Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De antwoorden van Giphart

De antwoorden van Giphart

Door Micky

Sinds Ronald Gipharts debuut hebben docenten Nederlands onderling ruzie over de vraag: is het literatuur? Literatuur  of niet, Giphart schreef de ene na de andere bestseller. Deze maand ligt zijn nieuwste, 'IJsland', in de winkels en hij wilde wel een uurtje voor ons vrijmaken. Op 18 november zat Giphart klaar in onze chatbox en beantwoorde al jullie leuke, gekke en interessante vragen. De drie leukste vragen werden beloond met zijn nieuwe boek. Deze en alle andere vragen lees je hier terug.

RonaldGiphart: Ik ben er, hoor.
Aardbeving (G): Heey Ronald!!!
Micky: Hallo Ronald, welkom :)

Fransb: Waar haalt u inspiratie vandaan voor uw boeken?
RonaldGiphart: Mijn leven, de levens van anderen, boeken, tv-programma's, alles eigenlijk.

krokothom: Wanneer valt, volgens u, een boek onder literatuur? Of wat IS literatuur volgens u?
RonaldGiphart: Wanneer ik een boek niet alleen met plezier lees, maar het mij ook laat nadenken over de wereld en mijzelf.

krokothom: Ronald, ik moet een presentatie over u geven aanstaande maandag. Daarvoor zou ik willen weten wat u ervan vindt om onder 'Generatie Nix' geplaatst te worden door verschillende media.
RonaldGiphart: Daar heb ik geen mening over. Ze doen maar.

Aardbeving (G): hoe gaat het nu met uw zoontje?
RonaldGiphart: Goed. Hij gaat al naar school. Blijft sinds deze week zelfs over.
Aardbeving (G): Goed om te horen :)

Dingaantouwtje: Stel je zou voortaan alleen nog maar fruit mogen eten, wat zou je eten als ontbijt?
RonaldGiphart: Een fruitschotel.

drawingduckie: Wat zou je doen als je niet meer mocht schrijven?
RonaldGiphart: Als ik niet meer mocht schrijven, zou ik juist nog meer mijn best doen om te schrijven, denk ik. Ik heb mij op mijn 16e geprogrammeerd tot schrijver en zie mezelf nooit iets anders doen.

SannexTwilight: Heeft u altijd al schrijver willen worden?
RonaldGiphart: Vroeger wilde ik toneelspeler worden. Ik heb ook auditie gedaan. Maar toen begon ik met toneelstukken te schrijven, en dat vond ik toch leuker. En ik was ook niet zo goed als toneelspeler vrees ik.

Troll_8376: Beste Ronald, geef je ook lezingen in de nabije toekomst?
RonaldGiphart: Op mijn site staan een paar data waarop ik lezingen geef, maar die is niet volledig. Vanavond sta ik in Nieuwegein, in de bibliotheek.

Dingaantouwtje: Stel je zou met één schrijver de rest van je leven in een kelder moeten zitten (die van Jon), wie zou het zijn?
RonaldGiphart: Bert Natter. Of Jerry Goossens. Of Bart Chabot. Of Bert Wagendorp. Of Joost Zwagerman.
Troll_8376: Waarom Bert Natter, als ik vragen mag? 
RonaldGiphart: Bert is al bijna 30 jaar mijn beste vriend en andersom. 
Troll_8376: Dat klinkt als een heel erg duidelijk antwoord ;) 
RonaldGiphart: Grofweg stond hij ooit min of meer model voor Fraser uit Ik ook van jou.

drawingduckie: Hebben schrijvers nu ook een beetje hun eigen stijl, manier van denken etc. zoals kunstenaars dat ook hebben?
RonaldGiphart: Er zijn twee soorten schrijvers, grofweg. De schrijvers die je herkent aan de inhoud van hun verhalen. Bijvoorbeeld Mulisch of Hermans. En de schrijvers die je herkent aan hun stijl, bijvoorbeeld Brusselmans of Reve.

