Chilliebillie aan je eindexamenstof

Chilliebillie aan je eindexamenstof

SOG: overvloedig opgehoopte informatie die je jezelf gul toegekend hebt aan één of enkele avonden voor de desbetreffende toets, omdat je 1.) naar de studieplanner keek en je het lazarus schrok, 2.) vervolgens 100.000 dingen verzon waarom oma's op roller skates de nieuwe Yolanthe Cabau van Kasbergen zijn en 3.) een geheim meesterplan bedacht om de antwoorden van de examens te jatten.

Wel nu, om te voorkomen dat soggen je levensmotto wordt, geef ik, ex-ultrasogger, mijn tips & tricks. Volledig gerangschikt op gemoedstoestand en de ernst van de situatie uiteraard.

Het schijt-aan-alles (uitstel)type
Jij hebt nog geen boek opengeslagen en ligt liever met ’n alcoholvrije cocktail in ’t lentezand aan een viezig groen Nederlands meertje. You don’t care, as long as je geen oeverloze teksten en ingewikkelde beta-theorieën uit je kop moet kennen. Een authentiek gevalletje SOG. Vast ook last van een Netflixverslaving en dagdroomuren? Hier wat tips:

 1. Maak een prioriteitenlijstje. Schrijf voor jezelf op wat en in hoeverre je iets belangrijk vindt. Gebruik daarbij vrolijke kleurtjes en een inspirerende quote.
 2. Maak een planning en houd tijd vrij voor leuke dingen, zoals een extra aflevering House of Cards nadat je een middag kneiterhard aan je wiskunde bent gegaan om alle gesogde stof magistraal in te halen.
 3. Wees streng voor jezelf! Naast 'n Netflixje mag je best 'n dagdroomkwartiertje inplannen, maar zeg daarna wel deze overtuigende woorden: "Ik. Moet. Aan. De. Leer. (Want anders moet ik nog 'n keer.)" Prent het zonodig in je hoofd, plak het aan de muur of schrijf het op een papiertje en slik het in. Succes gegarandeerd!
 4. Lees deze tips, maar zet daarna je internet uit! 

Het ik-kak-zo-meteen-nog-een-keertje-in type
Guttegut, je hebt alle voorbereidingen getroffen: adequaat geleerd, voldoende gegeten, kamer op temperatuur, symbolisch sleutelhangertje en een positieve mindset. Maar toch. Hoofdpijn. Stress. Shitzooi. Hoe blijf je wakker?

 1. Met koffie natuurlijk! De allerlekkorste van allemaal bevat ongeveer drie centimeter koffie in een XXL Ikea glas, vier zoetjes, een flinke scheut opgeklopte melk (30 seconden in de magnetron), slagroom en karamelsaus.
 2. Lust je geen koffie? Kruidenthee is ook 'n aanrader. En gezien je daar veel van naar het toilet moet, heb je meteen je portie beweging gehad. 
 3. Zet 'n muziekje op tijdens of vijf minuutjes tussendoor het leren! Oscar raakt in opperste concentratie tijdens 'n lijstje Einaudi, ik kak dan juist pertinent in en luister liever dansplaatjes en meekrijsnummers, zoals: Hips, Piece of my heart en Ironic over regen op je trouwdag.
 4. Écht heel moe? Gewoon (op tijd) naar bed gaan! Duik er tussen tien en elf in en sta om acht uur op, neem een douche, ontbijt goed, neem een stuk fruit mee naar boven en loop je planning af. Iets gehaald? Groen markeren! Doorkruisen en een tweet de wereld in werpen.

Het in-kak momentje

Het universele type
Tja, iedereen loopt weleens vast. De inhoud van de hoofdstukken van het Wetboek van Strafrecht zijn ook ongelooflijk saai, maar wel heul erg belangrijk. Honderdtwee Duitse werkwoorden vervoegen is ook niet mijn ding, maar tijdens mijn vakantietje Berlijn spreek ik wél de sterren van de Duitse Malmberg katernen. Nog een extra vlaag aan tips & tricks nodig? Komen ze!

 1. Zoals ik al zei, zit ik mijn zomer uit in Berlijn. Ik doe mijn best voor Duits, zodat ik dat kan toepassen als ik de grens oversteek. Doe dat zelf ook! Pas vakken toe in concrete gevallen: praat erover, ga zonodig in discussie, bezoek een tentoonstelling, pak de film over het betreffende examenonderwerp (barok bij havo tehatex), maak de stof interessant!
 2. Bak zandkoekjes op een drukke leerdag. Je bent ongeveer twintig minuutjes alleen met eieren, boter, meel en suiker. Word volledig zen en kneed het deeg tot een bal, douw 'm in de koelkast en leer tot die bal er uit kan. Je kunt uitkijken naar iets leuks, maar vooral iets lekkers: maak koekvormpjes en schuif ze in de oven. Twintig minuutjes leren. En aanvallen.
 3. Doe een dansje! Als iets werkt, is dat het wel! Gewoon. Heel even. Lekker los. Tien minuutjes. Luchtgitaar, luchtdrumstel en karaoke. Jij vormt in je eentje die hele band. (Een blokje om werkt ook uitstekend, trouwens.)
 4. Deel je pathetische gejammer op sociale media. Niets zo fijn als lekker delen dat je het zo zwaar hebt. Maak een selfie met je boeken, examenbundel en planning onder de hashtags: #leerselfie, #hetlevenzittegen, #dathebikweer, #eindexamens, #stommepoepzooi

      Maatregelen:

 1. Zorg voor een opgeruimd bureau. Er is niets zo vervelend als 'n ongeorganiseerd bureau. Jas allereerst alle stuff er vanaf, neem 'n doekje en veeg het blad schoon, droog het af en leg alleen de vakken neer die je wil gaan doen.
 2. Hijs je in je lievelingsoutfit, zet je raam op 'n kiertje en zorg dat je er verzorgd uitziet. Pyjamadagen zijn heeerlijk, maar af te raden: dit is een werkdag, slapen kan rond 'n uur of tien. Welverdiend. En met ongegeneerd gesnurk.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 4 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Mette

Mette

Ooooh Soof. Geweldig. :-)

7 jaar geleden

S.

S.

ooooh, Met, danku!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.