Een week summerschool: dit vond ik ervan
Summerschool. Bij alleen al aan de gedachte zullen veel scholieren afhaken. Wie wil er tenslotte in een welverdiende vakantie nog bezig zijn met school of studeren? Toch wordt summerschool beschreven als een activiteit wat meer is dan simpelweg extra leren.
Ik ging een week lang naar de summerschool van het Erasmus MC met als thema het hart. Dit is wat ik ervan vond.
Oriëntatie
Meedoen aan de summerschool van het Erasmus kan niet zomaar. Ik heb mij er maanden van tevoren voor aangemeld en ben als het ware ingeloot, net als 180 andere scholieren van over heel Nederland. Erasmus is overigens niet de enige universiteit die een summerschool aanbiedt. Zo hebben de Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en de UvA een hoop verschillende programma's waaruit je kan kiezen. Op deze site kan je (bijna) alle summerschools in Nederland vinden.
Maar waarom heb ik mezelf aangemeld voor de summerschool van het Erasmus? Ik vind het onderwerp van het programma, het hart, erg interessant en wil me misschien hierin ook later specialiseren. Ook hoop ik meer te weten te komen over hoe studeren er nu echt aan toegaat door het zelf te ervaren.
Eerste indruk
Ik kom op maandag aan bij het Erasmus, samen met wat klasgenoten die ook zijn ingeloot voor de summerschool. Ik ben hier al vaker geweest, maar toch is het weer indrukwekkend om door de gangen te lopen omringd door andere scholieren, geneeskundestudenten en artsen. Het overgrote deel van de mensen zijn net als ik vwo-5'ers, maar er zijn studenten van andere studies die meedoen.
Iedereen heeft een online document gekregen dat je van tevoren moet doornemen. Na een lang voorwoord begint dan eindelijk het eerste college. Wellicht is dit college wel het belangrijkste van allemaal, want het is de algemene introductie over het hart en de werking ervan. De rest van de dag bestaat nog uit een hoop andere colleges en ook dinsdag verloopt niet heel anders. Het is wel jammer dat de colleges erg lang duren. Je bent al gauw klaar als je uren achter elkaar moet gaan zitten luisteren.
Stadsopdracht
De hele week ben ik bezig met de stadsopdracht. Die opdracht luidt: wat weet de Nederlandse bevolking over hart- en vaatziekten? De colleges en andere activiteiten zijn hierbij het 'vooronderzoek'. Daarnaast heeft elk groepje naast de hoofdvraag ook een eigen deelvraag. Daarvoor moeten ze een enquête maken en de stad ingaan om mensen uit Rotterdam te ondervragen.
Mijn groep loopt naar een park in de buurt waar veel mensen aan het genieten zijn van het mooie weer. Vervolgens gaan we dieper de stad in om ook daar wat mensen te vragen wat ze nu allemaal weten. We zijn al snel klaar en de rest van de dag genieten we van het mooie weer.
Snijzaal
De snijzaal is toch wel de leukste activiteit van summerschool. In groepjes van drie moet je een schapenhart ontleden en onderdelen van het hart gaan vinden. Na een lange uitleg van de do's en don'ts, een nogal outdated instructiefilmpje en iemand die flauwvalt, mogen we dan eindelijk beginnen. Het is wel een hele beleving. Je wroet niet elke dag met je handen in een hart, op zoek naar aderen. En je ziet zeker ook niet elke dag een instructeur een hart uit elkaar trekken. Het is een waar slagveld geworden als we klaar zijn, maar het is zeker iets wat je niet snel vergeet. Helaas zijn er ook een aantal minder leuke dingen. Zo duurt het deel over bot-histologie wel erg lang en beginnen de meesten zich al snel te vervelen.
Conclusie
En is een week lang summerschool het nu waard in mijn ogen? Om eerlijk te zijn vind ik de summerschool van het Erasmus wat tegenvallen. Het programma is veel te lang en het verbaast mij dan ook niet dat een grote groep dag 1 niet overleeft. Aan de andere kant heb ik anderen wel horen zeggen dat ze het juist super leuk vinden.
Als je een summerschool wil doen bij een universiteit om het studeren te ervaren, dan raad ik je eerder aan een meeloopdag te overwegen. Als je het meer doet voor het programma zelf, dan is een summerschool zeker een aanrader. Je leert ontzettend veel en het voelt zeker niet alsof je nog op school zit in de zomer.
Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.
1 seconde geleden