Dotan en vreemde talen in muziekexamen vmbo

Door Merel

934 vmbo'ers uit de gemengd-theoretische leerweg maakten vrijdagochtend met een koptelefoon en op de computer  hun examen muziek. Er werd geluisterd naar fragmenten, er moesten ritmes ingevuld worden. Scholieren vonden het best oké, maar docent Jovanka van Delft vond het behoorlijk moeilijk.

Tiffany van Weissenbruch vond het over het algemeen wel goed gaan. "Er waren vragen die ik nog nooit in een examen gezien had, zoals vraag 35, met gaten waarbij je zelf dingen uit een ritme moest invullen."

Over de muziekfragmenten was Tiffany niet zo te spreken. "Ik hou zelf vooral van reggae en r&b, maar dat kwam er niet in voor. Ze proberen altijd wel wat te variëren, maar het was weer vooral pop, opera en klassiek. Hoewel er ook wat Turkse en Spaans muziek was, dat was wel leuk."

Zelf schrijft Tiffany raps en andere liedjes, en speelt ze gitaar en piano. "Ik sta een 7,5 gemiddeld voor muziek, maar dat is allemaal praktijk."

Syllabus

Ryan Dohmen is erg tevreden. "Het ging super goed!", zegt hij. "Dit was een examen waarvoor je de begrippen goed moest leren. De syllabus heeft me hier erg goed bij geholpen. Door oude examens te maken was ik al een beetje voorbereid op de vraagstelling, dus de site van examenblad is ook een erg goed hulpmiddel voor de examenkandidaten voor volgend jaar."

Muziekdocent  Jovanka van Delft van het Aloysius De Roosten vond het een 'behoorlijk pittig' examen. "Ik vond het heel opvallend dat er dit jaar weinig vragen over klankkleuren in het examen voorkwamen. Mijn leerlingen hebben daar veel mee geoefend, dus dat is jammer. Het feit dat ze dingen moesten onderstrepen in de tekst van een nummer in een vreemde taal was ook extra moeilijk, natuurlijk."

Ook vraag 35, waar Tiffany problemen mee had, vond Van Delft onduidelijk. "Dat was inderdaad een rare vraagstelling. Veel van mijn leerlingen waren kruisjes en cirkels aan het zetten op plekken waar dat niet moest."

Dotan

Van Delft vertelt dat er ook wat moderne muziek in het examen zat. "Er werden vragen gesteld over een nummer van Dotan. Vorig jaar was er wel wat meer moderne muziek, onder andere Daft Punk. De laatste vraag van dit jaar ging dan weer over Laurel and Hardy, dat spreekt leerlingen minder aan natuurlijk."

Klachtencoördinator Loran Hempenius van het LAKS laat weten dat er inmiddels 47 klachten over het muziekexamen. "Dat valt heel erg mee", zegt hij. "De klachten zeiden vooral dat het 'stomme toets' zou zijn, en gingen erover dat je niet goed voor het muziekexamen zou hebben kunnen oefenen. Ook over de opgave met de Turkse band werd veel geklaagd."

Sentimentmeter

[sentiment:245]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.

Gepubliceerd op 20 mei 2016
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.