De allerbeste filosofische films

De allerbeste filosofische films

Wat is de zin van het leven? Wat kán je echt weten? Hoe ver mogen we gaan met kunstmatige intelligentie? Over elke filosofische kwestie valt wel een film te vinden. En meestal zijn die films retegoed! Hier een selectie van de allerbeste filosofische films.

Steengoeie films waar je stiekem iets van opsteekt. In deze filmrubriek maandelijks een lijst die je avonden lang - met de gordijnen dicht en de laptop open - de pan uit entertaint. Eerder al oorlogsfilms, Franse films., films die KCV logisch maken, en films die je Duits aktualisieren of Nederlandse boekverfilmingen zijn.

1. 2001: A Space Odyssey (1968) [IMDB-rating: 8,4]

De filosofische Hollywood-film bij uitstek is de klassieker 2001: A Space Odyssey. Een film over evolutie, machines die het overnemen van mensen en ruimtevaart. Deze film was zijn tijd ver vooruit. Sommige special effects zijn nog mooier dan die van de kaskrakers van tegenwoordig. Wel een waarschuwing: als je een fan bent van actiefilms, is deze science fiction-klassieker niets voor jou.

2. The Matrix (1999) [IMDB-rating: 8,7]

Als je het over filosofie hebt in films, kan je niet ontsnappen aan The Matrix. In de 17de eeuw vroeg de filosoof Descartes zich al af hoe je je zeker kon zijn van de dingen die je ziet. Alles kan toch een droom zijn? Geen droom, zegt 'The Matrix'. Een gigantisch computernetwerk waar de hele mensheid aan is vastgeplugd! Hoofdpersoon Neo ontdekt dit en gaat op zoek naar de waarheid.

De special-effects in deze film waren absoluut mind-blowing voor die tijd. Rondvliegende camera's in een slow motion-wereld, springen van gebouw tot gebouw: niets is te gek!

3. Magnolia (1999) [IMDB-rating: 8,0]

Een epische en meeslepende film over een stel mensen die in dezelfde stad wonen, wiens levens losjes aan elkaar verbonden zijn. Hoe beïnvloeden ze elkaars levens? Hoe gaan ze met elkaar om? Tom Cruise is hilarisch als een vrouwenhatende rokkenjager. Magnolia is een zware film, en een absolute aanrader!

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) [IMDB-rating: 8,4]

De slimste romantische komedie die je ooit in je leven zal zien! Eternal Sunshine gaat over een man en een vrouw die weer bij elkaar komen nadat ze hun herinneringen hebben laten wissen. Maar zou je dat wel willen? Zijn herinneringen niet deel van wie we zijn? Eternal Sunshine of the Spotless verwarmt je hard en breekt je brein. Bovendien is Jim Carrey geweldig!

5. Fight Club (1999) [IMDB-rating: 8,9]

Als je een film verwacht waarin Brad Pitt anderhalf uur de mooiboy uithangt, heb je het aan het verkeerde eind. Fight Club is hard, rauw en geweldig. Als we gek worden, wat kunnen we dan nog geloven? Deze cultklassieker was een flop toen hij uitkwam, maar wordt nu aanbeden door fans. Als je de film kijkt, begrijp je waarom. Nadat je hem ziet, zul je er nog dagen over nadenken!

6. The Truman Show (1998) [IMDB-rating: 8,0]

Jim Carrey steelt weer de show! The Truman Show gaat over de normale man Truman, die woont in een nepdorp dat bewoont wordt door acteurs. Iedereen die hij kent of tegenkomt, is een acteur. Overal hangen camera's en zijn leven wordt uitgezonden op tv. Als hij ontdekt dat dit zo is, barst de hel los. Deze film werd gemaakt voordat reality-tv überhaupt bestond en is nog steeds relevant. Is er een morele grens aan de dingen die we doen voor goede televisie?

Gepubliceerd op 25 mei 2013
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Deze films zijn wel best mainstream.
IMDB top 250. Jawel, Casper we hebben je door. ;')

Btw wat andere 'diepgaande' films:
Rundskop
Moon
Persona
Curfew
Matterhorn

9 jaar geleden

Casper

Casper

Je hebt me door! Nee, het lijkt me belangrijk om 'mainstream' films te kiezen, omdat niet iedereen zit te wachten op kunstfilms. Persona zou ik niet iedereen aanraden ;-) Oh en Moon heb ik inderdaad overwogen, maar die is wat minder beroemd.

9 jaar geleden

Lotte

Lotte

Eternal Sunshine en The Truman Show zijn twee van mes favoris, meesterwerkjes.

9 jaar geleden

Noah

Noah

ik mis hier heel erg Sophie's wereld in.

9 jaar geleden

D.

D.

Life of Pi. Das Experiment. Pi.

9 jaar geleden

P.

P.

Das Experiment zeker +1, en: "die woont in een nepdorp dat bewoont wordt door acteurs"; serieus, bewoont?

9 jaar geleden

P.

P.

Leuk rijtje, maar ik mis Mr. Nobody

9 jaar geleden

H.

H.

Zelf mis Ik 'Inception' wel een beetje. Ik denk dat die er ook wel bij zou horen :)

9 jaar geleden

I.

I.

Hier hoort Moon tussen!

9 jaar geleden

B.

B.

Als je ze nog niet gezien hebt, Casper: Moon (Duncan Jones, 2009) en Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006). Ik ga er stiekem van uit dat je ze allebei al kent. Lees verder eens Bint van Bordewijk voor je dagelijkse dosis dystopie :)

9 jaar geleden

B.

B.

(Misschien had ik eerst de andere reacties moeten lezen.)

9 jaar geleden

M.

M.

Mulholland Dr. of iets anders van David Lynch? :) Overigens heel tof dat je een Kubrick film erin hebt staan, alhoewel ik zelf voor A Clockwork Orange zou gaan

9 jaar geleden

M.

M.

Mulholland Dr. of iets anders van David Lynch? :) Overigens heel tof dat je een Kubrick film erin hebt staan, alhoewel ik zelf voor A Clockwork Orange zou gaan

9 jaar geleden