat

Allereerst vind ik het gehele concept van een liedjeswedstrijd op internationale schaal echt cool, mooi, leuk, vet en meer van zulke superlatieven. In de Top 40 vind je meestal mainstream popmuziek, waar overigens niets mis mee is. Zulke popliedjes zijn er ook genoeg tijdens het Songfestival. Toch krijgen ook andere genres een podium, zoals metal, country en zo kan ik even doorgaan.

Een mooi voorbeeld daarvan  is SHUM van Go_A, een groep die vorig jaar aan het Songfestival meedeed en waar ik groot fan van ben. Technorave is iets wat je niet zo snel op de radio hoort. Het moet maar net je muzieksmaak zijn, maar je kan niet ontkennen dat iedereen daar in Rotterdam uit z’n dak ging. Met genres in verschillende soorten en maten is er dus oprecht voor iedereen wat. 

Verbinding

Bovendien niet onbelangrijk: de verbinding onderling. Die is echt prachtig, want internationale artiesten, maar ook fans worden jaarlijks (met uitzondering van het jaar 2020) samengebracht door de taal die we allemaal spreken: muziek.

Het Songfestival wordt uitgezonden in Europa (goh), maar ook in Australië, China, de Verenigde Staten en nog meer landen buiten de Europese grens. Er zijn talloze groeps-apps en discord servers met Eurovisie-fanaten wereldwijd die elkaar erdoor leerden kennen. Zo zie je maar dat het niet alleen in Europa, maar ook erbuiten een verbindend feest is. 

Memes en inside jokes

Last but not least: zoals je bij ieder event wel hebt, heb je ook bij het Songfestival inside jokes of oneliners als de fameuze ‘Europe start voting now!’ en ‘Good evening Europe!’ Tijdens het evenement gebeuren komische dingen en daar worden volop memes van gemaakt. Herinner jij nog het Germany, I’m sorry zero points-fiasco toen Duitsland in 2019 0 punten kreeg? Dat was triest zeg. Verder kunnen songfestivalfans en -presentatoren ook enorm lachen om zichzelf, zoals de legendarische presentatoren Petra Mede en Mans Zelmerlöw die met een parodie de meeste Eurovisie-stereotypes in een liedje genaamd Love love peace peace propten. Tenslotte een eervolle vermelding voor iemand die wij never nooit mogen vergeten: Sergey Stepanov, beter bekend als Epic sax guy.

Het mag cliché klinken, maar ik kan hier oprecht nog urenlang over praten. Tijdens het schrijven van dit artikel ben ik dan ook zelfs nóg nieuwsgieriger geworden wie o wie de meeste douze points zal krijgen op vandaag. Moge de beste winnen!

Lees ook
We kunnen niet meer om Måneskin heen

Gepubliceerd op 14 mei 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.