Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Corona-effect in de klas: 'Bij ons heeft iedereen het soort van opgegeven'

Corona-effect in de klas: 'Bij ons heeft iedereen het soort van opgegeven'

Door Roos

De impact van corona is nog steeds zichtbaar op school, meldt de NOS. Misschien merk jij het ook wel in de klas: dit schooljaar was niet hetzelfde als vóór corona. Ook al mocht je weer 'normaal' naar school en was de aula weer gevuld met hyperactieve brugklassers, in de klassen gaat het er nog niet 'normaal' aan toe. 

Senna Rijsdijk (16) herkent dit zeker. "Elke klas is bij ons midden in het jaar aangesproken dat we teveel op onze telefoons zitten en niet meer opletten, geen spullen bij ons hebben of het huiswerk niet op orde hebben. En eerlijk gezegd is dat ook zo."

Ze heeft zelf ook minder motivatie om iets te doen, maar volgens haar ligt dat niet alleen aan scholieren: "Ik merk ook dat dat vooral komt doordat docenten juist corona-moe zijn. Zij geven niet meer actief les, vinden het niet erg als je vier keer je huiswerk niet maakt. Dus wij krijgen ook minder motivatie dan. Dat is mijn gevoel heel erg."

Bij Tobias Hermans (16) is de chaos nu wel weer bijgetrokken. "In de eerste weken na de lockdown was het heel rommelig, maar nu eigenlijk niet meer."

Lees ook
Gedrag scholieren dit jaar ongewoon: 'We zijn niet aan het werk te krijgen.'

Zittenblijvers

Lynn Sprenkeler (18) heeft het idee dat dit jaar een beetje verloren is. "Bij ons hebben veel mensen het soort van 'opgegeven'." Er is volgens haar een grote leerachterstand. "Bijna de helft van onze klas blijft zitten en doet niks meer in de lessen, luistert niet naar de docent en zit alleen maar op hun telefoon", vertelt ze. Daardoor vindt ze het zelf ook moeilijk om nog op te blijven letten.

@secretacc.ali Toch niet zo verkeerd#overgaan #vakantie ♬ original sound - Lewis Robbo Robinson

Haar leraren wijzen vooral op 'eigen verantwoordelijkheid', maar volgens Lynn is dat te makkelijk. Een oplossing heeft ze zelf ook niet direct: "Dat vind ik een lastige, maar misschien iets meer persoonlijke aandacht. Bij ons was het niveau gewoon echt te hoog, waardoor mensen het gewoon opgaven en niet meer meededen met de lessen." 

Ook Mirte Lazaroms (15) en Tobias merken overigens op dat er echt veel mensen blijven zitten. "Van de 18 mensen in onze vwo-klas, blijven er 8 zitten of ze stromen af. Dat vind ik wel abnormaal veel", zegt Tobias. Mirte: "Bij ons op school zijn er 3 havo-klassen en een derde daarvan blijft zitten."  

Kort lontje en overprikkeld

In het artikel van de NOS wordt ook gesproken over dat er meer opstootjes en ruzies zijn op school. De scholieren die wij spraken herkennen dat niet allemaal. Bij Tom Olthof (18) op school is het wel het geval: "Er hoeft maar iets te gebeuren en iemand is boos op een docent of klasgenoot."

Naomi Zillig (19) herkende zich vooral in het gedeelte over overprikkeling: "Ik vond de overgang van thuisonderwijs naar school heel intens. Ik heb na het thuisonderwijs de aula bijvoorbeeld zo veel mogelijk proberen te vermijden door alle prikkels."

Havo 6?

Volgens de scholieren valt er dit schooljaar niet veel meer te redden. Wat vinden zij van de mogelijke oplossing die in het artikel genoemd wordt om het vmbo en de havo te verlengen met een jaar? Havist Tom: "Wie heeft dat nou weer bedacht? Ik doe al 6 jaar over de havo, laat staan 7 jaar." Ook Naomi doet havo en loopt nog niet erg warm voor het idee: "Ik zie zelf niet echt de meerwaarde van nog een extra jaar middelbare school, ik vind dat meteen wel heel extreem."

Gelukkig komt de zomervakantie er bijna aan. Hou nog even vol!

Gepubliceerd op 3 juni 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.