Dit moet je regelen als je voor het eerst gaat studeren
In samenwerking met Studie Bijdehand
Nog even en dan zit weer een nieuwe generatie studenten voor het eerst in de collegezalen. Daar gaat het er allemaal net even anders aan toe dan in dat kleine klaslokaal op de middelbare school. Deze vijf dingen moet je regelen om daar perfect op voorbereid te zijn!
Regel je studiefinanciering
Financieel ziet het leven als student er een stuk anders uit dan op de middelbare. Kijk alleen al naar het collegegeld. Nu heb je als eerstejaars het geluk dat je maar de helft (1.157 euro) hoeft te betalen, en dan keert de basisbeurs ook nog eens terug! Maar let op: deze krijg je niet vanzelf, je moet via DUO echt aangeven dat je deze wil ontvangen!
Als eerste is het belangrijk dat je je collegegeld betaalt. Of je dat in één keer wil doen of in acht termijnen, geef je aan via Studielink. De rest van je financiën regel je via DUO. Daar kun je je studenten-OV!) aanvragen, maar ook je basisbeurs en aanvullende beurs. Die laatste is net als de basisbeurs een gift als je binnen tien jaar afstudeert, maar de hoogte hangt af van het inkomen van je ouders. Veel studenten vergeten deze aan te vragen, maar het kan je al snel tientallen tot honderden euro’s extra’s per maand opleveren. Het maximale bedrag ligt op 416 euro per maand, als je ouders minder dan 35.226 euro verdienen per jaar. Goed om te checken dus!
Ga op zoek naar een kamer
Veel studenten willen op kamers gaan in hun studentenstad. Maar als je het nieuws de laatste jaren een beetje hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk wel meegekregen dat een kamer vinden lastig is. Daarom is het goed om al vroeg op zoek te gaan. Schrijf je in bij studentenhuisvestingsorganisaties kijk of je onderwijsinstelling wat kan regelen en maak bij vrienden en familie duidelijk dat je een kamer zoekt.
Wil je nou niet op kamers, of lukt het niet om er één te vinden voor je studie start? Zorg dan zeker dat je je studenten-ov hebt aangevraagd, zodat je niet hoeft te betalen als je de trein of bus pakt naar college. En check dan direct goed welke trein of bus je moet pakken. Dan kom je in elk geval niet te laat bij je allereerste hoorcollege.
Bestel je studieboeken
Vaak kom je een paar weken voor je aan je studie begint te weten welke boeken je moet halen. Handig, want je kunt je boeken het beste zo snel mogelijk in huis hebben. Op die manier loop je niet direct achter met de literatuur en hoef je later niks in te halen. Ook als je geen boekenlijst hebt ontvangen, kun je vaak makkelijk te weten komen wat je moet kopen. Zo hebben sites als Studie Bijdehand voor de meeste studies de boekenlijst al klaarstaan, waardoor je snel en makkelijk je boeken kunt kopen.
En ja, misschien schrik je even van de prijzen. Maar geen zorgen: als je bij Studie Bijdehand twee Nederlandstalige studieboeken koopt, krijg je al vijf procent studentenkorting. Naast dat Studie Bijdehand fysieke boeken aanbiedt, hebben ze ook een steeds groter aanbod aan digitale studieboeken. In een aantal gevallen zijn deze ook nog eens een stuk goedkoper dan de fysieke versie. Bij Studie Bijdehand verkopen ze niet alleen Nederlandse studieboeken, maar ook buitenlandse titels zijn meestal direct uit voorraad leverbaar.
Als je een studie doet waar je nog ander materiaal voor nodig hebt, zoals rekenmachines, labjassen of werkschoenen, ben je bij Studie Bijdehand ook aan het juiste adres.
Zorg dat je in alle systemen kunt
De meeste onderwijsinstellingen hebben er een handje van om zoveel mogelijk online systemen te hebben voor je rooster, studiehandleidingen en cijfers. Ook voor ouderejaars is dat vaak nog genoeg uitzoekwerk, dus als eerstejaars is het helemaal handig om daar even goed voor te gaan zitten. De plek waar je je cijfers kunt vinden is in het begin nog niet zo belangrijk, maar het is wel handig als je je studiehandleidingen en zeker je rooster kunt checken.
Bijna elke onderwijsinstelling heeft voor alles weer een ander systeem, dus check bij je eigen studie welke sites je moet gebruiken. Het is vooral belangrijk om op tijd al je gegevens door te geven, zodat je onderwijsinstelling een studentenkaart voor je kan maken en jij je wachtwoord(en) aan kunt maken voor alle belangrijke systemen. Zo kun je je alvast inlezen in de vakken die je krijgt en weet je bovendien op tijd wanneer en waar je college hebt.
Schrijf je in voor de introductieweek
Een week of twee weken voor de start van het jaar vindt vaak de introweek plaats. Meestal is het niet verplicht om hieraan mee te doen, maar het is zeker wel handig (en leuk) om deel te nemen! Zo voorkom je dat je op je eerste dag nog niemand kent, terwijl anderen elkaar al wel kennen. Bovendien leer je je nieuwe studentenstad tot in detail kennen en krijg je vaak veel informatie over hoe het er organisatorisch allemaal aan toe gaat. Na deze week ben je perfect voorbereid, waardoor je bij de start van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.
Ook kun je tijdens de introweek vaak kennismaken met de verschillende verenigingen. Als je écht graag bij een studentenvereniging wil, is het handig om je al voor de intro in te schrijven. Maar als je twijfelt is de intro een goede manier om de verenigingen beter te leren kennen. Let overigens op het verschil tussen studentenverenigingen en studieverenigingen: bij die laatste kunnen alleen mensen van je eigen studie zich inschrijven, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker contact maakt met ouderejaars op je opleiding.
Al met al moet je als aankomend studenten nog even een aantal dingen regelen, of goed nagaan of je alles hebt gecheckt. Waar je op de middelbare nog wel eens gered kon worden door je ouders of je mentor, is dat vaak niet meer het geval als je gaat studeren. Maar als je je daar even doorheen slaat, staan een aantal hele leuke jaren op je te wachten!
Gepubliceerd op 17 augustus 2023
1 seconde geleden