Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dít zijn de favoriete boeken van onze redactie

Dít zijn de favoriete boeken van onze redactie

Lezen voor je lijst is misschien saai, maar dat hoeft niet. Vandaag start de Boekenweek van Jongeren en wordt er aandacht besteed aan boeken die echt de moeite waard zijn.

Maar wat ís dan echt de moeite waard? Onze bloggers delen hun favoriete boeken met je. Zet die maar gauw op je lijst.

Mooie Moorden door door Tica Morgan

Rixt (17 jaar, vwo-6): "Less is more? Nee, van boeken krijg ik nooit genoeg. Daarom bestaat mijn lievelingsboek uit een thrillerserie van wel zes boeken! De serie heet Mooie Moorden en is geschreven door Tica Morgan. De thrillers gaan over rechercheur Zoë Janssen. Zij werkt op het eiland Goeree-Overflakkee en het is daar vaak nogal saai. Totdat er allerlei bizarre moorden gepleegd worden. Als blijkt dat er iemand achter Zoë aanzit, moet zij zelfs beveiligd worden met haar gezin. Super spannend dus! Deze boeken móet je echt lezen als je van spannende, politie-achtige thrillers houdt die makkelijk weglezen. Eén nadeel: in nog geen week had ik de hele serie al uit.."

Duizend schitterende zonnen door Khaled Hosseini

Fay (17 jaar, vwo-5): "Mijn favoriete boek is Duizend schitterende zonnen (2007) van Khaled Hosseini. Het speelt zich af in Afghanistan, waar op het moment dat de Taliban aan de macht zijn. Daardoor is het bijzonder om het boek juist nu te lezen. Het gaat over de twee vrouwen, Laila en Mariam. Zij worden allebei al vroeg uitgehuwelijkt aan dezelfde veel oudere man. Soms lees je het verhaal vanuit het perspectief van Laila en soms vanuit dat van Mariam. Op deze manier krijg je een heel goed beeld van de situatie. In het begin zijn ze erg jaloers op elkaar, maar naarmate het verhaal vordert, ontstaat er een hechte vriendschap. Ik zal nog niet te veel verklappen, want dat verpest het natuurlijk. Maar ik kan je wel vertellen dat het verhaal zo goed in elkaar zit en dat alles zo mooi is beschreven, dat ik het boek in een paar dagen heb uitgelezen."

De verwarde cavia door Paulien Cornelisse

Tobias (15 jaar, vwo-5): "De verwarde cavia van Pauline Cornelisse gaat over een cavia die op kantoor de meest vreemde avonturen beleeft. Ik kwam dit boek vorig jaar per toeval tegen in de bibliotheek, waarna ik het meenam vanwege de toch wel bizarre titel. Iets wat ik wel vaker doe, om er daarna snel achter te komen dat het boek toch niet zo leuk is als de titel doet vermoeden. Bij dit boek was dat niet zo: na vier dagen binge-lezen had ik het uit. Het meest verrast werd ik door de vaak spontane grappen, maar ook door het feit dat je een heel boek leest over een cavia die op kantoor werkt. Al met al is het een fijn boek om te lezen. Het is geschreven in makkelijke, voor iedereen te begrijpen taal, waarbij je af en toe ook nog eens uitbarst van het lachen. Dit maakt het mijn absolute aanrader voor iedereen die nog op zoek is naar een écht leuk boek!"

Kapsones door Davey Prins

Dion (16 jaar, havo-4): "Kapsones is geschreven door Davey Prins, zijn echte naam is Lukas Bennink. Sinds 2018 is zijn boek Kapsones te koop en tot op heden is het zijn enige boek. Jammer, wat mij betreft. Zijn uitgesproken schrijfstijl kan ik waarderen en die maakt het boek ook interessant. Het is al een flinke tijd geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar ik heb het nog altijd in mijn nachtkastje liggen. Kapsones is misschien wel het boek geweest waardoor ik erachter kwam dat lezen ook echt leuk kan zijn. Het verhaal gaat over een verlegen tienerjongen die, wanneer hij een plaatje uitbrengt, verandert in een bekende aandachtsjunk. Veel moeite moet hij doen wanneer zijn imago zich tegen hem keert. De vraag is of hij zichzelf staande kan houden in een omgeving vol aandacht, poen en roem."

