Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Dagboek van een klotejaar

Dagboek van een klotejaar

Maandelijks publiceert Scholieren.com de beste boekrecensie van De Leesfabriek.

In Dagboek van een klotejaar (door Saci Lloyd) mogen we stiekem meelezen in het dagboek van Laura Brown.

Een doodgewone zestienjarige tiener die haar normale leventje leidt in Londen. Maar in 2015 wordt de wereld geteisterd door extreme natuurrampen.

Om de aarde leefbaar te houden, beslist de overheid dat de CO2-uitstoot met 60% moet verminderen. In elk huis wordt een meter geplaatst waardoor de elektriciteit automatisch uitvalt als er teveel wordt verbruikt.

Dit heeft een enorme impact op het dagelijkse leven: ook dat van Laura verandert hierdoor voorgoed.

Laat je nadenken

Ik vind dat dit boek een zeer origineel en actueel onderwerp heeft, dat je op sommige momenten echt laat nadenken.

Ik denk dat veel jongeren zich kunnen inleven in Laura: ze heeft twee vervelende ouders die overal optimistisch over zijn, maar dan toch in een dipje terechtkomen en een vervelende zus waar ze absoluut niet mee kan opschieten. Daarnaast is ze verliefd op haar onbereikbare buurjongen en wil ze graag doorbreken met haar band de Dirty Angels.

Enorm snel

Het is zo’n boek waarvan je zegt: "wow, is het nu al uit?" Het verhaal leest echt enorm snel weg, deels omdat het geschreven is in dagboekvorm. Het dagboek wordt verduidelijkt met foto’s, brieven, krantenknipsels, enzovoorts. En dat zorgt ook voor een leuke afwisseling tijdens het lezen.

Eén nadeeltje: omdat het boek dag per dag geschreven is, lees en leef je echt 'per fragment'. Dat maakt het verhaal soms een klein beetje ingewikkeld en langdradig.

Alleszins prachtig

Maar verder... waarom zou je dit boek géén topper kunnen vinden? Misschien omdat je je niet interesseert in een onderwerp als natuurrampen, of omdat je niet zo houdt van een typisch dagboekverhaal als dit. Desondanks vond ík het alleszins een prachtig en aangrijpend boek.

- Deze recensie is geschreven door Valerie Vaes, 15 jaar en scholier aan het Pius X College in Bladel. Valerie woont in Tessenderlo, Vlaanderen.

- We hebben nog geen boekverslag van Dagboek van een klotejaar op Scholieren.com. Ben jij de eerste die 'm schrijft?

De Leesfabriek en Scholieren.com geloven dat zoals er op ieder potje een dekseltje past, er ook voor iedere scholier een perfect boek is. Wat dat betreft zijn we net datingsites en helpen we jou de ware te vinden. Laat je 't ons weten hoe het afloopt?

Gepubliceerd op 20 maart 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

saaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiii
hahahah srry :$

10 jaar geleden

I.

I.

waar blijven de reacties?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????///

10 jaar geleden

F.

F.

Ik moet hem in het Engels lezen: The carbon diaries 2015 dan is het niet gemakkelijk te lezen en de samenvatting heeft erbij geholpen dankje

8 jaar geleden