krokothom: Wat vindt u ervan dat (wederom de grote media en dan vooral de grote recensisten) uw boeken niet altijd even goed ontvangen worden en zij volgens sommigen niet tot literatuur horen?
RonaldGiphart: Nou, ten eerste valt dat de laatste tien jaar wel mee. En daarnaast laat het me koud. Ik schrijf niet boeken om tot de literatuur te worden gerekend, maar om gelezen te worden. Zelf vraag ik me bij het lezen van een boek nooit af: is dit nu literatuur of niet. De vraag die ik mezelf stel is: raakt mij dit of niet. Word ik er door geamuseerd. Word ik kwaad. Raak ik opgewonden.
krokothom: Oke, superbedankt. ;)

Elle_8632: Ronald, heb je tips voor hoe te beginnen met een boek? Hoe kun je meerdere losse verhalen aan elkaar verbinden?
RonaldGiphart: Zoals ik werk: ik verzamel eerst heel veel losse ideeën, zinnen, grappen, beelden. Daarna bedenk ik waar volgens mij in een ideaal geval het boek over zou moeten gaan. Dan ga ik uit de losse pols bedenken: hoe lang zou dit boek moeten zijn. Dan ga ik hoofdstukken indelen. Ik werk met kaartjes voor losse scenes. Een scene is een pagina of 2 tot 5. Makkelijk zat.

Echt: Hoi Ronald! Heb je wel eens een boekpersonage bedacht die je liever zou zijn dan de persoon die jij zelf bent?
RonaldGiphart: Personages zijn vaak, niet altijd, een uitvergroting van (een deel van) mezelf of mensen uit mijn omgeving. Het is onmogelijk om een mens samen te vatten in 50.000 woorden. Dus het antwoord is nee. Phileine is natuurlijk wel een erg leuk meisje, maar ik zou haar niet willen zijn. Noch iets met haar willen hebben.
Echt: Oke! En trouwens (en dit is geen vraag), ik was laatst op het Lezersfeest maar had toen geen tijd je aan te spreken. Ik moet je alsnog de groeten doen van Danny, de geluidstechnicus van De Utrechtse Spelen!
RonaldGiphart: Doe Danny de groeten terug!
Echt: Doe ik!

Emma_7954: Verzin je eerst altijd de titel, en daarna pas het hele verhaal wat erbij gaat komen, of bedenk je eerst het verhaal, en verzin je daar een passende titel bij?
RonaldGiphart: De ene keer dit, de andere keer dat. Bij Ik ook van jou was er eerst het boek en toen de titel. Bij De Voorzitter was het andersom. Ook verander ik soms mijn titels. In een bepaalde fase heette Ik ook van jou "Twee jongens en een boot". Dat vond mijn uitgever minder.

Dingaantouwtje: Schrijf je met de hand, op de computer, de laptop?
RonaldGiphart: Wederom: de ene keer dit, de andere keer dat. Als ik geen computer bij de hand heb schrijf ik op papier. Opa vertelt: mijn eerste twee boeken heb ik in de basis met pen geschreven, daarna kwam de computer.

krokothom: Wat is uw voornaamste reden geweest om te beginnen met schrijven? Of zat het gewoon 'in uw bloed? (Ik heb begrepen dat uw vader en grootvader beiden journalist waren).
RonaldGiphart: Ik kreeg van mijn vader op mijn 13e een typcursus: blind met 10 vingers. Hij wilde dat ik schrijver werd. Ik dacht: ik ga alles worden behalve schrijver. Tot ik erachter kwam dat ik door taal mensen kon vermaken, kwaadmaken, opwinden, et cetera. Dat is een machtig gevoel.
krokothom: Wauw. haha, wat lachen zeg. Hij kende u dus beter dan u uzelf
RonaldGiphart: Mijn vader kende mij erg goed. Alleen was hij zo dom om mij een gelukkige jeugd te geven. Dat is voor een beginnend schrijver natuurlijk nooit goed. Je ouders horen je tegen te werken.
krokothom: Hahahahahaha. Ja, dan heb je tenminste iets om over te schrijven. Anders moet je HELEMAAL ZELF spanning gaan zoeken en dat is natuurlijk ook niets:P.
RonaldGiphart: Toen ik zei dat ik schrijver wilde worden zei hij: 'Hoeveel geld heb je maandelijks nodig?' Hij had moeten zeggen: 'Rot op, je vergooit je leven!'

