Dit is waarom ik mij nooit aan mijn planning kan houden

Dit is waarom ik mij nooit aan mijn planning kan houden

Door Joske

De toetsweek komt er weer aan, zo ook voor mij. Zinnen als 'deze keer ga ik echt goed leren' of 'nu ga ik me echt aan de planning houden', komen keer op keer weer voorbij. Jeetje, kan ik mezelf nog meer voor de gek houden? Hoe komt het toch dat ik mij nooit aan m’n planning kan houden? Ik zet voor jullie een paar (misschien toch wel herkenbare) oorzaken op een rijtje…

Motivatiegebrek

Tja, wie kent dit niet? Ik denk dat mijn motivatiegebrek misschien wel het grootste probleem is. Geen zin om ergens aan te beginnen, en als ik dan toch ergens aan begin, heb ik na hooguit vijftien minuten alweer een pauze nodig. Met het idee in mijn hoofd dat ik veel moet gaan leren, doe ik vaak niks. Terwijl ik vaak van anderen hoor dat ze bij stress juist aan de slag gaan. Door mijn motivatiegebrek stel ik het huiswerk maken en leren heel erg vaak uit. Ik kijk dan liever nog een aflevering van mijn favoriete serie of ga wat liedjes spelen op de piano. 

Meerdere vakken leren is lastig

De afgelopen tijd vind ik het moeilijk om me op meer schoolvakken tegelijkertijd te focussen. Als ik ergens aan begin, wil ik het graag afmaken. En zo is dat met leren ook zo. Ik kan op een dag bijvoorbeeld niet met Nederlands en geschiedenis bezig zijn, want mijn aandacht gaat dan namelijk naar één vak. In mijn planning staat dat ik een uurtje aan geschiedenis ga werken en een half uur aan Nederlands. Nou fijn hoor zo'n planning, maar vervolgens ben ik de hele dag bezig met geschiedenis en heb ik mijn Nederlands boek nog met geen vinger aangeraakt. Hierdoor loopt mijn planning al snel in de soep.

Muziek

Piano spelen is iets wat ik heel graag doe. Zelf heb ik thuis een piano staan, op mijn kamer notabene. Als ik aan mijn bureau zit te leren is de verleiding erg groot om dan 'snel' even een liedje te spelen. En negen van de tien keer gebeurt dit ook…oeps. Als ik piano speel, vergeet ik even alles om me heen, ook de tijd. En dat is te merken, want van leren komt er dan vaak niet meer van. Ook vind ik het fijn om met oortjes in huiswerk te maken en/of te leren. Dit werkt voor mij niet altijd even goed, want vaak begin ik mee te zingen met het liedje en kan ik dingen soms minder snel onthouden. En van even snel een ander liedje aanklikken, ga ik al snel naar een half uur scrollen op Tiktok.

Sociale media

Naast mijn gebrek aan motivatie is sociale media de voornaamste reden dat ik mij nooit aan mijn planning houd. Mijn telefoon zorgt ervoor dat ik mijn aandacht snel kwijtraak. Bij elke melding moet ik toch even kijken wat of van wie het is. Even op Tiktok kijken kan geen kwaad, maar voor je het weet loop je al drie uur op de ForYou Page te scrollen. De telefoon is voor mij wel een hele grote afleiding, en dat weet ik. Zo heb ik wel eens geprobeerd mijn telefoon beneden te laten terwijl ik boven ging leren. Nou ik kan jullie vertellen: dat was zeker geen succes. Na vijf minuten lag hij namelijk alweer op mijn bureau. Al snel heb ik de neiging om toch even te kijken op Instagram, Snapchat, maar vooral Tiktok. 

Ik ben lui

Ik ben lui. Ik ben zelfs heel erg lui. Soms doe ik liever te weinig dan te veel, in plaats van andersom. Maar wie kiest school nou boven lekker netflixen op de bank? Ik denk niemand. Toch zorgt die luiheid vaak voor belemmering in mijn planning voor de toetsweek. Uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen, het wordt bijna een gewoonte; niet willen beginnen aan het leren voor je toetsen, en uiteindelijk tijdnood hebben. Ik ben er onderhand achter gekomen dat mijn stresslevel dat niet meer aankan, dus ben ik voor deze toetsweek op tijd begonnen. 

Op tijd beginnen

Voor mijn komende toetsweek ben ik dus op tijd begonnen, alle samenvattingen zijn al af. Ik houd de moed erin. Ben benieuwd of ik me deze keer wel aan mijn planning kan houden, we gaan het zien…

Gepubliceerd op 28 november 2022
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

J.

J.

Haha, dat eb ik ook

1 maand geleden

Hebe

Hebe

Ik kan me ook echt nie aan me planning houden 😭

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.