Doodmoe van melk

Doodmoe van melk

Doodmoe worden van melk. Dat kan dus gewoon. Cathelijne heeft een - pas op, moeilijk woord - lactose-intolerantie en kan daardoor geen melkproducten verdragen. Maar ook koekjes, taart, chips en ijs zijn uit de boze voor deze 17-jarige scholier.

Tot haar dertiende had Cathelijne nergens last van, tot ze met griep in bed kwam te liggen. Deze griep liet zich niet makkelijk verslaan. Cathelijne: "Doordat die griep zo zwaar was, moest ik veel overgeven en daardoor raakten mijn darmen beschadigd. Ik was na die griep nog steeds erg moe. Na vier maanden kwamen ze in het ziekenhuis erachter dat dat door lactose-intolerantie kwam."

Cathelijnes darmen bleken geen melkproducten meer te kunnen verdragen. "De doktoren zeiden dat ze nog nooit zo'n zwaar geval mee hadden gemaakt." Na de diagnose ging Cathelijne naar een diëtiste. "Ik ging op een streng lactose-vrij dieet zodat mijn lichaam kon herstellen."

Cathelijne merkt het sinds die griep meteen als ze lactose heeft gegeten of gedronken. "Ik word heel moe. Ik krijg kleine oogjes en last van duizeligheid. Daarnaast krijg ik erge buikpijn en voel ik me heel erg slap."

Lactose in chips

Door haar intolerantie moet ze steeds etiketten checken, want in de gekste dingen kan lactose zitten. "Ik mag geen koekjes, taart en ijs, maar ook rare dingen als chips en frietjes van de Mac kunnen lactose bevatten", legt Cathelijne uit.

Ondanks al het checken, krijgt Cathelijne het soms nog per ongeluk binnen. "Als ik blijf eten bij iemand vergeten ze soms dat ik geen lactose mag. Ook veranderen fabrikanten soms ineens de ingrediënten of wordt er gezegd in restaurants dat het er niet in zit, maar krijg ik toch last. Erg vervelend."

Maar is lactose-vrij eten geen hype?

Cathelijne ziet ook de groeiende hype: steeds meer mensen laten eten met bijvoorbeeld gluten of lactose staan omdat het 'gezonder' zou zijn. Zelf heeft ze daar gemengde gevoelens over. "Ik vind het goed dat mensen hun voeding onder de loep nemen, zodat ze meer energie overhouden. Maar tegelijkertijd denk ik ook: 'je bent niet allergisch, geniet er dan van!' Vroeger dachten mensen bij mij dat ik ook geen intolerantie had, maar aandacht wilde. Maar waarom zou ik faken dat ik er ziek van werd?"

Een voordeel heeft de hype wel: er zijn meer lactose-vrije producten, en daar maakt Cathelijne gebruik van. "Ik gebruik veel soja, bijvoorbeeld om mee te koken. Mijn favoriet? Soja-chocolademelk. Die zou eigenlijk iedereen eens moeten proberen."

Gepubliceerd op 26 mei 2015
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.