Elle_8632: Bent u mondeling net zo goed als op papier?
RonaldGiphart: Ik ben mondeling minder dan op papier. Ik denk dat veel schrijvers daarom schrijver zijn geworden.

Dingaantouwtje: Zijn er bepaalde rituelen die je graag uitvoert voordat je aan het schrijven slaat?
RonaldGiphart: Vroeger nam ik altijd snoep mee als ik ging schrijven, maar dat doe ik nu niet meer. En wat ik vroeger ook veel vaker deed voordat ik ging schrijven (en dat had ik gelezen bij Gerard Reve, die zei dat dit goed werkte): masturberen. Wat voor een ideeën dat geeft! Maar goed, met drie kinderen in huis is dat niet echt een optie meer.

krokothom: In hoeverre zijn uw boeken autobiografisch? (bijv. In IJsland zit Giph bij een cabaretgezelschap en ik las dat u zelf ook theatershows heeft gedaan. En zo zijn er nog een aantal connecties te leggen zoals bijvoorbeeld tussen uw beste vriend en Fraser zoals u net zei).
RonaldGiphart: Mijn boeken zijn nooit 1 op 1 autobiografisch, maar ik gebruik vaak dingen die ik om me heen heb gezien of gehoord.

Troll_8376: Beste Ronald, Mijn vriendin heeft nogal wat problemen met haar writersblock (voorheen al boek uitgegeven, maar niet een al te groot succes) Wat kan zij het beste doen om weer plezier te krijgen in het schrijven?
RonaldGiphart: Dat is wel een van de moeilijkste vragen. Proberen schijt te hebben aan de wereld, maar dat valt niet mee. Ik heb ook wel eens momenten dat ik geen zin heb. Mijn enige medicijn is: stug doorgaan.
Troll_8376: Zal ze ongetwijfeld fijn vinden om te horen van een bekende schrijver, nu maar hopen dat ze me wil geloven dat het de ECHTE ECHTE was ;)

Aardbeving (G): RonaldGiphart, schrijven kan volgens mij ook als een soort uitlaatklep werken. Als je bijvoorbeeld erg met jezelf in de knoop zit of bepaalde gevoelens hebt. Werkt dat ook zo bij jou?
RonaldGiphart: Ja! Schrijven is een geweldig wapen tegen de wereld. Al is de wereld nog zo rot en voos en maken de mensen nog zulke haatdragende opmerkingen: het feit dat ik erover kan schrijven verlicht veel.
Aardbeving (G): dankje!

Dingaantouwtje: Ronald, waren er veel filmpjes ingezonden bij de wedstrijd Nederlandswereldtaal? Was het moeilijk om te kiezen?
RonaldGiphart: Er waren drie duidelijke winnaars.

Jo_6098: Kan jij iets vertellen over de verschillen tussen mannen en vrouwentaal?
RonaldGiphart: Maar dat doe ik dan vanuit een mannelijk perspectief. Het is lastig daar iets over te zeggen. Zeer in het algemeen zijn mannen wellicht soms eventueel misschien is grover in de mond, maar ik ken ook veel vrouwen die ruw uit de hoek komen.
RonaldGiphart: en waar ik "is" zei bedoelde ik "iets" Stopdetijd!

Gulja92: Bent u weleens in IJsland geweest?
RonaldGiphart: Ik ben 2 keer in IJsland geweest.

