De pil op vakantie

Sense

Ook op vakantie wil je beschermd zijn tegen zwangerschap. Misschien ben je niet van plan om seks te hebben, maar je weet nooit van tevoren wie je gaat ontmoeten. Misschien wel de (vakantie)liefde van je leven.

Het is belangrijk dat je de pil iedere dag rond hetzelfde tijdstip slikt. Dit zijn tips om de pil niet te vergeten:
•    Gebruik de wekker van je mobiel als herinnering. Er zijn ook apps voor!
•    Bewaar je pilstrip bij je make-up of tandenborstel. 's Ochtends bij het opmaken of tandenpoetsen word je er dan aan herinnerd.
•    Sowieso is ’s ochtends slikken een goed idee. Ben je de pil vergeten, dan kun je dat later die dag nog goed maken. Een pil geldt pas echt als vergeten als je meer dan 12 uur te laat bent.
•    Maak van één pilstrip een reservestrip. Neem deze altijd mee. Kijk wel even op de verpakking hoelang dat kan.

Voorbereiding

Zorg dat je genoeg pillen bij je hebt. Ga op tijd langs de apotheek, want soms kan het even duren voordat de pil geleverd kan worden.

En wat als je het doosje kwijt raakt? Ook in het buitenland is de pil meestal alleen op recept verkrijgbaar. Misschien kun je via een arts een nieuw recept regelen. Schrijf in ieder geval op welke pil je slikt en steek dat in je portemonnee, of maak een foto van de verpakking. Die kun je aan een arts voorleggen.

Pil vergeten en nu?

Deze regels gelden voor de meest voorgeschreven pillen, de zogeheten één-fase-pil. Een pil geldt als vergeten als je meer dan 12 uur te laat bent. 

Pil in week 1 vergeten
•    Ben je de pil vergeten in week 1 en had je de afgelopen 7 dagen geen seks? Slik de vergeten pil alsnog. Vrij de komende 7 dagen met een condoom als extra bescherming.
•    Ben je de pil vergeten in week 1 en had je de afgelopen 7 dagen wél seks zonder condoom? Neem voor de zekerheid de morning-afterpil. Die haal je bij de drogist of apotheek.

Pil in week 2 vergeten
•    Ben je de pil in week 2 vergeten? Geen zorgen! Neem de vergeten pil in en neem je volgende pil op het normale tijdstip. Dan is een condoom niet nodig.
•    Ben je meer dan 3 pillen vergeten, dan is het advies: neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak de strip af. Gebruik bij het vrijen een condoom totdat je de pil weer 7 dagen achter elkaar op het juiste tijdstip geslikt hebt.

Pil in week 3 vergeten
Heb je 1 pil of meerdere pillen vergeten? Er is geen kans op een zwangerschap. Je kunt kiezen:
•    nu meteen een stopweek inlassen
•    je stopweek juist overslaan en direct doorgaan met een nieuwe strip

Stopweek overslaan
Als je tijdens de vakantie niet ongesteld wilt worden, kan je de pil een tijdje doorslikken. Je hoeft geen stopweek in te lassen en je pil blijft gewoon betrouwbaar.

Morning-afterpil

Mocht je een morning-afterpil nodig hebben, dan hangt het er vanaf in welk land je bent hoe makkelijk je die kunt krijgen. In de meeste Europese landen kun je - net als Nederland - gewoon zonder recept naar een apotheek of drogist, maar in sommige landen zoals Polen, is dat niet het geval. Dan heb je een recept nodig van een arts.

Kom je er niet uit? De Sense Infolijn is vanuit het buitenland niet bereikbaar per telefoon. Wel kun je gebruik maken van onze Sense chat of je vragen stel per e-mail.

Sense.info is de betrouwbare website over seks en relaties. Via de Sense Infolijn kun jij bovendien al je vragen stellen over seks, via de telefoon, e-mail, de chat.

Gepubliceerd op 7 juni 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.