Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Donald Duck en Mickey Mouse in havo-examen Nederlands

Donald Duck en Mickey Mouse in havo-examen Nederlands

Bijna 58.000 havisten mochten dinsdag aan de slag met het examen Nederlands. Anders dan het vwo-examen van gisteren, heerste er na de toets een vrij relaxte sfeer. 

Scholier Ibrahim Naji was blij verrast: hij stond binnen twee uur weer buiten. “Het examen duurde niet echt lang, een paar van mijn klasgenootjes waren al na anderhalf uur klaar en ikzelf een kwartier later. De vragen werden duidelijk uitgelegd en de teksten waren best boeiend en grappig. De eerste tekst was erg lang, maar dat hoort er een beetje bij denk ik.”

Disneyfestival

Ook scholier Geeke de Lange was ruim binnen de tijd klaar, maar vond de teksten best lang. “De docent had voorspeld dat de teksten korter waren, dus dat viel een beetje tegen, maar ik vond het niet heel erg moeilijk. Ik had wel verwacht dat er vaker gevraagd zou worden wat de hoofdgedachte van een tekst was, maar dat vroegen ze maar één of twee keer.”

Dat de teksten leuk waren vond ook havist Sevket Kiliç. “De eerste tekst was saai, maar daarna werden ze steeds leuker. Eentje ging over eieren en de laatste ging over Donald Duck en Mickey Mouse. Dat maakt zo’n examen toch een stuk chiller.” Alle leerlingen zijn het er over eens dat het examen ondanks de lengte, op niveau was. “Je kwam niet voor verrassingen te staan en als je je goed had voorbereid dan wist je wel wat er ging komen”, verklaart Sevket.

Sophie Teunissen is haast euforisch na haar examen. “Wat een opluchting was dit zeg. Het was echt een fijn examen. Ik was heel bang voor het maken van een argumentatieschema, maar dat hoefden we helemaal niet te doen. Mijn klasgenootjes kwamen ook erg relaxt het examen uit. Dit was een lekkere aftrap!”

Huh? Geen argumentatieschema?

Docent Arnoud Kuijpers van het Candea College in Duiven sluit zich aan bij de leerlingen. "De eerste tekst was best pittig en er werden veel open vragen over gesteld. Dat er niet gevraagd werd een argumentatieschema te maken vind ik echt verbazingwekkend! Ze hadden ons en de leerlingen voorbereid op een heel nieuw examen, maar dat was het totaal niet. Ik snap dat de leerlingen het fijn vinden, maar het is wel apart." 

Robert Chamalaun van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel vond de afwezigheid van de schemavragen ook erg frappant. "Wat ik wel goed vond, is dat de teksten echt aansloten op de belevingswereld van de scholieren. Ik kan me voorstellen dat ze het een fijn examen vonden."

Weinig klachten

Klachtencoördinator Benedicta Badu van het LAKS bevestigt de rust die heerst na het examen. "We krijgen tot nu toe niet heel veel klachten binnen. Alleen de vage vraagstelling in vraag 31 en 33 zorgt voor wat ontevredenheid."

Twitter

Ook Dioni van B-Brave deed dinsdag examen Nederlands. Hij kon rekenen op heel veel zoete 'hoe-ging-het-schatje'-tweets. 

En uiteraard ook een aantal zeer ontevreden Twitteraars:

Sentimentmeter

[sentiment:9]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 12 mei 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Ik vond het Nederlands examen wel te doen. Totdat ik hem nakeek, het viel echt zwaar tegen. Ongeveer 30 van de 63 punten. Ben ik de enigste of?

7 jaar geleden

A.

A.

Nope, je bent niet de enige. Had er een super gevoel over en heb ook rond de 30 punten. Hopen dat de normering soepel is!!

7 jaar geleden

G.

G.

Enige*

7 jaar geleden

A.

A.

Het Nederlands examen was zeker niet makkelijk.
De vragen waren lastig en de antwoorden leken te veel op elkaar. De eerste tekst nam ook veel te veel tijd in beslag, veel te lang!
Het correctievoorschrift geeft ook vage antwoorden bij sommige vragen.

7 jaar geleden

H.

H.

Bij mij ook, tijdens het examen vond ik het goed te doen en leuk, maar toen ik ging nakijken, was het minder leuk. Ik had ook 30 van de 63 punten. Echt vervelend, hopelijk dat de n-term 1,0 of hoger is.

7 jaar geleden

B.

B.

Gelukkig ben ik dan niet de enigste die het zwaar vind tegenvallen. Ik hoop op een N-term van minimaal 1.5 maar dat zal hem wel niet worden..

7 jaar geleden

W.

W.

Ik had inderdaad precies hetzelfde. Het examen leek redelijk makkelijk, tot ik ging nakijken. Ik heb ongeveer 31 punten. Het examen was absoluut niet te lang, zoals gister wel zo was met economie.

7 jaar geleden

A.

A.

was wel makkelijk examen, maar blijkt dat ik misschien onvoldoende heb, dus valt wel beetje tegen.

