Deze tips hebben mij geholpen bij het maken van een studiekeuze

Deze tips hebben mij geholpen bij het maken van een studiekeuze

In samenwerking met hogeschool Saxion

Bij het horen van de vraag ‘En, wat ben je na je middelbare school van plan?’ schiet je misschien in de stress. Iedereen hamert maar op het maken van die studiekeuze, en vooral als examenleerling krijg je regelmatig te horen dat je nog maar een X aantal maanden hebt. Er zijn alleen zoveel verschillende opleidingen, dat zo’n keuze maken best lastig kan zijn.

Al een paar jaar weet ik dat ik toegepaste psychologie wil studeren. Maar net zoals bij vele anderen, ging het ontdekken van de juiste opleiding niet vanzelf. Het is een heel proces geweest, maar gelukkig kan ik zeggen dat ik een opleiding heb gevonden waarvan ik denk dat ‘ie bij me past. Nu ik weet wat ik wil, ben ik gemotiveerd genoeg om nog even door te zetten in mijn examenjaar. In dit blog deel ik in samenwerking met hogeschool Saxion mijn tips voor het maken van je studiekeuze.

Ontdek je interessegebied

Wat vind je boeiend? Welke thema’s en onderwerpen trekken je aandacht? Neem eens een kijkje in je Netflix-lijst: naar welke soort documentaires en series kijk je graag? Het is belangrijk om een studie te kiezen die je interessant vindt. Door deze vragen te beantwoorden, kom je al een heel eind. Zo weet je in welke richting je verder moet kijken. Hiermee streep je al een hoop studies weg en kan je veel gerichter verder zoeken.

Zo kwam ik erachter dat ik het beste naar opleidingen kan kijken die te maken hebben met het gedrag en welzijn van mensen. Ik ben erg geïnteresseerd in het menselijk gedrag en ben nieuwsgierig naar de oorzaken en gevolgen hiervan. Ik kan bijvoorbeeld uren luisteren naar podcasts over psychologische thema’s, zoals emoties en psychiatrische stoornissen.

Bedenk je ambities

Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt en wat je wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld later een eigen bedrijf beginnen of wil je juist liever mensen helpen? Door dit voor jezelf te bedenken, kan je naar je studiekeuze kijken vanuit een ander soort perspectief.

Zo is het mijn ambitie om anderen te helpen met mijn kennis en ervaringen, en op die manier sluit toegepaste psychologie opnieuw goed bij mij aan.

Proefstuderen en meelopen

Door te gaan proefstuderen of een meeloopdag bij te wonen, krijg je een goed beeld van een bepaalde studie. Je ervaart dan echt hoe het is om die opleiding te volgen. Twijfel je tussen een paar studies, dan kan zo’n dag zeker helpen. Daarnaast kom je erachter of een bepaalde school of stad bij je past, wat ook belangrijk is voor het maken van je studiekeuze. Wordt er geen proefstudeer- of meeloopdag georganiseerd door een bepaalde studie of school? Kijk dan of die studie ergens anders wordt aangeboden of welke andere dagen die school biedt. Of vraag aan een student of je kan meelopen!

Zo heb ik de meeloopdag psychologie van een universiteit bezocht, terwijl ik naar het hbo ga en naar een andere stad wil dan de desbetreffende school. Maar de inhoud komt erg overeen en op basis daarvan ben ik alleen maar zekerder geworden van mijn keuze.

Ga in gesprek met studenten

Niemand kan je beter vertellen wat je van een opleiding kan verwachten dan de studenten zelf. Ga daarom in gesprek met studenten en vraag hoe zij hun studie ervaren. Vertel over je twijfels en welke andere studies je overweegt. Misschien weet je wel welke studie je wil doen, maar nog niet waar: breng dit allemaal ter sprake. Deze studenten hebben ook ooit een studiekeuze moeten maken. De kans is groot dat ze precies begrijpen wat je bedoelt.

Je kan in contact komen met studenten door bijvoorbeeld een open dag, meeloopdag of proefstudeerdag te bezoeken. Tegenwoordig bieden veel scholen ook andere mogelijkheden: zo kan je vaak online chatten met studenten. Zo kun je bij Saxion eenvoudig via IntoSaxion.nl contact leggen met studenten van studies jij interessant vindt.

De gouden tip

Wees vooral niet bang om een ‘verkeerde’ keuze te maken. Kom je er tijdens je studie achter dat het toch niet is wat je wil, is dat echt zo erg nog niet. Dan heb je het tenminste geprobeerd en weet je in ieder geval wat je níet wil, wat ook belangrijk is.

Weet jij al wat je gaat studeren?

Of je nou geen idee hebt, twijfelt, of er al uit bent: er zijn verschillende manieren om de studie te vinden die bij jou past. Hoe? Check het stappenplan van Saxion!

Gepubliceerd op 25 november 2021

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.