Dit doet racisme met Soufyan: 'Over mijn familie blijf je stil'

Dit doet racisme met Soufyan: 'Over mijn familie blijf je stil'

Door Mirte

De zestienjarige havist Soufyan El Azrak is in Nederland geboren en heeft Marokkaanse ouders. Een doodnormale gezinssituatie, zou je denken, maar voor veel mensen een reden om dagelijks racistische opmerkingen naar zijn hoofd te gooien. 

Wat dit met hem doet? Hij legt het graag uit.

Racisme

Soufyan loopt met zijn vrienden op straat als er ineens iets naar hem wordt geroepen. Er wordt gezegd dat dit niet zijn land is, terwijl hij hier wel geboren en getogen is. Bah. Zulke racistische opmerkingen krijgt hij wel vaker te horen. "Racisme zal nooit verdwijnen, er zullen altijd mensen zijn die denken dat ze beter zijn dan anderen", verzucht Soufyan.

Gelukkig voelt hij zich in het dagelijks leven niet belemmerd door het racisme. Soms maken zijn vrienden er grappen over, maar dat is oké, vindt de zestienjarige. Beetje geinen onderling. Soufyan vindt het lastiger als hij hoort dat hij hier niet thuis hoort, dat zijn cultuur verpest is. Opmerkingen over zijn familie vindt hij het ergst: "Over mij mogen ze veel zeggen, maar over mijn familie blijf je stil."

Leraren

Helaas gebeurt het niet alleen op straat. "Dat soort als jij verandert niet zomaar", zei een leraar een keer tegen Soufyan. Hij was aan het dollen in de les toen hij werd aangesproken door zijn docent. "Sorry, het zal niet meer gebeuren", zei de havist, maar daar dacht zijn leraar dus anders over. Soufyans Turkse vrienden kregen onlangs iets soortgelijks te horen: "Dat betwijfel ik over dat soort mensen als jij", werd er toen gezegd.

"Ze kunnen wel dingen zeggen als 'alle buitenlanders het land uit', maar hoe wil je dat dan gaan doen?", reageert Soufyan nuchter. Ook een manier om het racisme te bekijken. "Ze hebben wel een Nederlands paspoort, dus je kan ze niets maken."

Wat kan jij doen? 

Maar wat kun jij in dit soort gevallen als buitenstaander het beste doen? "Wat vooral belangrijk is, is dat je je ongenuanceerde mening voor je houdt", vindt de havist. "Woorden komen hard aan, ook al ben ik het gewend. Iedereen verdient een kans, ongeacht huidskleur of cultuur." Je kunt er het beste blanco ingaan als je iemand ziet met een andere afkomst dan jij. Geef diegene een kans, het zou volgens Soufyan goed zijn als mensen zich daar meer bewust van zijn.

"Hoe mensen denken kan je niet veranderen, maar het is ook een kwestie van je mening en je stommiteiten voor je houden."

Lees ook
Wat ben ik blij dat ik 15 jaar geleden geadopteerd ben

Gepubliceerd op 4 januari 2022
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.