Directeur vertrekt na scholierenstaking

Directeur vertrekt na scholierenstaking

De leerlingen op het Maastrichtse Sint-Maartenscollege (mijn school), waren in april zó boos toen we hoorden dat veel docenten wegbezuinigd zouden worden, dat we besloten te staken.

Bijna de hele school demonstreerde de volgende dag op het schoolplein. Met resultaat: zo pakt de locatiedirecteur Cleo Rijgersberg nu haar biezen.

Twintig docenten zouden ontslagen worden, of, zoals de locatiedirecteur het noemde, worden overgeplaatst naar andere Limburgse scholen. Hoe dan ook: leerlingen vreesden dat de onderwijskwaliteit op het Sint-Maartenscollege achteruit zou gaan. Minder leraren betekent immers grotere klassen en minder aandacht van je docent.

Rijgersberg last in, first out

Bovendien waren leerlingen het niet eens met de 'last in, first out'-regel: niet de slechtste leraren werden ontslagen, maar degenen die pas net voor de school werkten. Ook al waren ze nog zo goed. Saillant detail: mevrouw Rijgersberg werkte pas sinds kort voor de school, maar hoefde niet te vertrekken.

Nu is besloten dat ze toch weggaat. In eerste instantie was niet duidelijk of ze door de Limburgse scholenkoepel LVO ontslagen was, of zelf wilde vertrekken. Het LVO liet nu weten dat dat laatste het geval was. "De ontwikkelingen op het Sint-Maartenscollege hadden een zodanige impact op het welzijn en de balans van werk-privé van mevrouw Rijgersberg, dat ze in gesprek is getreden met de Centrale Directie/College van Bestuur van het LVO," schrijft het bestuur in een brief. In die gesprekken is besloten dat ze na de zomervakantie niet meer terugkeert als locatiedirecteur.

Maar de staking had nog meer resultaat:

Kamervragen

Het nieuws van de scholierenstaking was zelfs doorgedrongen tot de Tweede Kamer. PvdA-politicus Tanja Jadnanansing stelde er Kamervragen over aan de staatssecretaris van Onderwijs (Sander Dekker). Haar belangrijkste vraag aan hem was: "Bent u bereid om samen met het bestuur van het LVO en de medezeggenschapsraad te zoeken naar alternatieve oplossingen voor de opgemerkte financiële problemen, waarbij de onderwijskwaliteit niet in het geding komt?"

Staatssecretaris Dekker reageerde hierop: "Ja, ik ben reeds met het bevoegd gezag in gesprek over mogelijkheden om adequaat in te spelen op de dalende leerlingaantallen." Wat er hiervan terecht gaat komen, is niemand bekend. Nog geen echte concrete plannen dus, maar het staat in elk geval op de agenda.

Beter contact met alle betrokkenen
Een van de grote kritiekpunten bij de staking was het feit dat de communicatie tussen scholleiders en de leerlingenraad, medezeggenschapsraad en ouderraad slecht was. Er werd bijna niets uitgelegd over de 'overplaatsingen' oftewel 'ontslagen': niet tegen de leerlingenraad, medezeggenschapsraad of de ouderraad. Ook over de plannen om de Maastrichtse scholen samen te voegen, was vrijwel niets bekend.

Volgens Tom Koolen, lid van de leerlingenraad, gaat het nu gelukkig beter. "Korte tijd na het Sphinxdebat in Centre Céramique (een debat in de stadsbieb over de onduidelijkheid over het onderwijs in Maastricht) zijn de leerlingenraden in Maastricht benaderd door het LVO om te overleggen over de samenvoegplannen."

Regelmatig de koppen bij elkaar

Hoewel het nog steeds onrustig is op school, is Tom positief over deze gesprekken. "We hopen dat deze overlegvorm eindelijk tot wat rust kan leiden. Vanaf komend schooljaar wordt in ieder geval op reguliere basis gepraat met alle leerlingenraden en de Centrale Directie van het LVO."

Tom: "We moeten nog veel duidelijkheid krijgen, maar het is in elk geval bekend welke gebouwen de gemeente beschikbaar gaat stellen voor de samenvoeging. Het overleg met de Centrale Directie beviel me."

Iets losgemaakt

Kortom: de LVO heeft haar plannen nog niet omgegooid of iets dergelijks, maar er is al wel meer transparantie. Er zijn gesprekken met betrokken raden, de Centrale Directie heeft zich aan het hoofd gekrabd en besloten meer te communiceren en de locatiedirecteur komt niet meer terug.

Het is nog geen echte change of plans dus, maar het is wel duidelijk dat wij als leerlingen toch één en ander hebben losgemaakt. We wachten de plannen van het LVO (on)geduldig af.

Gepubliceerd op 24 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Respect voor jullie actie!
Bij ons gaan er ook wat goede leraren uit, terwijl er ook echt leraren zijn die er niets van snappen en bijna met pensioen gaan. Laat die dan vertrekken en de nieuwe blijven, maarja wat doe je er nu nog aan?!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.