Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Docenten moeten helpen tegen pesten

Docenten moeten helpen tegen pesten

Docenten moeten strenger optreden als er wordt gepest. Dat vindt 58% van de 1430 scholieren die meededen aan een onderzoek van Scholieren.com en EenVandaag. Veel gepeste jongeren geven aan dat hun school niet goed is omgegaan met meldingen over pesten. 

De deelnemers van het onderzoek noemen verder als oplossing tegen pesten: leraren beter opleiden in het omgaan met pesten (42%), het schorsen van daders (39%) en een anti-pestbeleid/pestprotocol opstellen en naleven (37%).

Het merendeel van de jongeren geeft aan dat er op hun school wel een aanspreekpunt is waar ze terechtkunnen.

Strafbaar stellen

De meningen over het strafbaar stellen van pesten zijn verdeeld: 44% vindt dat een pester inderdaad gestraft moet worden voor zijn gedrag, 43% van de scholieren vindt dat niet nodig. Zij vinden het strafbaar maken van pesten te ver gaan, omdat jongeren de gevolgen van hun gedrag nog niet goed kunnen overzien. 

De ouders van de pester hoeven in ieder geval niet voor het gedrag van hun kinderen opdragen; bijna tweederde vindt het betalen van een boete door de ouders een slechte zaak. Een strafblad voor de pester kent wat meer voorstanders, maar ook voor deze oplossing zijn de meningen verdeeld.

Pesten en gepest worden

827 jongeren geven aan weleens gepest te zijn geweest, op de basisschool (23%), middelbare school (10%) of beide (25%). In de meeste gevallen is dat al (langer dan) vijf jaar geleden. Opvallend genoeg geeft maar een klein deel van de ondervraagden aan zelf weleens gepest te hebben. Bovendien wordt er volgens 69% van de scholieren niet zo heel veel gepest op hun school. 53% zegt dat er bij hen in de klas helemaal niet gepest wordt.

Weinig verandering

EenVandaag vroeg ook aan docenten wat zij vinden van de aanpak van pesten. Dat deden ze naar aanleiding van het nieuwe anti-pestbeleid van Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs. Volgens deze afspraken mogen de scholen zelf bepalen hoe ze pesten aanpakken, als maar kan worden aangetoond dat de aanpak werkt.

Slechts één op de vijf van de 300 ondervraagde docenten denkt dat het nieuwe beleid zal leiden tot een structurele afname van pesten op hun school. Ze denken dat het weinig zal veranderen in de praktijk; één van de afspraken houdt bijvoorbeeld in dat er een vast aanspreekpunt komt, maar 78% geeft aan dat er al zo'n aanspreekpunt is op hun school.

Behoefte aan bijscholing

Docenten geven aan dat er nog wel wat winst valt te behalen door middel van eventuele bijscholing. De helft van de docenten twijfelt eraan of zij zelf over voldoende kennis en handvatten beschikken om pesten aan te pakken. Een even grote groep heeft veel behoefte aan bijscholing op dit gebied.

Gepubliceerd op 3 november 2014

REACTIES

L.

L.

Ik ga daar helemaal akkoord mee. De taak van een docent is natuurlijk lesgeven. Maar daarnaast moet hij ervoor zorgen dat er een gezonde sfeer in zijn klas heerst.
De leerkracht is verantwoordelijk voor de leerlingen. Deze jongeren hebben op deze leeftijden vaak een luisterend oor nodig. Ze hebben behoefte om te praten. Zo worden ze ook gestimuleerd. Gesprekken met de leerlingen hoeven niet lang te zijn.
Ik denk ook dat een leerkracht meer naar de oorzaak van het pestgedrag moet gaan zoeken dan onmiddelijk straffen uitdelen. Straffen worden altijd met een slecht gedrag geassocieerd. Dat zal een negatieve reactie creëren. Daarom moeten we de leerlingen met alles wat ze doen supporteren en begeleiden. Dat kan misschien het pestgedrag op school verminderen.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.