7 jaar geleden

K.

K.

Nederlands was totaal niet makkelijk, het oefenmateriaal en het examen van vorig jaar zijn er niks bij!

7 jaar geleden

E.

E.

Ik ben het zooo met je eens!

7 jaar geleden

L.

L.

Als voorbereiding heb ik de tekst van vorig jaar gemaakt, die was een heel stuk makkelijker..
Heb 35 punten, vond m ook makkelijk maar valt dus tegen...

7 jaar geleden

A.

A.

Hoeveel punten heeft iedereen gehaald?

7 jaar geleden

A.

A.

Ben ik de enige die dit examen een ramp vond? Relatief veel meer open vragen en te veel overeenkomende antwoorden op dezelfde vraag. Moeilijke vraagstelling en stomme thema's.

7 jaar geleden

K.

K.

het ging hartstikke slecht! geen goed gevoel eraan overgehouden. Wel net thuis na gekeken, wat blijkt ong 42 van 62 punten. Nog redelijk maar niet goed.

7 jaar geleden

A.

A.

Ik had een goed gevoel over dit examen maar heb tussen de 25 en 31 punten. Valt best tegen...

7 jaar geleden

A.

A.

Het examen was echt niet makkelijk, Veel leerlingen zeggen dat het goed ging maar meeste hebben het nog niet nagekeken, de eerste tekst was aardig pittig en omdat je bij veel vragen 3 punten kreeg pas bij dat je 2 antwoorden goed hebt en 3de punt bij binnen gevraagt woorden, hebben mensen veel punten verloren er door , Het examen van vorig jaar was veel makkelijker dan dit jaar dat examen bestond uit 19 vragen met een samenvatting maken , dat veel makkelijker is dan all deze tekst met 39 vragen. Ik heb trouwens tussen de 22-29 punten. Hopelijk is de N-term hoog.

7 jaar geleden

M.

M.

Leek best goed te gaan maar bij het nakijken viel het tegen.. circa 35 pt van de 63..

7 jaar geleden

S.

S.

Ik vond de teksten van het examen erg lang, vooral de eerste. Ook interesseerden sommige onderwerpen van teksten mij niet. Sowieso was het examen te lang in vergelijking met de tijd. Vooral die tekstfragmenten (die in het vragenboekje) vraten veel tijd. Je moest namelijk én het tekstfragment lezen én daarna nog eens de desbetreffende alinea van de hoofdtekst lezen voordat je het antwoord op de vraag kon geven. Conclusie: een pittig examen.

7 jaar geleden

H.

H.

ik vond hem redelijk te doen, en ik verwachtte ook wel redelijk veel punten. En toen keek ik het na: 51 punten!!!

7 jaar geleden

L.

L.

Inmiddels heb ik hem nagekeken, en ik merk dat ik bij een aantal vragen totaal de vraag niet heb begrepen. Antwoorden die totaal niet op de gevraagde antwoorden lijken.
Ook van die vragen "Wat voor drogreden ziet een kritische lezer hier?" Euhm okee ik ben niet zo'n kritische lezer als er verwacht wordt blijkbaar. Zoek dan een tekst uit met duidelijke drogredenen.
Ik kan mezelf uiteindelijk 36 punten geven, dus vind dat toch wel wat laag uitvallen. Ik zal niet blij zijn als de N-term onder de 1 zou liggen.
Viel me ook op dat we nu veeel meer punten konden krijgen dan voorgaande jaren, toen lag het meestal rond de 45, nu ineens 63.

7 jaar geleden

A.

A.

Ik ben het helemaal met je eens over die vragen met drogredenen. Ook stond er een drogreden bij die helemaal niet in onze boek stond, namelijk 'onterecht beroep op casualiteit' terwijl dit antwoord wel goed was, helaas.

7 jaar geleden

H.

H.

Had een ontzettend goed gevoel over het examen... Heb 41 punten gehaald! Ontzettend blij mee!

7 jaar geleden

J.

J.

Viel het mensen ook op dat er veel economie in de teksten terug kwam? Was het voor deze mensen makkelijker de teksten te begrijpen? Ik vond hem gwn best wel pittig! Ik hoop dat ze luisteren naar de klachten...

7 jaar geleden

P.

P.

Ja dat viel mij ook op. nederlands ging zelfs meer over economie dan gisteren bij de eerste opdracht van economie.

7 jaar geleden

C.

C.

nee ik vond die teksten ook niet te doen heb veel fouten ik kom op zo'n 34 35 punten in totaal en dat vind ik zwaar tegenvallen omdat ik in oefenexamens allemaal 7 en 8en haalde. nu moet ik maar hopen op een nipte voldoende.

7 jaar geleden

W.

W.

Tekst 1 duurde echt veel te lang naar mijn gevoel, ik was daar tot 3 uur mee bezig en, daardoor raakte ik in paniek. Waarschijnlijk heb ik ongeveer 37 punten. Hopelijk is dit voldoende.

7 jaar geleden

N.

N.