Dingaantouwtje: Stel je zou plots voor een publiek van pak en beet 1000 mensen staan, en je zou een speech moeten geven. Waar zou de speech over gaan?
RonaldGiphart: Dan zou ik denk ik praten over liefde, vriendschap, het leven, wetenschap, onze tijd en seks.

krokothom: Welke literaire prijs heeft u het meest geraakt? Of valt dit ook onder de categorie 'Ik schrijf voor mijn plezier en wil geraakt worden door wat ik lees'?
RonaldGiphart: Om je de waarheid te zeggen: prijzen zijn leuk voor het blauw van je ogen, maar ik word er niet heel warm of koud van. Als het bedrag aardig is, is dit meegenomen, maar de meeste prijzen zijn een loterij.

niks_5685: Beste Ronald, ik wil alleen even kwijt dat ik steeds met plezier uw column lees in de KIJK! Blijven doen!
RonaldGiphart: Dank!

SannexTwilight: Ik moet voor school een sprookje schrijven, alleen heb ik moeite met het bedenken van de personages. Hoe doet u dat als u begint met het schrijven van een boek?
RonaldGiphart: Een techniek die vaak toepas is: over de top gaan. Een boos iemand heel boos maken. Een verliefd iemand heel verliefd. Ongemakkelijke personage heel ongemakkelijk. Zodat het je zelf ook raakt. Niemand houdt van vlakke personages.
SannexTwilight: Okay bedankt! =D

Anne_3580: Beste meneer Giphart, ik wil even zeggen dat ik het boek Phileine zegt sorry een super leuk boek vind. Heb het namenlijk gelezen voor Nederlands.
Dingaantouwtje: Phileine zegt sorry is perfect. Ik heb het uitgeroepen tot mijn bijbel.
RonaldGiphart: Dingaantouwtje: Wow...

krokothom: Ik zag 'IJsland' in de winkel liggen. Mag ik weten hoe het idee is ontstaan om de bladzijden van dit boek groen te laten drukken? Of heeft dit te maken met Ik word ziek van het gelul van andere schrijvers daarover en die heeft zoveel bureaus nodig, de volgende kan alleen op groen papier scheppen. Mensen willen literatuur altijd belangrijker maken dan het is.
RonaldGiphart: Dat was een idee van mijn uitgever. Vroeger kwam het vaker voor. Het hoort bij een traditie die in Amerika belangrijker is: door aandacht aan boeken te besteden. Het mag er best mooi uitzien.

grimpow4: Hoe zou u uw boek omschrijven aan iemand die het niet kent?
RonaldGiphart: Dat het een boek is over een man die voor zijn beroep grappen moet maken. Hij ontmoet een zwanger meisje, wordt verliefd op haar en ontfermd zich over haar kind.
RonaldGiphart: en waar ik ontfermd zei bedoelde ik ontfermT – stopdetijd.
Elle_8632: taalfouten zijn menselijk.

ninaa_1567: Ronald, ik vind dat ik zelf wel redelijk kan schrijven, kun je me tips geven om beter te worden?
RonaldGiphart: Doorgaan. Kritisch zijn. Weggooien. Opnieuw beginnen. Anderen laten lezen. Weer weggooien. Nog kritischer zijn. Alinea's eens door elkaar husselen. Weer schrappen.
ninaa_1567: Thnx!

Sidhe: Hallo! Waarom zijn je boeken nog niet in het Engels vertaald?
RonaldGiphart: Tja, er zijn wel pogingen geweest. In Amerika waren we heel ver, maar daar vond een redacteur Phileine toch sexual too explicite, en in Engeland ging een uitgeverij failliet. Maar goed, vertalingen zijn er eigenlijk alleen omdat het leuk is om te kunnen zeggen dat je vertaald bent. Ik heb, behalve in Duitsland, in niet zo heel veel landen veel boeken verkocht. Een beetje in Italie, redelijk veel in Duitsland en dan houdt het wel op.
Sidhe: (Ik ben zelf vertaler, vandaar de vraag.) Dankjewel!
RonaldGiphart: Ik zou zeggen: neem contact op met Podium!

