Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

De zonnige zomerleeskalender

De zonnige zomerleeskalender

Door Mette

Het is weer zover: wekenlang chillen, zonnebaden en gewoon helemaal niks doen. Maar hé, dat geniks gaat op een gegeven moment ook vervelen. En wil je nou echt dat je hersencellen langzaam krimpen in je luie, verbrande hoofd? 

Oké, ik overdrijf. Maar toch, een goed boek op z'n tijd kan geen kwaad. Daarom stelde ik speciaal voor jou de zonnige-zomer-leeskalender samen. Elke week = één boek. Let's go!

Week 1: oké dan, even inkomen

Wellicht ben je niet zo van de boeken in je vrije tijd. Misschien heb jij wel een hi-ha-hekel aan al die stomme literatuur die je leest voor Nederlands. Het zou zomaar kunnen dat jij in boeken niets meer ziet dan veredeld toiletpapier voor op de camping.

Maar ook dan is er een oplossing. Om je liefde voor boeken aan te wakkeren, beginnen we deze zomer met een niet al te moeilijk boek. The Book Thief is eigenlijk zelfs een kinderboek, zo ontwapenend geschreven en ontroerend dat iedereen er blij van wordt.

Nóg een pluspunt: boeken worden  in het verhaal ook nog eens op een voetstuk geplaatst, waar jij ze met je anti-boeken-mindset niet zo makkelijk meer vanaf krijgt.

Week 2: lees je film

Ik kijk nogal veel films in het dagelijks leven, maar in de zomer kom je daar (behalve een toffe buitenbioscoop) toch een stuk minder aan toe. We genieten liever van de zon dan dat we thuis voor de buis of in de bioscoop gaan zitten. 

Om toch nog een beetje van filmische beelden te genieten deze zomer kun je net zo goed je favoriete film lezen! Ja, in boekvorm dus. Denk maar aan Lord of the Rings, Percy JacksonTwilight en Harry Potter. Het maakt niet uit welke, zolang je de film maar leuk vond. Want ja, dan kan het boek ook niet meer zo tegenvallen. En lig je ook nog 'ns lekker in de zon.

Week 3: Je bent op de toppen van…

…je luilakcapaciteit. Je vrienden zijn op vakantie en het hele land is uitgestorven. Of misschien lig je zelf wel in je zonstring op het strand in Hawaï. In ieder geval: je hebt geen drol te doen. Dus, plan: een heel dik boek lezen.

Wat dacht je van The Goldfinch van Donna Tartt? Dat is echt een mooi boek. Het verhaal is een enorm, groots, gedetailleerd kunstwerk, waarin een schilderij centraal staat. Ook handig voor als je heimweegevoelens hebt: Amsterdam komt er in voor.

Geen zin om Engels werk te lezen? Het verhaal is eventueel ook in het Nederlands beschikbaar als Het Puttertje.

Week 4: er komen betere tijden aan

Ben je dood na Donna Tartt? Word je al radeloos? Sta je al op het punt om de gebonden papierwinkels het bergmeertje in te smijten?

Geef niet op.

Ik heb de oplossing. De kleine, dunne oplossing die je weer alle moed van de wereld geeft. En waar je tranen van geluk en verdriet tegelijk om huilt. Een waar, wit, verkneukelexemplaar: Het kleine meisje van Meneer Linh van Philippe Claudel.

Of in het Frans, als je wilt: La Petitte Fille De Monsieur Linh.

Echt doen!

Week 5: tijd voor een trilogie

Oké, je kan het nu echt aan. Na al dat gelees is het tijd voor het echte werk: een trilogie. Zo kan je je echt even helemaal in een verhaal of zelfs een andere levenswereld verdiepen. Vergelijk het maar met het bingewatchen van een serie, dan wil je ook niet meer dat het stopt na één aflevering.

Dus, mijn tip: Haruki Murakami. Ik raak er niet over uitgepraat. De werelden die deze man maakt zijn fenomenaal voor in de vakantie. Je gelooft het niet, maar zijn trilogie 1q84 (uitspraak: qutienvierentachtig) zijn in een week achterover te slaan, echt waar. Ze zijn zó spannend en toch zo rustgevend dat je er helemaal wild van wordt.

Week 6: het einde nadert

Hallo, dit is gewoon al je laatste, je aller-laatste vakantieweek. Wat nu? Oh nee, je moet weer naar school! Getverdegetver, geen zin. 

Om de gedachte aan school nog even te vermorzelen gaan we de laatste week voor John Green. The Fault In Our Stars heb je waarschijnlijk al gelezen. Maar ken je het boek Will Grayson, Will Grayson al? Dat is echt een fantastisch grappige ode aan de homoliefde. Zeker je laatste vrije dagen waard.

Klaar voor de start?

Je hebt dit blog gelezen, dus hé, volgende stap. Zet deze link tussen je bookmarks, maak er een screenshot van of print 'm uit. En dan kun je naar de bibliotheek hollen of eens goed in de boekenkast van je ouders kijken. Beginnen maar!

Gepubliceerd op 11 juli 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.