Deze scholieren volgen vrijwillig Koreaanse lessen
Waar Koreaans eerst een ver-van-je-bed-show was, wordt de taal steeds populairder. Zo ook bij de scholieren op de Vlaamse middelbare school Campus Lievegem. Daar volgen eenentwintig leerlingen Koreaans. Dit doen zij geheel vrijwillig, in hun eigen tijd.
Ik spreek met de leerlingen, hun docent en de directrice van de school.
Interesse
Het is rustig wanneer directrice Karen de Blende de Koreaanse les binnenloopt. Alle leerlingen luisteren rustig naar hun docent Roseline van Daele, die zelf nog maar eenentwintig jaar en student is. Het is pas de tweede week dat de klas bezig is met het leren van Koreaans.
Toch is de interesse in de taal iets wat al veel langer speelt. "Ik ben al een paar jaar geïnteresseerd in de taal. Ik denk vooral doordat ik kennismaakte met de taal door series en muziek", vertelt een van de leerlingen. Een groot deel van de klas knikt, daar herkennen ze zich in.
De klas
De klas die de lessen volgt is erg divers. De leerlingen komen uit allemaal verschillende leerjaren en zijn tussen de veertien en achttien jaar oud. De lessen vinden plaats na schooltijd, wanneer iedereen al naar huis is. Het is dus heel stil in de school.
Omdat de leerlingen nog maar een paar lessen achter de rug hebben, zijn zij net bezig met het zichzelf kunnen voorstellen in het Koreaans. "We zijn begonnen met het Koreaanse alfabet leren en wat basiszinnetjes", vertelt docent Roseline van Daele, die zelf tweeëneenhalf jaar Koreaans heeft gestudeerd. "Dat pakken ze heel goed op. Omdat dit een vrijwillige les is, zijn er geen toetsen of examens." Uiteindelijk hoopt de klas zich verstaanbaar te kunnen maken en een echt Koreaans gesprek te kunnen voeren. "Ik denk dat het belangrijk is dat de leerlingen de taal eerst kunnen verstaan en lezen, en dat daarna het spreken pas echt komt", vult de directrice aan.
Het schoolbord tijdens de Koreaanse les:
Succes
Al met al zijn de directrice, de docent en de leerlingen tot nu toe heel erg te spreken over de Koreaanse lessen. Zij vinden het zo'n succes, dat ze hopen dat dit in de toekomst op meer middelbare scholen zal worden aangeboden. De klas heeft al veel aandacht in de media gehad. Hoewel ze dit leuk vinden, vinden ze de echte les toch interessanter. Ik zal ze niet verder storen.
De personen op bovenstaande foto zijn niet de personen uit het verhaal.
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
1 seconde geleden