Kim_van_Beek: Hallo Ronald. Ik moet mijn boekbespreking doen en vroeg me af of u een achtergrond heeft bij het boek phileine zegt sorry?
RonaldGiphart: Ha Kim! Wat voor achtergrond wil je hebben?
Kim_van_Beek: Of je het boek ergens op gebasseerd hebt? 
RonaldGiphart: Ja, ik had ooit iets met een toneelspeelster. Zij speelde Julia in Romeo en Julia. Voor mijn ogen stond ze op het toneel te tongzoenen met haar tegenspeler. Ik vroeg me af: is dat nu overspel? Hebben ze dat gerepeteerd? En hoe vaak? Dat was het basisidee.
Kim_van_Beek: ik wil in ieder geval u bedanken Ronald ik heb zeker iets aan u antwoord.

Jon: Ronald, er staan meer dan 200 boekverslagen van jouw boeken op Scholieren.com (en 3 van je zusje).. vind je dat leuk of ben je bang dat je er minder door gelezen word?
RonaldGiphart: Ik vind dat wel vleiend. Mensen moeten vooral altijd en uitsluitend voor hun plezier lezen, nooit verplicht.

ronald_9270: Heb net hebzucht gelezen en vond het verbazingwekkend wel leuk om zoiets te lezen.
RonaldGiphart: Vond je het ook opwindend. Het was ooit een cadeautje aan mijn toenmalige vriendin.
ronald_9270: nou ja opwindend enigszins, maar het was goed opgebouwd verhaal en dat maakte het opwindend de structuur.

Dingaantouwtje: Google je je eigen naam wel eens?
RonaldGiphart: Dat heb ik vroeger zeker wel eens gedaan! In Troost laat ik de hoofdpersoon zijn naam egogooglen, en daar schrikt hij dan zeer van. Je moet er wel tegenkunnen. Ik doe het soms. Als het een al te groot haatcircus wordt dan google ik ook even Joost Zwagerman, en weet ik dat het niet aan mij ligt.

gloednieuw: Wat vindt u ervan dat sommigen uw boeken omschrijven als makkelijke lectuur/pulp, net zoals wel eens over Kluun wordt gezegd?
RonaldGiphart: Ik schrijf in eerste instantie voor mezelf. Als ik het goed en vermakelijk vind, wat zou ik me dan aantrekken van de mening van anderen? En daarbij: 'makkelijk' is verdomd moeilijk schrijven. Het is makkelijker om moeilijk te zijn.
gloednieuw: Daar ben ik het wel mee eens. Bedankt voor uw antwoord!

Anne_3580: Heeft u zelf een voorbeeld als schrijver/schrijfster? 
RonaldGiphart: Bret Easton Ellis. Martin Amis. Herman Brusselmans. Joost Zwagerman.

grimpow4: Welk boek zou u mij aanraden om uw stijl te leren kennen?
RonaldGiphart: Hoe oud ben je?
grimpow4: 16
RonaldGiphart: Meisje of jongen? Teerhartig of redelijk ruw?
grimpow4: Jongen, Pff weet ik niet zo goed. kan wel tegen een stootje, laat het me zo stellen.
RonaldGiphart: Dan zou ik beginnen met Giph. Of De Voorzitter. Of Ik ook van jou. Of Phileine zegt sorry. Doe die maar, die laatste.
grimpow4: Dank u wel voor de tip!

Dingaantouwtje: Ik heb altijd al eens willen vertellen dat ik een keer de slappe lach had in de trein, ik geloof van het boek Giph, maar het kan ook een random andere roman zijn geweest. Ik wil dit al tijden vertellen omdat ik het zelf leuk had gevonden om te horen als ik schrijver was geweest, denk ik. Ik was overigens moederziel alleen in die trein, dus mensen keken nogal raar.
RonaldGiphart: :-)

fammi2: hoe oud bent u?
RonaldGiphart: Ik ben 44

krokothom: En hoe oud bent u geestelijk? Ik vind uw schrijfstijl namelijk veel 'jonger' dan 44! 
RonaldGiphart: Mulisch vond zichzelf eeuwig 17. Ik zit daar nog onder, vrees ik.

krokothom: Hoe kwam u op het idee om te publiceren onder het pseudoniem Arnold Hitgrap?
RonaldGiphart: We hebben toen een pesterig boek gemaakt over literatuur. Bert Natter werd Bret Tanner en ik Arnold Hitgrap. We dachten dat mensen dat wel door zouden hebben.
Myriam_4061: :)
zakelijk: :D
Lei_Smeets: Maar dat bleek niet zo te zijn?
RonaldGiphart: Nee, niet echt. En er waren mensen ook echt boos. Dat boek heette: Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek. Een persiflage op kindervakantieboeken, maar dan literair. Borduurpatroon van W.F Hermans en zo.

Freddy_7942: Hoe kwam je aan je inspiratie voor je boek IJsland?
RonaldGiphart: Ik was on tour met Bart Chabot en Martin Bril. Touren is erg indrukwekkend. Daarnaast kreeg ik een kind met tumor. Dat hakte er ook goed in.

Lente: ik heb IJsland nog niet gelezen, maar wil even zeggen dat ik de kaft heel mooi vind! 
RonaldGiphart:
Dank. Ik vind jou naam mooi. Jouw bedoel ik... altijd moeite met de w.
Lente:
Haha wilde er net iets over zeggen ;)

krokothom: Ronald, ik ga volgend jaar studeren. Heb je nog tips voor het studentenleven in Utrecht?;)
RonaldGiphart: Durf om laag te gaan. Ga kroegen in. Discussieer. Kijk geen tv. Lees boeken.
krokothom: Haha, oke. Dat zal ik doen. Kroegen bezoeken schijn ik wel redelijk goed in te zijn. Dat 'geen TV kijken' moet ik nog even aanzien:P

Dingaantouwtje: Heb je na uitgeven nog wel eens de neiging om een boek aan te passen, of laat je je boeken echt volledig los nadat ze zijn uitgegeven?
RonaldGiphart: We verbeteren alleen taalfouten, verder doe ik geen aanpassingen, zoals W.F Hermans, die in vroegere boeken hele scenes herschreef.

fiegelee: Hoe vaak leest u uw eigen boeken?
RonaldGiphart: Soms. Niet te vaak. En ik lees er vaak uit voor. Zoals vanavond in Nieuwegein.
fiegelee: Ik vind het echt heel tof van u dat u hier op de site al onze vragen beantwoord. Bedankt ;)

Micky: Ronald, de drie leukste vragen winnen uw nieuwste boek IJsland. Gaat u deze uitkiezen? We hebben nog 8 minuten en ik heb begrepen (ik gok de lezing in Nieuwegein) dat u stipt om 18 uur moet gaan.
RonaldGiphart: Dat klopt.
Micky: Heeft u besloten wie de winnaars zijn?
RonaldGiphart: Ja. Dat zijn Krokothom, Dingaantouwtje en Grimpow4.
krokothom: ECHT? WAUW!!!
Dingaantouwtje: :D:D:D
Jon: congrats
grimpow4: Dank u wel!

RonaldGiphart: Zijn er nog prangende vragen, of gaan we allemaal naar mekaar zitten kijken? :-)
krokothom: Kunt u aanstaande maandag niet een stukje voor komen lezen in mijn klas in Deventer? Ik hou voor het vak Nederlands dan mijn presentatie over u namelijk!
RonaldGiphart: Ik ben dan de hele dag in Amsterdam. Maar je mag me wel bellen. Live in de lezing bedoel ik.
krokothom: Op welk nummer?
RonaldGiphart: Mail me even op post@ronaldgiphart.nl en dan geef ik door dat je goed volk bent. Hoe heet je echt?
krokothom: Thom Neeleman
RonaldGiphart: Oke, ik hou het in de gaten.

fiegelee: Fijne avond meneer, rij veilig.
RonaldGiphart: Dank!

RonaldGiphart: Oke, dit was het! Grote groet!

Gepubliceerd op 22 november 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Jammer dat ik het gemist heb, leuk dat ' ie er was!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.