Ik had echt precies hetzelfde! Omdat ik zo lang bezig was met de eerste 18 vragen van tekst 1 heb ik de rest gewoon af moeten raffelen. Super zonde want als er meer tijd was geweest had ik het zeker weten veel beter kunnen maken

7 jaar geleden

K.

K.

Wat voor norm verwachten jullie? Want veel mensen vonden het examen redelijk te doen, maar viel het achteraf eg tegen.

7 jaar geleden

A.

A.

Ik verwacht een N term van 0.8 ongeveer, maar ik hoop zo hoog mogelijk natuurlijk

7 jaar geleden

G.

G.

Ik weet niet welk examen Nederlands jullie hebben gemaakt, maar ik vond het examen helemaal niet kort. Ik heb extra tijd en ik kreeg het nog net af (3.5 uur totaal). Ik heb 44 van de 63 punten, hopelijk kom ik rond de 8 uit bij een soepele normering...

7 jaar geleden

D.

D.

heel fijn examen, prima te doen vooral de laatste 2 teksten waren erg makkelijk! 49 punten

7 jaar geleden

A.

A.

wat lul jij nou weer fijn examen, prima te doen?

Dit examen was de stomste nederlands examen in jaren

7 jaar geleden

L.

L.

Na het examen had ik een super goed gevoel tot ik het ging nakijken. Het viel het zwaar tegen... ( 30 punten )

7 jaar geleden

S.

S.

Dit was niet bepaald een 'makkelijk' examen. De eerste tekst was belachelijk lang, en de argumenten waren raar geformuleerd. Te veel moeilijke open vragen die totaal niet hetzelfde waren als de open vragen die ik bij de oefenexamens gemaakt had. 'Beroep op casualiteit' staat nergens in het boek vermeld. Ik vond dat bij sommige vragen meerdere drogredenen mogelijk waren. Vooral vraag 2 was heel lastig waardoor ik en veel anderen direct vastliepen en te veel tijd met deze vraag bezig waren. In tegenstelling tot de jongeren uit dit artikel deed ik er de volle tijd over. Dit kwam vooral door de 1e tekst en de onmogelijke vragen die daarbij hoorden. Ja, de teksten daarna waren natuurlijk makkelijker maar alsnog. Ook hoorde de laatste tekst officieel korter te zijn. Wie gaat mee klagen?

7 jaar geleden

M.

M.

Causaliteit kon je opzoeken in je woordenboek. Het is gewoon oorzaak-gevolg... Dit heb je wel geleerd

7 jaar geleden

A.

A.

Ik was met 1 uur en een kwartier klaar en Nederlands is een van mijn favoriete dingen, ik houd van taal, maar nu ik het heb nagekeken [Alleen de antwoorden die ik nog onthouden heb, heb ik berekend, voor de andere heb ik mezelf dus geen punten gegeven] zakt de moed me toch in de schoenen. Ik heb nog maar 26 punten wat gelijk staat aan een 3,7 terwijl ik een 4,3 minimaal moet halen. Ik had de teksten allemaal heel verkeerd ge"interpreteerd.

7 jaar geleden

A.

A.

je mag geen 4 halen voor een centraal examen cijfer in 1van je kernvakken want dan ben automatisch gezakt ook al sta gemiddeld met je normale examen van nl een 6 of een 5.

7 jaar geleden

R.

R.

Bij de vragen 2, 4, 6, 10, 14, 16, 17, 18, 23, 31, 32 kreeg je 2 of 3 punten voor een korte samenvatting.
Je kreeg hier 1 of 2 punten voor als je de dingen die gevraagd werden in je antwoorden had verwerkt.
Maar je kreeg ook en punt als je niet over de het maximum aantal woorden ging, mits je de dingen die gevraagd werden ook goed had beantwoord.
Ik vind dit erg oneerlijk want als je zelfs maar 1 punt fout hebt maar niet over het maximum aantal woorden ging je gelijk 2 punten verliest.
In totaal kon je voor deze 11 vragen 30 punten halen, maar als je bij elke vraag een deel van een antwoord zou ontbreken zou je geen 11 punten verlies hebben, maar 22 punten verlies.

7 jaar geleden

K.

K.

Ik hoop dat er een redelijke n-term aan zit, want 37 punten is toch laag voor een makkelijk examen. 1e tekst deed me de das om, al die open vragen...

7 jaar geleden

V.

V.

Ook ik dacht dat ik het examen vrij goed gemaakt had, maar toen ik hem nakeek bleek ik maar 31 punten te hebben..

7 jaar geleden

F.

F.

Het Nederlands examen was zeker niet makkelijk. De vragen waren lastig en de antwoorden leken te veel op elkaar.

7 jaar geleden

R.

R.

Echt een moeilijk examen, bij veel vragen kreeg je helaas de tweede/derde punt pas als je het hele antwoord goed had en dat is best lastig. Ook vond ik over het algemeen dat er veel vragen waren voor 3 uur tijd, teksten waren ook lang.

7 jaar geleden