De impact van de zoveelste lockdown
‘Ik heb in meer lockdowns gezeten dan dat ik relaties heb gehad’, heb je misschien wel van iemand gehoord. Alwéér is alles dicht en kunnen we niet veel anders dan thuisblijven.
Veel jongeren geven aan moeite te hebben met de coronamaatregelen. In het begin van 2021 zegt 47 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar dat de coronacrisis hun leven negatief heeft beïnvloed. Een groot deel mist het om leuke dingen te doen en 48 procent zegt meer moeite te hebben met hun opleiding dan vóór de coronacrisis.
Thuis zonder centen
Doordat we thuis zitten geven we misschien minder uit, maar werken kunnen de meesten ook niet. Veel jongeren zijn hier de dupe van. Zo ook Nadia (17), die in een restaurant werkt. "Ik vind het heel vervelend dat de lockdown mijn werk beïnvloedt, ik heb gewoon geld nodig", vertelt ze.
Onder scholieren en studenten is de horeca, die volledig de deuren heeft moeten sluiten, een populaire sector om in te werken. 9 procent van alle werkzame scholieren en studenten wert in 2020 in de horeca, blijkt uit de Landelijke Jeugdmonitor 2021 van CBS. De avondlockdown beperkte de mogelijkheid om geld te verdienen al, maar nu is die er voor velen helemaal niet meer.
Sportscholen dicht
Iets waar veel jongeren ook last van hebben, is de sluiting van de sportscholen en binnensportlocaties. "Echt verschrikkelijk,” vindt Wema (17).“De sportschool was mijn enige uitlaatklep voor stress en nu is die weg." "Ik denk niet dat deze maatregel echt helpt, want ik heb van niemand gehoord dat ze corona hebben gekregen door de sportschool” verzucht Merel (16).
Marèl (17) vindt het hoe dan ook onzin, vooral omdat slijterijen en snoepwinkels wel open zijn: "Drank en snoep kan je gewoon in de supermarkt kopen en dat is niet bepaald gezond. Sporten daarentegen wel. Er wordt veel ons al afgenomen door de lockdown. Maar niet kunnen sporten? Dat vind ik te ver gaan."
Regels zijn er om te breken
Het is niet makkelijk om je altijd aan de maatregelen te houden. "Ik verbreek eigenlijk best vaak de coronaregels", geeft Nadia toe. "Als ik niet in quarantaine hoef, ga ik gewoon naar feestjes." Savannah (17) had een feestje gepland voordat de maatregelen strikter werden: "Slechts een paar dagen van tevoren werden de maatregelen zo streng, dat ik begon te twijfelen om het feestje af te zeggen. Maar iedereen die ik had uitgenodigd, ziet elkaar op school en ze hebben toch wel onderling contact. Ik heb daarom iedereen gevraagd een zelftest te doen, om zo rekening te houden met de veiligheid."
Mentale gesteldheid
Dat de coronacrisis een negatieve invloed kan hebben op het welzijn van mensen, is inmiddels wel bekend. Wema ervaart dit ook zo: "Deze lockdown heeft zeker impact op mijn mentale gesteldheid, ik denk dat meer mensen dit hebben", zegt ze. En daarin is ze waarschijnlijk niet de enige. Er zijn aanduidingen dat de geluks- en tevredenheidsgevoelens bij jongeren tijdens de coronacrisis zijn verslechterd. De Gezondheidsenquête geeft weer dat het percentage 12- tot 18-jarigen dat zich ongelukkig voelde, steeg van 11 naar 16 procent tussen het eerste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021.
"Ik heb nergens zin in en mijn motivatie is laag. Ook sta ik minder in contact met mensen, waardoor ik me eenzamer voel. Maar ik probeer er het beste ervan te maken", aldus Wema.
Alles komt goed
Het beste ervan proberen te maken, is ook wel de enige optie. We kunnen weinig doen aan de huidige situatie, behalve proberen ons zo goed mogelijk te houden aan de maatregelen. Ook moeten we proberen positief te blijven en de hoop niet opgeven. Want hoe dan ook: alles komt goed.
Lees ook
Mirtes (15) coronajaar: 'Het hoefde van mij niet meer'
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?
Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.
1 seconde geleden