Dilemma: kijk jij je antwoorden wel of niet na?

Dilemma: kijk jij je antwoorden wel of niet na?

Door Roos

Elke dag verschijnen een paar uur na afloop van het examen de antwoordmodellen online. 26 procent van de examenkandidaten die wij ondervroegen, lukt het om deze antwoorden volkomen te negeren, 39 procent kijkt alle examens na. 

Het is een dilemma met absolute voor- en tegenstanders: kijk je je examens wél of niet na? Wij ondervroegen in het Facebook event met een poll 1.244 examenkandidaten. 26 procent van de scholieren geeft aan dat ze geen enkel examen nakijken, 34 procent controleert sommige antwoorden en 39 kijkt al zijn of haar examens na. Beide 'kampen' hebben daar zo hun redenen voor.

#teamnietnakijken

Uit de reacties op de poll kunnen we opmaken dat de niet-nakijkers hier verschillende redenen voor hebben. Zo zegt iemand dat het vooral extra stress oplevert. "Ik kijk het niet na, levert alleen maar stress op voor de andere toetsen, omdat je alleen kan zien wat je fout hebt gedaan. Misschien als de examens zijn afgelopen." Havo-correspondent Pepijn Stoop sluit zich hier bij aan. "Ik zou mezelf gek maken als ik het na zou gaan kijken. Ik laat het dus lekker aan mijn docenten over."

Pepijn denkt daarnaast dat hij het examen niet goed kan nakijken. "Ik kan me na het examen nooit meer 100 procent zeker mijn antwoorden herinneren. Ik kan dus wel na gaan kijken, maar waarschijnlijk reken ik dan onterecht dingen goed of fout op basis van wat ik me nog kan herinneren." Een andere niet-nakijker merkt op dat er nog allerlei factoren zijn die je puntenaantal kunnen beïnvloeden, zowel positief als negatief. 

Havo-correspondent Julian van Loon kijkt de examens niet na om een vrij nuchtere reden: "Ik kan er toch niks meer aan veranderen naderhand en het kost alleen maar tijd. Dan kun je beter gaan leren of iets anders doen." 

#teamwelnakijken

Scholieren die hun examens wél nakijken, geven grappig genoeg ook als reden dat het extra stress oplevert als ze het niet doen. Zo luidt een van de reacties: "Ja, ik kijk het wel na, anders word ik veel te zenuwachtig." Ook ongeduld is een reden. "Ik heb geen geduld om te wachten op de uitslag op 14 juni." 

Vwo-correspondent Luuk Smetsers wijt zijn nakijk-gedrag aan nieuwsgierigheid en behoefte aan duidelijkheid. "Ik ben sowieso heel nieuwsgierig. Na een examen heb ik zoiets van 'ja ik wil het nu dan ook gewoon weten'. En ik doe het ook omdat je toch een indicatie krijgt van hoe je het ongeveer gedaan hebt, ondanks dat de n-term nog niet bekend is. Dan weet je of je juist nog heel erg aan de bak moet voor de volgende examens of dat het wel goed komt." 

In welk team zit jij? #teamwelnakijken of #teamnietnakijken?

Gepubliceerd op 17 mei 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.