Doodsimpel door Peter James

Mirte (15 jaar, havo-4): "Mijn favoriete boek is Doodsimpel. Het gaat over een vrijgezellenavond waarop alles misloopt. De hoofdpersoon wordt voor de grap levend begraven, maar zijn vrienden krijgen een auto-ongeluk waardoor ze hem niet meer kunnen opgraven na een half uurtje. Zijn vriendin thuis maakt zich zorgen, begint te zoeken en schakelt de politie in. Hieruit blijkt dat niet alles helemaal klopt. Ik vind dit een gaaf boek omdat het heel veel plottwists heeft. Het is super spannend en tot het einde toe weet je niet hoe het afloopt, waardoor je het boek het liefst in één stuk uit wil lezen!

Lees ook
Krijgen #boektokkers jou ook aan het lezen?

Het diner door Herman Koch

Dionysia (17 jaar, havo-5): "In Het Diner wordt een avond beschreven waarop de spanning nogal in de lucht hangt; het leven en de toekomst van de familie die samenkomt, staan namelijk op het spel. Hoe verder je komt in het boek, hoe meer stukjes van de waarheid je te weten komt. Het verhaal speelt zich op één avond af, wat het spannend en boeiend maakt. De schrijfstijl is niet lastig en zo kom je snel door het boek heen. Daarnaast word je helemaal meegenomen in het dilemma waar het om draait, wat het verhaal ook erg interessant maakt. Om deze redenen raad ik dit boek zeker aan."

Seksboeken

Tom (17 jaar, havo-5): "Seks, romantiek, seks, romantiek en nog meer seks. Precies wat ik wil lezen. Sluit jij je daar volledig bij aan? Kies een boek uit van Jan Wolkers of Jan Kremer! Boeken zoals Turks Fruit, Ik, Jan Cremer en De walgvogel. Allemaal raad ik ze aan om tijdens de boekenweek te gaan lezen! Zowel Cremer als Wolkers schrijven ontzettend meeslepend, persoonlijk en geil. Ik bedoel erg interessant, of zo, laat maar. Goed, ‘t sluit dus perfect aan op onze interesses. Boek lezen voor op de lijst, ik had het wel geweten."

De Krijtman door C.J. Tudor

Jonathan (18 jaar, vwo-6): "Dit boek is een echte jeugdthriller. Ik ben alles behalve bang aangelegd en zeker boeken kunnen me niet spannend genoeg zijn, maar dit is het enige boek waarvan ik me kan herinneren dat ik het 's nachts heb weggelegd omdat ik rustig wilde slapen. Na de eerste bladzijde was het al zo boeiend dat ik verkocht was. Het speelt zich afwisselend af in 1996 en 2016 en gaat over Ed, die als kind getuige was van een verschrikkelijk kermisongeluk. Hij beschrijft hoe de gevolgen daarvan zijn eigen en andere levens drastisch veranderden. Door de twee verhaallijnen heen kom je steeds meer te weten over wat er is gebeurd en hoe het is afgelopen met de oude vriendengroep."

Elke dag door David Levithan

Thandi (16 jaar, eerste jaar mbo-4): "Mijn favoriete boek op dit moment heet Elke dag van David Levithan. Ik ben geen vaste lezer, dus dit boek heb ik al een tijdje geleden gelezen. Toch blijft het boek me bij, omdat ik het zo’n leuk verhaal vond. Het boek gaat over de zestienjarige A die elke dag in een ander lichaam wakker wordt. A heeft dus geen eigen familie en maakt allemaal dingen mee door de ogen van iemand anders. Ik vind dit zo’n leuk boek, want A wordt verliefd en dat meisje wordt ook verliefd op A. Terwijl A elke dag in een jongens- of meisjeslichaam zit. Je ziet dus dat dit meisje echt op een persoon valt en ik vind dat bijzonder in dit boek. Verder is het nog leuk dat er ook een film van verscheen op Netflix! Nu staat de film er niet meer op, maar alsnog een aanrader."

Paaz van Myrthe van der Meer

Naomi (18 jaar, havo-5): "Mijn all-time favorite boek is Paaz van Myrthe van der Meer. Het boek gaat over Emma, een vrouw met psychische problemen die voor het eerst wordt op genomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis: de paaz. Van der Meer omschrijft de zoektocht in deze hele nieuwe wereld en neemt haar lezers hier helemaal in mee. Het boek geeft een realistisch kijkje in het leven op een psychiatrische afdeling en bespreekt taboeonderwerpen. Naast de zware materie, bevat het boek veel humor door de luchtige schrijfstijl. Paaz is zeker een aanrader als je een roman wilt lezen over mentale gezondheid!"

Lees ook
Vier boekentips voor deze zomer

Gepubliceerd op 17 september 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie