Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Dit hadden wij willen weten voordat we naar de brugklas gingen

Dit hadden wij willen weten voordat we naar de brugklas gingen

Door Klaas

Van groep 8 naar de brugklas is voor veel scholieren een grote overstap. Opeens een andere school, een rooster, allerlei verschillende docenten, een nieuw gebouw… Het kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn. Start jij straks met de middelbare en heb je wel behoefte aan wat meer houvast?

Ik vroeg aan jongeren die vorig jaar examen hebben gedaan om hun #1 top-tip die ze met de kennis van nu zouden meegeven aan aankomende brugklassers.

Mauri, 17 jaar – havo

"Als ik moet denken aan een tip voor aanstaande bruggers, zou ik zeggen dat je niet te veel moet stressen om vrienden te maken. Zolang je jezelf bent en zelfverzekerd overkomt, komt dat echt wel goed en ontmoet je zo nieuwe, leuke mensen. Voor iedereen is het spannend en nieuw, dus je bent echt niet de enige die bang is om nieuwe mensen te leren kennen. Als je het eng vindt om op mensen af te stappen, probeer dan eerst oogcontact met ze te maken en te glimlachen. Dan kom je gelijk vriendelijk over en wie weet heb jij er dan binnenkort een nieuwe vriend(in) bij!"

Ravi, 18 jaar – vwo

"Op de middelbare krijg je waarschijnlijk bergen huiswerk die je eigenlijk wel zou moeten maken, maar waarschijnlijk niet gaat doen. Dat kan best, zolang je allemaal voldoendes staat. Docenten willen niet dat je dit weet, maar elke leerling is anders en dus hoeven sommige mensen echt niet al het huiswerk te maken. Als er specifiek is gezegd dat je een bepaalde huiswerkopdracht moet inleveren of maken is het natuurlijk een ander verhaal, maar in andere gevallen moet je gewoon doen wat voor jou werkt. Als het fout gaat, zijn er meer dan genoeg mensen die je willen helpen!"

Julia, 16 jaar - vmbo

"Mijn tip aan de bruggers zou zijn om zo veel mogelijk op te letten tijdens de lessen, zodat je de stof gelijk goed onthoudt en je het dus later minder vaak hoeft te herhalen voor een toets. Ook is het handig om te proberen om zoveel mogelijk huiswerk te maken tijdens de lessen - als dat mogelijk is natuurlijk - zodat je minder thuis hoeft te doen."

Benjamin, 17 jaar – havo

"Mijn tip zou echt zijn om een vast moment op de dag te hebben waarop je bezig bent met school. Dan maakt het niet uit of je nou wel of niet veel te doen hebt, of je nou wel of geen huiswerk hebt, of je nou wel of niet moet leren, maar dan ben je in ieder geval gewend dat je op een bepaald moment met school bezig gaat. Als je dan ineens heel veel te doen hebt of hard moet leren voor toetsen, dan zit je in ieder geval niet met de vragen 'wanneer begin ik?', 'hoe begin ik?' en 'wanneer heb ik tijd?', omdat je dan gewoon gewend bent om op een bepaald moment met school bezig te zijn. Bovendien heb je dan ook minder last van uitstelgedrag, omdat je iedere dag sowieso iets doet. Ook kom je er niet op het laatste moment achter dat je nog heel veel moet doen. Die leermomenten inplannen heeft mij veel geholpen."

Melek, 18 jaar – vwo

"Als brugger zul je het vast spannend vinden om aan een compleet nieuwe schoolfase te beginnen. Je hebt ineens docenten in plaats van meesters en juffen, en niet te vergeten, veel meer huiswerk. Dit betekent dus dat je meer verantwoordelijkheid zult hebben: je moet huiswerk of praktische opdrachten inleveren of voor toetsen leren.

Daarvoor is het hebben van een routine echt key. Een routine helpt je om te wennen aan je dagelijkse taken, waardoor je minder geneigd zult zijn om uit te stellen. Wanneer je het maken van huiswerk of het leren van toetsstof dus goed verwerkt in je dagelijkse routine, neem je je verantwoordelijkheid en word je zeker een van de beste leerlingen op jouw middelbare school!"

Sara, 17 jaar – havo

"Iets wat ik pas in klas 4 ontdekte, wat mij sindsdien erg heeft geholpen, is om na school en in het weekend óók een vaste routine te hebben. Voor mij was zaterdag mijn 'echte' weekend en zondag mijn dag om zo veel mogelijk huiswerk te doen. Na school even een uurtje ontspannen en daarna gelijk een uurtje aan school spenderen, was ook onderdeel van mijn routine. Daardoor had ik na het avondeten veel minder dingen die ik nog moest doen en kon ik eventueel ergens naartoe of gewoon iets leuks voor mezelf of met anderen doen."

Praktische tips

Tot slot nog enkele korte, praktische tips om op en top te starten op de middelbare.

  • Koop schriften met een ringband, waardoor je gemakkelijk de blaadjes eruit kan scheuren. Handig voor bepaalde aantekeningen die je vaker nodig hebt.
  • Orden vanaf meet af aan je bestanden op je laptop (als je die gebruikt) met mapjes. Ik deed daar nooit aan en sloeg al mijn bestanden gewoon op in downloads. Na een aantal jaar was het zo'n chaos, waardoor ik amper bestanden kon terugvinden.
  • Communiceer! Het gros van de docenten zal het bijvoorbeeld écht niet erg vinden als je een keer het huiswerk niet hebt gemaakt, zolang je maar vóór de les even met hem of haar doorneemt waarom het niet is gelukt. Als je pas opbiecht dat je het huiswerk niet hebt gemaakt als het wordt nagekeken in de klas of als je het moet inleveren, zijn docenten minder geamuseerd.
  • Het is echt niet nodig om voor élk vak een separaat schrift te kopen. Enkele vakken uitgezonderd, maar voor de meeste schrijf je absoluut niet een heel schrift vol in een jaar. In plaats daarvan raad ik je aan om één schrift voor al je aantekeningen te kopen, één voor al je opdrachten en één voor overige dingen. Als je dan weer schriften koopt met een ringband, kan je ook tabbladen tussen je blaadjes plaatsen, zodat je wel binnen hetzelfde schrift een duidelijke ruimte hebt voor één bepaald vak. Scheelt ook weer sjouwen.

Gepubliceerd op 5 september 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.