Deze fases doorloop jij tijdens je schooljaar

Door June

Alle scholen zijn inmiddels weer van start en dat betekent ook weer het begin van bakken huiswerk en toetsen. Daar waar je motivatie aan het begin van het jaar misschien nog hoog is, zal die motivatie over een paar weken waarschijnlijk verdwenen zijn. Tijdens een schooljaar doorloop je namelijk elke keer weer dezelfde fases. Herken jij ze?

De eerste-periode-van-het-jaar-motivatie-fase

Je hebt jezelf aan het begin van het schooljaar voorgenomen om nu een keer écht iets te gaan doen aan school. Alhoewel je het vorige schooljaar vond dat je geen tijd had voor het maken van huiswerk en je één dag van tevoren begon met leren van toetsen, is dat inmiddels wel anders. Met je nieuwe schoolagenda loop je fris het klaslokaal in, hiermee houd je alles perfect bij en je besteedt minstens een uur per dag aan het maken van je huiswerk. Toetsen slecht voorbereiden? Dat is onmogelijk. Je ouderportaal stroomt vol met alleen maar achten en negens. 

De rust-verandert-in-achterstallig-werk-fase
Na deze eerste periode geef je jezelf even rust. Je staat er perfect voor, dus dat zou makkelijk kunnen toch? De hoeveelheid wiskundesommen die je nog moet maken stapelt zich langzamerhand op en ook al je leerwerk voor geschiedenis schuif je door, terwijl je achterover leunt en nog maar een aflevering van Netflix opstart. Na al die achten en negens is een zesje of zeventje is ook wel goed, toch?

De alles-is-toch-belangrijker-dan-school-fase

Je schoolwerk is naar de laatste plek op je prioriteitenlijstje verschoven en je bent ook totaal niet meer in school-modus. In deze periode ligt jouw prioriteit grotendeels bij het ondernemen van leuke dingen. Huiswerk maken? Leren voor een proefwerk? Pure tijdsverspilling. Een bezoekje brengen aan een vriendin zal altijd voorgaan op het doen van je huiswerk. Je begint zelfs met het opruimen van je kamer om aan je schoolwerk te ontkomen. Je doet er klaarblijkelijk alles voor om niet met je neus in de boeken te hoeven zitten. 

De ik-ben-helemaal-klaar-met-school-fase

De stapel schoolwerk wordt steeds groter en onheilspellender, waardoor de stap om er ooit nog mee te beginnen steeds zwaarder lijkt. Meestal kijk je er niet bepaald naar uit om een dag te beginnen met school, maar in deze periode speelt zich dit af in het kwadraat. Je hebt het écht helemaal gehad met school (zeurende leraren, vage wiskundesommen). Met name de docenten krijgen in deze moeilijke tijd de volle laag over zich heen. Door de discussies die je telkens voert met leraren breng je in deze periode veel lesuren door in de meldkamer, en telefoontjes van docenten blijven zich maar voortzetten naar de telefoon van je vader of moeder. Je houding wijkt ineens behoorlijk af van die aan het begin van het schooljaar, toen alles nog op rolletjes liep.

De ik-maak-nog-even-een-eindsprint-fase

Het einde van het schooljaar nadert en dus wordt het tijd voor een eindsprint. Je staat nog een aantal tekorten en die wil je natuurlijk dolgraag even wegwerken. Daarom ga je nu even knallen met daarna een welverdiende vakantie. Je pakt de boeken er weer bij, deelt je leerwerk in in perfecte lijstjes en markeert braaf zinnen in samenvattingen. Het huiswerk staat ook ineens weer perfect in je agenda. En die grote mond naar leraren? Die is óók verdwenen.  

Gepubliceerd op 29 augustus 2017
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.