Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

De ultieme gids voor het voorbereiden van jouw examenreis

Door Zoë

Nog een paar maandjes keihard leren en dan is het moment daar: je slaat het allerlaatste examen dicht en hebt eindelijk vakantie. Voor de meeste scholieren betekent het begin van deze vakantie maar één ding: de examenreis kan beginnen. Maar voordat je het vliegtuig kan pakken, zijn er wel een paar belangrijke zaken om over na te denken. 

Om jullie voorbereidingen voor de examenreis een stukje makkelijker te laten verlopen, presenteer ik hierbij DE ULTIEME EXAMENREISGIDS. 

1. Beslis met wie je gaat

Je hebt besloten dat je zo'n examenreis wel ziet zitten, maar alleen is ook maar alleen. Het lijkt dan misschien leuk om met al je vrienden een dikke villa op een Grieks eiland te boeken, maar het is belangrijk om te bedenken dat je wel een week constant op elkaar lip zit. Misschien is die ene vriend wel super leuk om een middagje mee af te spreken, maar zie je het niet echt zitten om een kamer met hem te delen. Bedenk dus goed met wie je op reis wil gaan en bespreek dit dan ook op een respectvolle manier met je vrienden.

2. Wat wordt de bestemming?

De groep is verzameld, maar er is nog steeds sprake van bestemming onbekend. Het is goed om te overleggen of jullie graag de hele vakantie willen chillen of juist elke dag een stukje van de omgeving willen zien. Is de soort vakantie bepaald, dan kunnen jullie kijken naar de perfecte bestemming voor jullie reis. Houd bij het zoeken van deze plek goed jullie wensen, budget en vervoersmogelijkheden in het achterhoofd.

Tip: Op het TikTok-account van Scholieren.com behandelt Lynn de leukste examenreisbestemmingen!

@scholieren Wat is de perfecte examemreis bestemming? #voorjou #foryou #eindexamen #lloretdemar #lloret ♬ Summer day - TimTaj


3. All-in of hutje op de hei

De meeste scholieren zullen graag een zo luxe mogelijke reis voor zo min mogelijk geld willen boeken, want eerlijk is eerlijk: met dat bijbaantje verdien je ook geen fortuin. Het is daarom goed om na te gaan of jullie in een hotel willen verblijven of een appartement gaan huren. In een appartement kan je de kosten vaak zo laag mogelijk houden door zelf te koken, maar als je graag van tevoren wil weten hoeveel je gaat uitgeven en op reis niet constant het budget wil beheren, kan een all-inclusive hotel een goede uitkomst bieden. Let wel op: een all-in hotel is wel vaak stukken duurder!

4. Jongerenreis of zelf op pad

De laatste tijd zie je het steeds vaker op social media voorbijkomen: reclames van jongerenreisorganisaties zoals GOGO en GOfun. Reizen van deze organisaties bevatten vaak naast vlucht en verblijf ook de mogelijkheid om mee te doen aan georganiseerde feesten en activiteiten én er is altijd reisleiding aanwezig. Lijkt het je leuk om tijdens je examenreis samen met andere Nederlanders de leukste feestjes te bezoeken, dan is het wellicht interessant om eens op de site van een jongerenreisorganisatie te kijken. Is dit niet echt jouw ding, dan kan je altijd nog zelf een toffe examenreis plannen. 

5. Minderjarig? 

Ben je nog minderjarig als je op examenreis gaat? Dan is het van groot belang dat je goed nagaat of er nog speciale eisen op de plaats van bestemming voor jou zijn. Zo moeten minderjarigen altijd een toestemmingsformulier  bij zich hebben als ze naar het buitenland gaan en zijn er ook landen waar een groep minderjarigen helaas niet welkom is. 

6. Vergelijk boekingssites en hotels

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om de reis te boeken op de goedkoopste boekingssite, maar let altijd goed op. Sommige prijzen lijken nou eenmaal te goed om waar te zijn en blijken uiteindelijk toch niet zo'n goede deal. Zo kan het zijn dat er nog heel veel verplichte kosten bijkomen tijdens het boeken. Ook is het altijd belangrijk om de reviews van zowel het verblijf als de boekingssite zorgvuldig te lezen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

7. Controleer alle data

Het zal je maar gebeuren: je hebt een examenreis geboekt, maar zit precies tijdens de diplomauitreiking of de herkansingsperiode op het strand. Je wil dit natuurlijk koste wat het kost voorkomen, dus het is slim om voor het boeken goed in de agenda van school te kijken. Zo kan je én genieten van de reis én je diploma zelf in ontvangst nemen.

8. Regel de laatste praktische zaken

Het is een beetje saai, maar ook de praktisch zaken moet je van tevoren goed regelen. Om met een gerust hart op reis te gaan, is het van belang om dingen als een reisverzekering, de juiste reisdocumenten en vervoer van en naar de luchthaven ver van te voren te regelen. Je wil natuurlijk niet in de drukke examenperiode ook nog dealen met het zoeken naar een goede verzekering of het vernieuwen van je paspoort.

Er zijn dus nog best wel wat belangrijke zaken die je moet overwegen als je een examenreis aan het voorbereiden bent, maar onthoud: als je alles van tevoren tiptop regelt, hoef je vlak voor de reis alleen nog maar te bedenken wat je mee wil nemen en hoe je je gaat vermaken in het vliegtuig. 

Dit blog werd eerder in maart 2023 gepubliceerd. Update: maart 2024.

Gepubliceerd op 28 maart 2024


Alles over de examens in je timeline?